Atitudine mai mult decât ostilă a companiei timișorene Retim față de asociațiile de proprietari din Arad





Începând cu 31 ianuarie 2018, noul operator de salubrizare al Aradului este Retim Ecologic Service SA – o firmă timișoreană, înființată în 1997 în urma asocierii Consiliului Local Timişoara cu firma germană RWE, iar ulterior preluată de concernul RER. În această perioadă, reprezentanții companiei au început să întocmească contracte cu proprietarii din municipiu. Doar că această acțiune, în loc să se desfășoare deschis, transparent, a început să stârnească un val de îngrijorare printre arădeni.
De mai bine de o săptămână, compania Retim face presiuni asupra asociațiilor de locatari pentru a semna contractele de salubrizare, apelând la administratorii de blocuri pentru a semna în locul conducerii asociațiilor de locatari. Mai mult, Retim amână și tot amână să ofere spre studiu contractul către Uniunea Locală a Asociațiilor Locative (U.L.A.L.) din Arad, deși aceasta a solicitat acest lucru de mai bine de 10 zile. Reprezentanții Uniunii ne-au spus că, deși au cerut acest contract în repetate rânduri, li s-a explicat că acest lucru nu este posibil. În plus, niciun reprezentant al companiei nu se prezintă la Adunarea Generală a U.L.A.L., deși inițial era așteptat să participe directorul general, Dan Pascu.
Mai clar, avem următoarea situație: pe de-o parte se face o presiune nejustificată asupra asociațiilor de locatari pentru a semna un contract la prima vedere, iar pe de altă parte se evită oferirea unor lămuriri în legătură cu cele stipulate în acest contract. Ba mai mult, nu doar locatarilor li s-a cerut să semneze contractele, ci – ca alternativă – până și zeci de administratori de bloc au fost contactați telefonic să semneze ei aceste contracte. Asta în condițiile în care administratorii nu au legal acest drept, ei fiind doar simpli angajați ai asociațiilor de proprietari, iar dreptul de semnătură revenindu-le comitetelor executive sau președinților. Cu toate acestea, administratorii au fost puși în fața situației că ori semnează, ori asociația va primi amendă.
„Atenționăm asociațiile de proprietari că reprezentanții firmei SC RETIM Ecologic Service SA au început să contacteze administratori de condominii în vederea încheierii noilor contracte de colectare a deșeurilor, în ciuda faptului că administratorii nu au dreptul legal să semneze contracte în numele asociațiilor de proprietari. Recomandăm comitetelor executive și președinților asociațiilor de proprietari să citească cu atenție aceste contracte noi de colectare a deșeurilor înainte de a le semna și dacă au nelămuriri să se adreseze firmei”, afirmă Dorina Lupșe, președintele U.L.A.L.
Special Arad a contactat reprezentanții Retim de la Timișoara pentru a cere lămuriri,
însă purtătorul de cuvânt a refuzat să ne ofere vreo poziție a companiei la telefon, îndrumându-ne să trimitem un e-mail cu întrebările noastre, iar răspunsurile urmând să ne fie trimise tot pe aceeași cale. Astfel că vom reveni cu varianta Retim, în momentul în care vom primi un răspuns oficial.
Menționăm că în notificările trimise prin blocuri, Retim specifică faptul că refuzul semnării contractelor constituie, potrivit legii 161/2006, o contravenţie, astfel că se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei. Corect. Așa spune legea. Însă oare nu tot aceeași lege obligă operatorul de salubrizare să adopte o transparență totală când vine vorba de aceste contracte?
Vă reproducem mai jos câteva articole din Legea 161 / 2006:
Art.3, h, arată că Serviciul de salubrizare se organizează și funcționează pe baza următoarelor principii de „transparența, consultarea și antrenarea în decizii a cetățenilor”.
Apoi, art. 5, (2) Strategiile adoptate la nivelul unităților administrativ-teritoriale vor urmări, în principal, următoarele obiective: f) gestionarea serviciului de salubrizare pe criterii de transparență, competitivitate și eficiență; i) consultarea cu utilizatorii serviciului de salubrizare, în vederea stabilirii politicilor și strategiilor locale și regionale în domeniu;
Iată ce prevede și Art.24 (3) Utilizatorii au drept de acces fără discriminare la informațiile publice referitoare la serviciul de salubrizare, atât operatorul, cât și autoritățile administrației publice locale având obligația de a comunica informații cu privire la indicatorii de calitate ai serviciului, la structura tarifară și la clauzele contractuale.
(5) Hotărârile autorităților administrației publice locale cu privire la serviciul de salubrizare vor fi aduse la cunoștință publică și orice utilizator din aria de prestare a serviciului are dreptul să conteste prevederile acestora, în condițiile legii.
Comentariile portalului
din pacate nu este doar o poveste…este cosmarul realitatii in care ne regasim foarte multi…
Parasca a fost profesor pentru sute, poate chiar mii de politisti din intreaga lume. Ce cauta el in politica?
Nu se potriveste absolut deloc aceasta apropiere politica - biserica. De ce nu a fost reprezentat Aradul de un doctor bun sau de un profesor de calitate sau un inginer (...)