vineri, 21 iunie, 2024

Special Arad Logo

    Banchetele de absolvire: Granița dintre simplitate și provocările noii generații

    de Andrada Bobiș | 15 iunie 2024, 5:49 PM | Blogul Special Arad | Recomandările editorilor

    11

    Banchetele de absolvire organizate de elevii claselor a VIII-a și cei de a XII-a: un lux al absolvirii între Tradiție și Extravaganță.

    Absolvirea a fost dintotdeauna, este și va fi mereu un moment important în viața fiecărui elev, iar banchetele de a VIII-a și a XII-a marchează aceste treceri semnificative. De-a lungul anilor, aceste petreceri au devenit din ce în ce mai grandioase și mai scumpe, iar pentru unii părinți prezintă un adevărat sacrificiu financiar. Trebuie să recunoaștem că pentru anumite școli banchetele au ajuns să fie evenimente de lux, aproape de neimaginat pentru generațiile anterioare, iar pentru altele aceste momente unice s-au rezumat doar la o ieșire la pizza cu dira’.

    Banchetele de a VIII-a: Prima Gustare a Fastului

    La finalul ciclului gimnazial, banchetele de clasa a VIII-a reprezintă pentru unii dintre elevi, primele evenimente majore din viața lor. Anumite școli organizează aceste banchete cu mare atenție la detalii și cu bugete considerabile, dar sunt și scoli care marchează aceste momente din viața unui elev, într-un mod aparte, simplu și decent.

    Tradiție versus extravaganța celor de-a VIII-a

    Spre exemplu, zilele acestea, elevii unei clase de a VIII-a au decis ca acest eveniment să-l petreacă într-o atmosferă relaxată, pe un buget modest la o terasă unde au servit împreuna pizza și suc alături de diriginta lor. Ei au ales acest mod simplu de a marca absolvirea ciclului gimnazial, de bun simț, pentru buzunarul fiecărui părinte și fără ca niciun elev să fie nevoit să renunțe să ia parte la banchet din cauza lipsei banilor – cum s-a întâmplat în urmă cu doi ani la o școală din Arad- și cu toții au fost prezenți, iar alegerea lor a fost chiar potrivită pentru un elev de clasa a VIII-a.

    Elevii de clasa a VIII-a de la o altă școală din Arad au ales deasemenea o locație cunoscută , pentru care un părinte a plătit 500 de lei. În această sumă a intrat prețul pentru meniuri, tort, Dj și evident băuturile nelipsite de la astfel de evenimente. Un alt exemplu pentru cei de clasa a VIII-a sunt elevii de la o altă școală din Arad care au ales să organizeze banchetul de absolvire într-o locație scumpă, pentru care un elev a plătit în jur de 600 de lei.

    Pe lângă acești bani, părinții au fost nevoiți să scoată din buzunar și alte sume : rochii elegante pentru fete și costume pentru băieți, coafuri/freze sau alte mici detalii ce costă bani.

    Banchetele elevilor de a XII-a: Apogeul Extravaganței

    Finalul liceului este marcat de banchetul de clasa a XII-a, un eveniment care a ajuns să fie sinonim cu opulența. Sălile mari ale anumitor restaurante, aranjamentele florale sunt pe lista priorităților în organizarea banchetelor. Meniurile rafinate, muzica live de calitate și show-urile de lumini contribuie la atmosfera fastuoasă.

    Sunt organizatori de banchete care includ și surprize speciale, cum ar fi focuri de artificii sau performanțe ale artiștilor cunoscuți. Aceste evenimente sunt gândite să impresioneze și să rămână în amintirea participanților pentru totdeauna.

    Rochii de designer, costume la comandă, coafuri și machiaje profesionale sunt doar câteva dintre pregătirile care transformă acest banchet într-un adevărat spectacol.

    Impactul Financiar: Luxul devine inaccesibil pentru unii elevi

    Din nefericire luxul acestor banchete nu este accesibil pentru toată lumea și au fost cazuri în care unii elevi n-au putut participa din cauza costurilor ridicate, care au pus presiune financiară considerabilă pe multe familii. Pentru unii, banchetele de absolvire devin evenimente stresante, mai degrabă, decât motive de bucurie, din cauza cheltuielilor implicate.

    Valoarea adevărată a banchetului

    Indiferent de opulența acestor evenimente, esența banchetelor rămâne aceeași: sărbătorirea momentului de absolvire a liceului, trecerea spre o nouă etapă importantă în viața tinerilor. Fie că sunt organizate cu fast sau în mod mai simplu, ceea ce contează cu adevărat este bucuria de a împărtăși aceste momente speciale cu colegii și profesorii care i-au îndrumat pașii în toți acești ani de liceu.

    Pentru a se păstra această tradiție este important să se găsească un echilibru între dorința de a avea un banchet de neuitat și obligatoriu necesitatea de a fi accesibil pentru toți elevii. Banchetele de absolvire ar trebui să fie despre bucuria de a petrece împreună și despre momentele care se vor transforma în amintiri de neuitat…nu despre competiția pentru cel mai spectaculos eveniment !

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Din păcate ajungem să sărbătorim finalul unui ciclu școlar (banchetul) așa cum deja de mult timp sărbătorim Craciuniul, Paștele, nașterea unui copil, majoratul unei persoane etc. sau alte evenimente nu ca pe o ocazie de a fi împreună cu bucurie și recunoștință ci ca pe o ocazie de a afișa fast și opulenta. Toți intră intr o competiție din care nimeni nu iasă câștigător pentru simplul motiv ca scapă din vedere esența evenimentului. Bucuria sărbătoririi unui final cu cei care se prezumă ca ți au fost aproape, cei care au însemnat ceva pentru tine în câțiva ani cat ți au fost alături …Prin urmare îndemn la un banchet cu bucuria de a fi împreună fără alte preocupări materiale..

      +5 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    5 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.