joi, 25 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Berile Ursus, Timișoreana, Redd’s și Ciucaș au un nou proprietar, cel mai nou mare „jucător” pe piața globală de bere

  de - | 13 decembrie 2016, 8:24 PM | Business | Naţional

  0

  Producătorul japonez de bere Asahi Group a ajuns la un acord cu SABMiller pentru preluarea activelor din cinci ţări est-europene, inclusiv din România, într-o tranzacţie evaluată la 7,8 miliarde de dolari, relatează Bloomberg, care citează publicaţia niponă Nikkei.

  Activele SABMiller din România, Cehia, Polonia, Ungaria şi Slovacia au fost scoase la vânzare după ce grupul belgian AB InBev a cumpărat producătorul britanic de bere. Anunţul oficial urmează să fie făcut în cursul după-amiezii de către Asahi, potrivit Digi 24.

  Preşedintele Asahi, Akiyoshi Koji, a declarat în luna mai că grupul nu va licita pentru activele est-europene ale SABMiller, însă ulterior japonezii şi-au schimbat decizia. Potrivit The New York Times, compania Asahi a fost sfătuită de banca Barclays și grupul de consutanță financiară Rothschild.

  Anterior, compania japoneză convenise achiziţia brandurilor Peroni, Grolsch şi Meantime de la SABMiller, pentru 2,55 miliarde de euro.

  Asahi se aşteaptă ca achiziţia să fie finalizată în prima parte a lui 2017, şi îşi poziţionează business-ul de peste hotare ca un motor de creştere, în condiţiile în care a devenit un jucător de talie mondială, potrivit unui anunţ de marţi al companiei din Tokyo.

  asahi

  Afacerea va consolida poziţia pe piaţa europeană, după ce cea mai mare berărie din Japonia a acceptat să plătească 2,55 miliarde de euro pentru Peroni şi Grolsch de la AB InBev la începutul acestui an.

  Acţionarii AB InBev şi cei ai SABMiller au aprobat la sfârşitul lunii septembrie fuziunea de 104 miliarde de dolari a celor mai mari doi producători de bere la nivel mondial.

  De activele est-europene ale SABMiller, inclusiv fabricile Ursus Breweries din România, erau interesaţi şi alţi competitori, mai ales fonduri de investiţii.

  Activele din Cehia, Polonia, Ungaria, România şi Slovacia ale SABMiller au fost scoase la vânzare în cadrul preluării de peste 100 de miliarde de dolari a companiei britanice SABMiller de către grupul belgian AB InBev.

  SABMiller, al doilea mare producător de bere la nivel mondial, este prezent pe piaţa românească prin intermediul Ursus Breweries, care deţine unităţi de producere a berii la Timişoara, Buzău, Braşov şi o unitate de producţie de capacitate mică la Cluj și cuprinde mai multe mărci românești, cum sunt Ursus, Timișoreana, Ciucaș, Stejar și Azuga, dar și branduri internationale ca Redd’s, Peroni Nastro Azzurro, Grolsch și Pilsner Urquell.

  bauturi-asahi

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.