duminicã, 14 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Astăzi se împlinesc 103 ani de la înființarea Jandarmeriei pe teritoriul actual al județului Arad

  de Special Arad | 29 ianuarie 2022, 11:44 AM | Știri Arad

  0

  Comunicat. Prin Ordinul ministrului afacerilor interne nr. 10 din 07.02.2018, publicat în Monitorul Oficial al României, s-a decretat ziua Inspectoratului de Jandarmi Județean Arad în data 29 ianuarie, dată la care, acum 103 ani au fost înființate primele structuri de Jandarmerie pe teritoriul actual al județului Arad.

  Informații de background:

  În urma tratativelor Consiliului Național Central desfășurate la Arad, în perioada 13-15 noiembrie 1918, s-a adoptat Rezoluțiunea Adunării Naționale la 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, care marchează nașterea României Mari.

  La nici două luni de la acest moment, în județul Arad ia ființă prima structură de jandarmi – 29.01.1919, confirmată de data intrării în vigoare a primelor acte normative care fac referire la existența acestei structuri.

  Astfel, prin Raportul nr.7397 din 29 ianuarie 1919, al miniștrilor de interne și război, adresat regelui Ferdinand, în baza art. 8 și 9 din Legea de organizare a Jandarmeriei, ,,în interesul siguranței naționale a statului”, se solicită crearea de noi unități, prin înființarea Brigăzii IV de Jandarmi.
  Regele a luat act de acest raport și a promulgat Decretul-lege nr. 444 din 29 ianuarie 1919, prin care se înființează Brigada IV Jandarmi, compusă din trei regimente cu denumirile de Regimentul 7,8 și 9 Jandarmi.
  Prin Raportul comun nr.30199 din 29 aprilie 1919, al ministrului de interne G.G. Mârzescu și al ministrului de război general de corp de armată Artur Văitoianu, adresat regelui Ferdinand, se solicită completarea și modificarea Înaltului Decret Regal nr.444 din 29 ianuarie 1919, pentru precizări suplimentare privind recrutarea ofițerilor și trupei, numirea comandantului Brigăzii IV Jandarmi, precum și fixarea reședințelor Regimentelor 7,8 și 9 Jandarmi.

  De asemenea și de această dată regele a luat act de acest raport și a promulgat Decretul-lege nr.1694 din 29 aprilie 1919, privind modificarea și completarea Înaltului Decret Regal nr.444 din 29 ianuarie 1919, prin care, Brigada IV Jandarmi execută ,,serviciul de ordine și siguranță publică sub ordinele Consiliului dirigent-resortul internelor”.

  Din analiza comparativă a textelor celor două acte normative (Decrete Regale) reiese faptul că Regimentul 9 Jandarmi a fost înființat de drept la 29 ianuarie 1919, chiar dacă organizarea, încadrarea, numirea comandantului și stabilirea garnizoanei s-au făcut ulterior.

  Astfel, prin decizia ministrului de interne, în colaborare cu Consiliul dirigent – resortul internelor, au fost stabilite garnizoanele celor patru unități de jandarmi înființate, Brigada IV Jandarmi și Regimentele 7,8 și 9 Jandarmi, din compunerea Brigăzii IV Jandarmi, după cum urmează:
  – Brigada 4 Jandarmi la Sibiu, ulterior la Cluj-Napoca;
  – Regimentul 7 Jandarmi la Cluj-Napoca;
  – Regimentul 8 Jandarmi la Brașov;
  – Regimentul 9 Jandarmi la Arad.

  Regimentul 9 Jandarmi l-a avut drept prim comandant pe locotenent-colonel Ioan Popovici și a avut garnizoana în Arad între anii 1919-1920, ulterior fiind dislocat la Timișoara.

  Cazarma Regimentului 9 Jandarmi Arad era situată pe strada Weitzer Janos (ulterior I.C.Brătianu) nr.9 din localitatea Arad (astăzi str.Lucian Blaga).

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.