marþi, 23 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Atenție, șoferi! Pe locuri… fiți gata… SOMN! Altfel nexam carnet auto!

  de - | 29 septembrie 2015, 11:10 AM | Auto

  0

  De la 1 ianuarie, va fi dificil să-ți iei un carnet de conducere sau să-ți schimbi carnetul vechi. România nu este pregătită pentru un nou test medical obligatoriu în UE, pe care ar trebui să-l facă toți șoferii. O directivă din 2014 prevede ca șoferii să obțină un aviz care să ateste dacă suferă, sau nu, de apnee moderată în somn, de tip obstructiv, transmite dcnews.ro.

  Autoritățile trebuie să schimbe legislația, astfel încât, pe lângă testarea psihologică sau examenul oftalmologic, șoferii să fie verificați dacă nu au un risc crescut de a adormi la volan, din ianuarie 2016.

  Pentru testare, subiectul trebuie să doarmă o noapte într-un laborator de somn, unde este monitorizat cu aparatură specială. În toată țara au competențe pentru a efectua testele de somnologie doar 70 de medici. Cele 40 de laboratoare de somnologie din țară pot verifica circa 20.000 de persoane pe an, dacă funcționează la capacitate maximă și nu depistează foarte mulți bolnavi. În cazul în care este descoperit un caz de apnee și se recomandă folosirea unui aparat de respirat cu presiune pozitivă, pacientul mai petrece o noapte în laborator, pentru ca medicii să poată supraveghea reacțiile la tratament. Anual, circa 200.000 de români își iau sau își schimbă carnetul auto și au nevoie de examen medical. Laboratoarele vor fi luate cu asalt, iar eventuala înființare de laboratoare private, care să profite de schimbarea de legislație, va fi dificilă, în absența unor medici cu competențe în somnologie.

  Totul depinde de legislația care va fi adoptată. O soluție la această criză ar fi selectarea persoanelor care sunt trimise la un laborator de somnologie, după un test care simulează condusul pe un drum monoton, timp de o oră sau două. Doar cei care ațipesc în simulator ar urma să fie trimiși o noapte la spital. Simulatoarele trebuie achiziționate, autorizate și dotate cu personal calificat. Costurile vor fi, probabil, transferate șoferilor. Autoritățile refuză să acorde atenție apneei în somn, deși experții au avertizat, încă din anii 90, că este o boală cu prevalență ridicată (4-6% din populația generală). Dispozitivul care combate boala (un aparat de respirat cu presiune pozitivă) nu este compensat de Casa de Asigurări. Finanțarea laboratoarelor de către sistemul public a fost neglijată.

  Citește mai multe pe dcnews.ro.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.