marþi, 18 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Avocatnet: Care sunt serviciile de îngrijiri la domiciliu de care pot beneficia asigurații

  de - | 14 martie 2024, 8:40 AM | Naţional | Sănătate

  0

  Potrivit unei noi ediții a Ghidului asiguratului, anumiți pacienți din țara noastră pot beneficia, printre altele, și de servicii de îngrijire la domiciliu. Astfel, după cum apare în documentul emis recent de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), îngrijirile la domiciliu, care pot fi medicale sau paliative, se acordă pe baza recomandării unor medici, inclusiv a celor de familie.

  Concret, potrivit ghidului CNAS, serviciile de îngrijiri la domiciliu pot fi acordate asiguraților pe bază de recomandare, ținând seama de starea de sănătate a acestora.

  Îngrijiri medicale la domiciliu

  Recomandarea poate veni din partea din partea medicilor specialiști din ambulatoriu sau din spitale, la externarea asiguraților, dar și din partea medicilor de familie.

  Îngrijirile medicale la domiciliu sunt recomandate în cazul pacienților imobilizați 50% la pat sau fotoliu (ECOG3) sau celor complet imobilizați la pat, dependenți total de altă persoană pentru îngrijirea de bază (ECOG4).

  Printre cele mai întâlnite îngrijiri medicale acordate la domiciliu se numără măsurarea parametrilor fiziologici, respectiv temperatură, puls, tensiune arterială și altele, administrarea medicamentelor, manevre terapeutice pentru evitarea complicațiilor vasculare și pulmonare, îngrijirea leziunilor și kinetoterapia.

  Pacienții adulți pot beneficia de îngrijire la domiciliu pe perioada recomandată de medic, dar care nu poate fi mai mare de 90 de zile de îngrijiri în ultimele 11 luni (se pot stabili mai multe perioade). În schimb, cei ce nu au împlinit 18 ani pot beneficia de 180 de zile de îngrijiri în ultimele 11 luni.

  Un singur interval de îngrijire la domiciliu poate fi, în funcție de recomandarea medicului, de cel mult 30 de zile.

  Îngrijirile medicale la domiciliu se acordă conform unui plan de îngrijiri stabilit de medic, inclusiv sâmbăta, duminica și în zilele de sărbătoare legală, ce poate fi modificat doar cu avizul medicului care a emis recomandarea.

  Mai multe detalii despre îngrijirile paleative la domiciliu AICI

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.