joi, 13 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Au fost găsite noi fragmente dintr-o dronă rusească pe teritoriul românesc. Reacția președintelui Iohannis

  de - | 10 septembrie 2023, 10:05 AM | Naţional | Recomandările editorilor

  0

  (foto: captură video Digi24)

  Militari ai Forțelor Navale Române au descoperit noi fragmente dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă. Tot în județul Tulcea, în zona localității Plauru, unde au mai fost găsite bucăți dintr-o dronă la începutul săptămânii. Ministerul Afacerilor Externe l-a convocat astăzi pe însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Federației Ruse la București. Secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota a transmis protestul părții române față de violarea spațiului aerian al României.

  Nu este clar dacă noile bucăți de dronă descoperite provin de la o nouă aterizare a unei drone rusești pe teritoriul României, sau dacă resturile ar putea proveni de la cea prăbușită și descoperită inițial, la începutul săptămânii, potrivit Aleph News.

  MApN a transmis într-un comunicat că „Forțele militare rămân în continuare în alertă și vor continua cercetările în zonele aflate în proximitatea locațiilor unde forțele ruse execută atacuri asupra infrastructurii portuare ucrainene de la Dunăre. De asemenea, MApN rămâne în contact permanent cu structurile aliate, care sunt informate în timp real”.

  Reamintim, Ministrul Aprării, Angel Tîlvăr, a recunoscut miercuri că bucăţi dintr-o dronă au fost găsite pe teritoriul României, după ce, cu o zi mai devreme, Ministerul Apărării și președintele Klaus Iohannis au negat ferm acest lucru.

  Klaus Iohannis: „România este foarte bine apărată și beneficiază de cele mai puternice garanții de securitate din întreaga noastră istorie”

  „Reiterez condamnarea fermă a atacurilor repetate ale Rusiei împotriva populației și a infrastructurii civile ucrainene, inclusiv cele asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre, din apropierea frontierei cu România. Aceste atacuri, profund nejustificate, încalcă normele de drept internațional, fiind crime de război.

  Identificarea astăzi de către autoritățile române pe teritoriul României, în proximitatea frontierei cu Ucraina, de noi fragmente de dronă, similară cu cele folosite de armata rusă, indică faptul că a avut loc o încălcare absolut inacceptabilă a spațiului aerian suveran al României, stat aliat NATO, cu riscuri reale la adresa securității cetățenilor români din zonă. Condamn cu fermitate acest incident provocat de atacurile rusești la porturile ucrainene de la Dunăre!

  În acest context, am avut astăzi o convorbire telefonică cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul căreia l-am informat cu privire la noile evoluții, iar acesta a reafirmat solidaritatea deplină cu România și a reasigurat că Alianța Nord-Atlantică și Aliații sunt pe deplin alături de România, așa cum a fost dovedit, de exemplu, și de recenta decizie a SUA de a spori prezența sa în România cu avioane F-16 în cadrul misiunii de Poliție Aeriană din țara noastră.

  Așa cum am mai spus, în cadrul NATO, România este foarte bine apărată și beneficiază de cele mai puternice garanții de securitate din întreaga noastră istorie”, a declarat Președintele Iohannis, citat de Europa FM.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.