duminicã, 25 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Bibarț a jucat rolul întâiului cârmaci în filmul său Rondul imposturii cu indicații prețioase

  de Valer Mărginean | 11 ianuarie 2022, 8:32 AM | Opinii | Recomandările editorilor

  4

  (foto: Facebook)

  Am fost convins că una dintre cele mai neghioabe activități pe care și le poate asuma un primar de oraș, mic sau mare, este aceea de a semna toate biletele de voie ale angajaților instituției pe care o „primărește”, apoi de a cere să fie informat zilnic despre situația cumulată a minutelor de învoire aprobate de el, personal. Poate nu se știe, dar aceasta este una dintre principalele „activități manageriale” ale șefului primăriei din Pecica, după ascultarea tuturor bârfelor transmise cu religiozitate de femeile de serviciu din primărie, școli, grădinițe și alte săli publice. Bârfe pe care își clădește iluzia că știe tot ce se întâmplă în primăria și orașul „lui” – de fapt, știe doar ce i se șoptește, or, cei ce-i șoptesc îi spun ce vrea el să audă, apoi pot să nu mai lucreze nimic toată ziua pentru că primaru-i mulțumit de ei. Ce altceva ar putea să facă el? Doar nu era să gândească o strategie bugetară, economică sau culturală a orașului, cu meritele lui academice de 1,05. Mă rog, nu mai insist, dar, dacă bine îmi amintesc, Freud avea ceva definiții pentru astfel de comportamente…

  Revenind la ideea activităților neghioabe ale aleșilor și la „clasamentul” acestora, văzând activitatea „ronduară” a celui care „primărește” Aradul, parcă l-aș detrona pe nefericitul de Pecica (ca să nu-și mai pună avocatul pe drumuri, pentru cei cu 1,05 la titularizare precizez că sensul cuvântului neghiobie este de „lucrare lipsită de orice merit, stupidă, banală”). Neghiobia inventarului la minutele de învoire și evidența delațiunilor reprezintă nu doar limitele sub-minime ale capacităților manageriale ale practicantului în cauză, ci și sinceritatea demersului său. Omul, cu toată micimea și răutatea ce-o poate emana un om cu limitele sale, este sincer în inventarul lui. Atât poate, atât face. Restul sunt licitații, bani, contracte, bani, consilieri personali, bani, chestiuni în care sinceritatea nu ar face nici doi bani. Și cine poate trăi fără bani? Cam la fel sunt și rondurile de marți, de seară, de dimineață sau de când vrea Bibarț: neghioabe și nesincere.

  Încerc să mi-l imaginez pe primarul Parisului nu doar semnând bilete de voie angajaților și punând măcar un om să le țină evidența, dar și făcând ronduri de seară sau de zi, în timpul cărora să „verifice firma de deszăpezire”. Nu reușesc. Nici pe cel al Londrei sau Budapestei, dar nici măcar al celui din Pécs ori Bratislava, ca să nu mi se reproșeze că mă duce gândul doar la orașe mai mari chiar și decât Bucureștiul. Nu reușesc să-mi imaginez niciun ales ce conduce o primărie cu angajați plătiți pentru a urmări chestiuni ce nu țin de funcția sa, derularea unor contracte de servicii, cum ar fi deszăpezirea sau salubrizarea, făcând ronduri pentru a „verifica” firmele contractante ale unor servicii și, în același timp, să plătească angajații cu astfel de atribuții.

  Totodată, nu-i „văd” pe acei primari făcând pe pricepuții și intransigenții, așa cum a făcut domnul Bibarț în filmarea postată pe facebook cu ocazia măreței acțiuni de deszăpezire din municipiu. A fost înduioșător până spre dezgust să-l vedem și auzi cum dădea indicații prețioase să se înceapă deszăpezirea cu podurile, să continue cu drumurile principale și, „dacă ne permite ninsoarea”, cu cartierele. Cât teatru ieftin! Câtă impostură și câtă minciună!

  În contractele de deszăpezire este precizată cu exactitate ordinea zonelor în care trebuie să intervină utilajele și modalitatea de intervenție sau tipul utilajului. Plus, evident, responsabilii celor două părți, pe fiecare zonă. Oameni cu expertiză, plătiți pentru treaba asta. Dar, dacă ar fi spus asta, arădenii ar fi considerat că plimbarea nocturnă a alesului lor ar fi lipsită de sens, nu-i așa? De ce să mai consumi combustibil pentru a urmări ceva ce trebuie să urmărească funcționarii primăriei? De ce să mai dai „indicații” dacă totul este prevăzut în contract? De ce să nu răsplătești cetățenii care te-au votat, măcar cu sinceritate, dacă nu ești capabil să furnizezi și competență?

  Orice om întreg la minte, cu IQ-ul un pic mai mare sau egal cu al unui balon cu heliu, putea bănui că va ninge în această iarnă și în Arad. Cu siguranță a presupus și domnul Bibarț, altfel n- ar fi avut sens să încheie contractul de deszăpezire. Nu era, deci, mai corect față de cetățeni, să le transmită, la intrarea în iarnă, cum ar urma să se facă deszăpezirea, în ce ordine vor fi curățate străzile în municipiu și așa mai departe? Ar fi înțeles și arădenii ce de se începe cu podurile și de ce în cartiere ajung mai târziu utilajele, de obicei spre ziuă. Nu ar fi fost, oare, mai înțelept – dacă a fost și necesar, desigur – să convoace acel „comandament de iarnă” pe care să-l coordoneze din birou sau chiar de acasă? Ba da, doar că domnul primar simte nevoia să se dea în spectacol ca să nu zic „în stambă”. Atât poate, atât face!

  Doar că, probabil ca și neîmplinitul ăla din Pecica, nu are încredere în subalternii săi. Dacă-i așa, să-i concedieze iar dacă nu știe cum s-o facă, mai bine să-și concedieze consilierii personali, secretarii generali sau cu alte grade, juriștii, managerii de oraș sau de ce-or fiind – oricum ar putea să-nceapă acțiunea asta, după cât de bine au pregătit reorganizarea mult trâmbițată (cu care a reușit să se facă nu doar de râsul Aradului, ci a întregii țări, mai ales că l-a și mâncat undeva să se laude pe la televiziunile din București).

  Pe de altă parte însă, ca să poți coordona o acțiune fără să fii și executant, adică să conduci din birou, cum s-ar spune, presupune să ai anumite aptitudini pe care, de exemplu, nu le avea nici Ceaușescu, motiv pentru care trebuia să i se facă machete. Posibil ca și domnul Bibarț să aibe nevoie de o machetă a orașului pentru a nu mai fi nevoit să umble vandra prin oraș, ba marțea, ba noaptea, ba dimineața sau de câte ori ninge.


  Video: Calin Căle

  În plus, ar fi scutit de penibilul confruntării cu realitatea adevărată, nu cea teatrală, regizată de el și supușii săi, realitate văzută și simțită de arădenii care au fost nevoiți să circule prin Arad, după „rondul” marelui cârmaci. Iar unul dintre ei, Călin Căle a și postat, tot pe facebook, imagini cu Aradul „deszăpezit” după indicațiile cârmaciului Bibarț. Altă realitate, altă deszăpezire, alt Arad decât se vede în sceneta primarului, obișnuit să trăiască într-o lume paralelă cu a noastră. La fel ca aproape toți ceilalți aleși. Ei bine, iată că tinerii nu sunt dispuși să înghită nici minciunile, nici impostura și, de reținut, nici nu mai sunt dispuși să tacă. La fel de important, spre norocul nostru și nenorocul aleșilor, acești tineri au drept de vot!

  P.S. Fiindu-i șeful plecat în vâjâială, Lazăr Faur s-a trezit din activitățile post-colind și-a început să laude autoritățile pentru marele succes de a nu fi fost luate prin surprindere de zăpadă. Dacă ar fi adevărată această informație, ar fi o mare „realizare”. Vă dați seama ce performeri sunt cei din primărie dacă n-au fost surprinși în sandale sau șlapi, acum, în plină iarnă. Cum însă nu este nici măcar adevărată, ce să mai zicem de acest Lazăr?

  Mai ales că tot el a comunicat lumii cât de grozavă este primăria Arad care a „dus” 122 de milioane de lei în investiții, din care, cam jumătate au fost „duse” din banii arădenilor, iar cam un sfert, au fost „duse” din împrumuturi, ce vor fi plătite tot din banii arădenilor. Deci, cum a „dus” primăria aceste milioane? Simplu: a luat banii arădenilor și i-au „dus” acolo unde au vrut ei, că arădenii n-au fost consultați. Iar ei, „primăria”, nu s-au omorât cu firea să aducă bani din altă parte ca să-i „ducă” după aceea în proiectele necesare Aradului, nu „ducătorilor”.

  Dar nu mai insist cu L.F., acest viceprimar care prin tot de face, ne convinge că toți, dar absolut toși viceprimarii pe care i-a avut până acum Aradul au fost niște genii ale administrației publice, acesta fiind și motivul pentru care nu l-am putut pomeni decât în acest „după scris”.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Buna dimineata Va rog sa nu va suparati dar nu sint de aceeasi parere cu articolul d-voastra ! Eu ca cetatean al Aradului apreciez faptul ca primarul verifica in teren lucrarile pe care le-a facut contractual cu unii oameni sau firme ! Stiti si d-voastra foarte bine ca la noi in Romania nu este ca la Paris ,Londra si alte primarii din strainatate ! Acesti cetateni care muncesc in Arad, in Romania nu au salariile ca in strainatate si atunci si munca lor este dupa cum sint platiti ! Pentru asta eu consider ca primarul Bibart face foarte bine ca merge in teren si vede cum se fac lucrarile pe care le plateste asa cum fiecare verificam cind ne face o lucrare oricare firma sau ceteteni ! Nu vad de ce i-l criticati ca verifica biletele de voie a celor din primarie ! Ma bucur de viceprimarul Lazar ca se implica in toate lucrarile ca aradenilor sa le mearga bine ! Oare de ce d-voastra criticati in loc sa laudati cind vedeti ca se face ceva bun pentru aradeni ? Toate laudele pentru personalul administrativ din primaria Arad !

   --16 voturi
   +1
   -1
   • Dumneata poti aprecia cat vrei dar asta, in termeni manageriali, se numeste micro-management, cu alte cuvinte, nu e treaba primarului sa se ocupe cu astfel de fleacuri pentru ca nu asta e rolul sau, el trebuie sa gandeasca si adopte o strategie la un nivel mai mare, sa atraga fonduri si surse de finantare care sa rezolve din marile problemei ale urbei.

    La Tarnova, da, acolo se practica asta dar cam tot ala este nivelul de competenta al intaiului nost’ padurar.

    +12 voturi
    +1
    -1
   • Tu drăgălașo ai o minte de furnică și nu ai să pricepi veci că vorbești prostii! Deci este inutil să ți se explice, de ce un primar de municipiu nu face pe „Șeful de Echipă” la dat zăpada de pe drumuri. Cât despre ispra neisprăvitului de-și încălzește dosul în scaunul primăriei … (*%(*%(^*%^*%( … CUCOANĂĂĂĂ, iși face CAMPANIE post și pre-electorală. Stare din care nu a mai ieșit decând hoinărea pe banii Romsilva prin pădurile din județ.

    +8 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  4 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.