marþi, 19 martie, 2024

Special Arad Logo

    Atenție, angajatori! Amenzi de până la 14.000 de lei pentru nedepunerea acestui formular la Fisc, în această lună

    de - | 17 februarie 2016, 9:54 AM | Business | Naţional

    0

    Toți angajatorii trebuie să raporteze până la sfârșitul acestei luni impozitul pe salariile plătite în 2015.
    Plătitorii de salarii mai au timp până pe 29 februarie să depună la Fisc formularul 205 în care trebuie să declare impozitul calculat și reținut pentru fiecare angajat în anul 2015.

    Nedepunerea la timp a acestei raportări este considerată contravenție și se sancționează cu sume între 12.000 și 14.000 lei, mult mai mari față de cele stabilite pentru fișele fiscale (valorile amenzilor prevăzute pentru nedepunerea vechilor fișe fiscale în termenul prevăzut de lege erau cuprinse pentru persoanele fizice între 500 și 1.000 lei, iar pentru persoanele juridice, între 1.000 și 5.000 lei), potrivit static.anaf.ro.

    Formularul 205, „Declarație informativă privind impozitul reținut la sursă și câștigurile/pierderile realizate, pe beneficiarii de venit”, aprobat prin Ordinul ANAF nr. 3605/2015, se depune pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor realizate de angajați.
    Concret, plătitorii de venituri din salarii și asimilate salariilor au obligația să depună la Fisc formularul 205 „Declarație informativă privind impozitul reținut la sursă și câștigurile/pierderile realizate, pe beneficiarii de venit” pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor realizate de angajați în anul 2015, până cel târziu pe 29 februarie 2016.
    Atenție! Nedepunerea la termen a declarației 205 se sancționează cu amenda de la 12.000 la 14.000 pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii și mari și cu amenda de la 2.000 lei la 3.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum și pentru persoanele fizice, potrivit reporterul.ro.
    Mai precis, pentru anul 2015, formularul 205 se completează și se depune de către plătitorii de venituri, potrivit titlului III din vechiul Cod fiscal, pentru următoarele tipuri de venituri:
    – venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
    – venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Legii nr. 287/2009 privind Codul Civil, republicata, cu modificarile ulterioare, precum si a contractelor de agent;
    – venituri din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara;
    – venituri din activitati independente realizate intr-o forma de asociere cu o persoana juridica, microintreprindere;
    – venituri sub forma castigurilor din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, precum si din orice alte operatiuni similare;
    – venituri obtinute din valorificarea bunurilor mobile sub forma deseurilor din patrimoniul afacerii, potrivit art. 78 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal;
    – castiguri din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise;
    – venituri din salarii;
    – venituri din dividende;
    – venituri din dobanzi;
    – castiguri din transferul valorilor mobiliare in cazul societatilor inchise si al partilor sociale;
    – venituri din lichidarea persoanei juridice;
    – venituri din premii;
    – venituri din jocuri de noroc;
    – venituri din pensii;
    – venituri din arendare;
    – venituri din alte surse.
    Instructiunile de completare a acestui document fiscal mentioneaza faptul ca, in cazul in care, in cursul anului, la nivelul aceluiasi platitor, au fost efectuate plati privind mai multe tipuri de venituri enumerate mai sus, este necesar sa fie completat un singur formular. Pentru fiecare tip de venit platit se genereaza in acelasi formular cate un tabel, inscriindu-se datele corespunzatoare, aferente anului de raportare, pe beneficiari de venit.
    Declaratia se completeaza si se depune anual, fie pana in 29 februarie inclusiv a anului 2016 pentru anul 2015, fie ori de cate ori platitorul de venit constata erori in declaratia depusa anterior. In acest ultim caz, se completeaza si se depune o declaratie rectificativa, situatie in care se inscrie „X” in casuta prevazuta in acest scop.
    Declaratia rectificativa se intocmeste pe tipuri de venit si cuprinde numai pozitiile corectate, declarate eronat in declaratia initiala, sau pozitiile care, in mod eronat, nu au fost cuprinse in declaratia initiala.
    Cum se depune?
    Declaratia se completeaza cu ajutorul programului de asistenta pus la dispozitia contribuabililor, gratuit, de unitatile fiscale sau poate fi descarcat de pe portalul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu respectarea structurii de date (fisier XML).
    Mai precis, formularul 205 trebuie sa fie depus de catre platitorii de venituri la organul fiscal unde sunt inregistrati ca platitori de impozite si taxe, in format electronic (format PDF, cu fisier XML atasat), pe suport magnetic sau optic, care trebuie sa fie insotit de exemplarul in format hartie, semnat, potrivit legii.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    4 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.