vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Audiție în premieră a două lucrări de muzică clasică, semnate de Călin Humă, la Filarmonica Arad

    de Special Arad | 9 mai 2022, 6:35 PM | Cultură

    0

    Comunicat. Premiera mondială a două lucrări de muzică clasică, semnate de Călin Humă – Compozitor și Consul Onorific al României la Winchester (Regatul Unit) – va avea loc duminică, 15 mai 2022, la ora 15.00, în sala Palatului Cultural din Arad.

    „Concertul pentru vioară și orchestră”, a cărui partitură solistică este abordată în versiunea de referință a admirabilului violonist Alexandru Tomescu, va fi programat alături de suita simfonică „Dacian Dance Suite”, într-un eveniment concertistic al orchestrei simfonice, desfășurat sub bagheta dirijorului britanic Christopher Petrie.

    Evenimentul precede concertele de la Paris (Palatul Béhague, 19 mai 2022) și Bonn (Casa Horst, 20 mai 2022), consemnând invitația adresată Filarmonicii din Arad pentru debutul proiectului cultural international Art in Conversation, care celebrează legăturile dintre țări, făcute pe filonul culturii românești, prin artiști români în jurul lumii.

    Călin Humă

    Călin Humă s-a născut la Iași și trăiește de peste două decenii în Marea Britanie. Plasat între două universuri lirice, cel românesc și cel britanic, compozitorul se inspiră din amândouă, materializându-și impulsurile creatoare în ópusuri simfonice, precum Simfonia nr. 1, „Carpatica” și Simfonia nr. 2 „Hampshire”.

    Expresia lui muzicală este rezultatul interacțiunii inevitabile dintre o lume materială, pe care luptă să o schimbe, și o proiecție metafizică a acesteia, într-un loc la care aspiră.

    În căutarea noului în cadrul tradiției tonale, compozițiile lui Călin Humă au fost descrise ca fiind neo-romantice.

    Compozitorul și-a făcut debutul în Țara Galilor, în urmă cu doisprezece ani, cu o scurtă piesă orchestrală, interpretată de Orchestra Festivalului Monmouth, care a fost urmată curând de Balada Miorița, interpretată de Orchestra Filarmonicii „Oltenia” din Craiova.

    În urma acestor experiențe, a continuat să dezvolte forme muzicale mai complexe, rezultând Simfonia nr.1 „Carpatica”, o primă simfonie, pe care a prezentat-o în numeroase concerte în Germania, România, dar și în Marea Britanie, în interpretarea Orchestrei de Cameră a Filarmonicii din Londra, în Cadogan Hall și în The Anvil, din Basingstoke. Simfonia nr.1 a fost înregistrată recent de Orchestra Naționala BBC Wales, împreună cu Concertul – simfonie pentru pian și orchestră, în interpretarea pianistului Sergiu Tuhuțiu.

    Simfonia nr. 2, „Hampshire”, a fost interpretată recent de Royal Philharmonic Orchestra în Winchester Cathedral, sub bagheta colaboratorului și prietenului său, Christopher Petrie.

    Alexandru Tomescu

    Absolvent al Universitatii Naționale de Muzică din Bucureşti (1995-1999), unde a studiat sub îndrumarea renumitului violonist şi profesor Ştefan Gheorghiu, Alexandru Tomescu, unul dintre cei mai renumiți violoniști români ai prezentului, a obţinut burse de studii în SUA şi Elveţia, unde a studiat cu Eduard Schmieder (2000) şi Tibor Varga (2001). În paralel, a urmat cursuri de perfecţionare cu Ruggiero Ricci, Igor Oistrah şi Hermann Krebbers, cu Thomas Zehetmair şi Werner Scholz.

    De-a lungul carierei i-au fost acordate 26 de premii internaţionale – printre cele mai importante fiind cele obținute la concursurile: „Paganini” (Genova, 1995), „Marguerite Long – Jacques Thibaud” (Paris, 1999) şi „George Enescu” (1999). A concertat, de asemenea, sub bagheta unor dirijori importanţi, precum Kurt Masur, Valery Gergiev, Christoph Eschenbach, alături de pianişti valoroşi -Valentina Lisitsa şi Eduard Kunz – în săli la fel de celebre: Carnegie Hall – New York, Concertgebouw – Amsterdam, Berliner Philarmoniker, Théâtre des Champs Élysées – Paris sau Metropolitan Arts Center – Tokyo. De la debutul său din 1985, a susținut un număr impresionant de concerte și recitaluri, în treizeci și trei de țări, pe cinci continente. În luna mai 2019 a susţinut o serie de concerte în Anglia, ca solist al Orchestrei Filarmonicii Regale, sub bagheta dirijorilor Gabriel Bebeşelea şi Christopher Petrie.

    În septembrie 2007 a câştigat dreptul de a cânta la faimoasa vioară Stradivarius, aflată anterior în posesia violonistului Ion Voicu.

    Christopher Petrie

    Christopher Petrie este un compozitor și dirijor, care urmează o carieră componistică entuziasmantă. Muzica sa a fost descrisă drept „… bântuitoare, pulsatorie și primordială…” de prezentatorul BBC Radio 3, Max Reinhardt, și „foarte impresionantă”, de Sir Peter Maxwell Davies.

    Concertele sale au inclus unele dintre cele mai importante ansambluri europene, precum BBC National Orchestra of Wales, Royal Philharmonic Orchestra, London Sinfonietta, Lithuanian State Symphony Orchestra și Tonkünstler Orchestra (Austria).

    Pe lângă spectacole în săli renumite, precum Royal Albert Hall, Christopher Petrie și-a difuzat muzica și pe BBC Radio 3 și S4C TV, și a lansat-o pe două DVD-uri și un CD, în colaborare cu casele de discuri Signum Records și Guild Music.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    6 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.