vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Au refuzat sau nu mulți dintre medicii protestatari să facă gărzi în secțiile Covid?

    de Valer Mărginean | 13 mai 2021, 6:34 PM | Administraţie | Topic special

    0

    Pandemia ne-a învățat să-i iubim pe toți cei ce lucrează în sistemul medical, poate mai puțin pe cei care conduc sistemul. Și dintre toți, parcă cel mai mult i-am iubit pe medici, cei de la „județean” fiind la loc de frunte. Poate, pentru că de la ei așteptam și așteptăm în continuare minunea revenirii la o normalitate pe care abia de un an și ceva o apreciem la adevărata ei valoare. „Noi” nu ziariștii, ci aproape toți ne-medicii…

    Tocmai de aceea, le înțelegem protestul de azi al celor 50 de medici. Așa cum l-au motivat ei. Cu siguranță au ajuns la o limită de oboseală care le face viața tot mai grea. Sigur, ne-ar fi fost și mai dragi dacă ne spuneau tot adevărul. Nu i-am fi iubit mai puțin, dar, poate, i-am fi pus pe cei din conducerea „județeanului” într-o altă lumină…

    În lipsa unei reacții a conducerii Spitalului Județean (pe care încă o așteptăm), vom încerca să întoarcem moneda și pe cealaltă față, adică să spunem ce știm noi despre cealaltă parte a adevărului, nu doar cel al protestatarilor. Până la urmă, poate vom reuși să aflăm, noi ne-medicii, adevărul întreg.

    Așadar, controalele zilnice nu sunt o invenție a conducerii Spitalului, ci a Ministerului Sănătății care trasează zilnic Direcției de Sănătate Publică (DSP) tematica de control. Dacă reprezentanții DSP, managerul sau acel domn Barna, pomenit de medicii protestatari nu se comportă civilizat, dacă au atitudini nepotrivite sau au transformat controalele zilnice în activități represive, este o altă discuție. Și chiar am dori și noi să aflăm în ce constau abuzurile și ce-i cu „instrumentul de represiune” despre care vorbesc medicii. În același timp însă, am dori să aflăm și dacă este o simplă coincidență faptul că toți cei 41 de medici care au fost găsiți în culpă cu ocazia acestor controale (întârzieri repetate la program sau, tot repetat, plecări de la program înainte de vreme) se numără printre cei 50 de protestatari. Sigur, ne-am dori să aflăm dacă într-adevăr au fost constatate acele nerespectări ale programului de lucru, dar dacă toți tac…

    Apoi, se pare că există o „boală” ceva mai veche, ajunsă acum la faza de metastază pentru că nu a fost tratată la timpul potrivit. Încă de pe vremea fostului director medical Onel, li s-a cerut șefilor de secții să desemneze medici pentru gărzi pe „zonele covid”. Pentru cei care nu știu care sunt aceste „zone covid” sau „zone roșii”, precizăm că Spitalul din Grădiște este în întregime „roșu” (3 secții și un compartiment), „municipalul” este „roșu” la secțiile de Medicina muncii, Urologie, Reumatologie, Balneo-fizioterapie, ATI-2 și Chirurgie-2, iar la Nefrologie, Dializă și Interne-2 este „verde”, adică „non-covid”. Tot „verde” este și „județeanul” de pe Calea Victoriei, medicii acestui spital fiind cei care nu au mai vrut decât pe „zonele verzi”. Și de aici a început „boala”.

    Pentru gărzi, îndiferent de zonă, covid sau non-covid, medicii primeau un spor de 75% – sâmbăta și duminica, 100%. În fața refuzului medicilor de la „județeanul verde” de a mai face gărzi pe zonele „roșii”, Comitetul director (deci nu fostul sau actualul manager, nu fostul sau actualul director medical) a decis diminuarea la 40% a sporului pentru gărzi pe zonele non-covid (sâmbăta și duminica, 75%), urmând ca pentru zonele covid să rămână neschimbat, 75%, respectiv 100% pentru gărzile de sâmbăta și duminica. Bună sau nu, această decizie s-a vrut a fi care să-i stimuleze pe medici să facă gărzi și în zonele „roșii”, doar că medicii din „județeanul verde” nu au ageat-o nici pe aceasta – după ce, reamintim, tot ei au refuzat să mai facă gărzi în zonele „roșii”.

    Nu credem că este, acum, cel mai potrivit moment pentru a trage concluzii. Cu siguranță, povestea acestui protest încă este departe de a fi fost spusă în întregime. Dar nu putem încheia această prezentare fără să spunem că în „județeanul verde” se vorbește că timpii mari de așteptare la care sunt supuși pacienții s-ar datora în cea mai mare măsură celor care întârzie repetat sau pleacă de la serviciu înainte de încheierea programului. O situație pe care fostul director medical, Mircea Onel ar fi tolerat-o, acesta fiind unul dintre motivele care i-ar fi fost imputate la demiterea sa.

    Până când povestea se va încheia și vom putea spune „și ne-au tratat fericiți până la adânci bătrâneți”, așteptăm precizări atât de la conducerea Spitalului Clinic Județean, cât și de la grupul de protestatari. Chiar am fi curioși să aflăm dacă și de ce au refuzat mulți dintre medicii protestatari de azi gărzile în zonele „roșii”…

    O încercare de răspuns a venit totuși astăzi, dar care nu răspunde la toate întrebările, cel puțin nu la cele mai importante. (Vezi AICI ce a declarat conducerea Spitalului Județean Arad)

    Citește și: 50 de medici au mers peste conducerea Spitalului Județean Arad pentru a protesta împotriva abuzurilor și mizeriilor: „Au creat un sistem de represiune”

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    6 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.