Astăzi începe ediţia a II-a a Festivalului Internațional de Teatru Nou! Deschiderea îi aparţine teatrului arădean, cu PERPLEX

  de [email protected] | 9 May 2014, 2:43 PM | Știri Arad

  0

  Între 9 şi 18 mai, Teatrul Clasic „Ioan Slavici“ Arad vă oferă ediţia a II-a a Festivalului Internaţional de Teatru Nou. „Gândit şi realizat ca o platformă absolut necesară de exprimare a noului în teatru, FITN se doreşte a fi o oglindă reală, străină de orice deformare, a evoluţiei teatrului ccontemporan, a dezvoltării sale din perspectiva unui organism viu, supus transformărilor“, precizează Bogdan Costea, managerul TCIS Arad şi directorul Festivalului Internaţional de Teatru Nou.

  Secţiunea FOCUS a acestei ediţii aduce în prim plan creaţia unui regizor care nu mai are nevoie de nicio prezentare – Radu Afrim, primele spectacole ale sale fiind prezentate chiar sâmbătă şi duminică. Primul spectacol aparţine teatrului gazdă şi va fi prezentat vineri, de la ora 19,00, în sala mare a teatrului: PERPLEX, de Marius von Mayenburg, în regia lui Theodor Cristian Popescu, scenografia lui Mihai Păcurar şi coregrafia Andreei Gavriliu. Distribuția este formată din actorii Carmen Vlaga Bogdan, Cecilia Donat, Andrei Elek și Alex Mărgineanu. Regizorul Theodor Cristian Popescu promite „un spectacol care nu seamănă cu multe altele“, textul lui Mayenburg fiind extrem de generos, atât pentru regizor, cât și pentru scenograf și actori. El apare ca un puzzle teatral ce îşi schimbă în permanenţă forma, ţinându-l tensionat pe spectator da capo al fine, influentul scriitor Marius von Mayenburg realizând o piesă a absurdului contemporan, extrem de ofertantă și amuzantă. Personajele sale sunt un fel de ființe – mozaic ce bâjbâie într-o realitate aflată constant în dezintegrare, căutând / sperând (la) un punct de sprijin, un teren care să nu le mai fugă permanent de sub picioare.

  Noul spectacol al Teatrului Clasic „Ioan Slavici“ Arad face parte din proiectul „Portret de autor dramatic european contemporan“, proiect care va aduce în fața spectatorilor, pe opere aparținând celor mai importanțiu dramaturgi europeni ai momentului. Prima zi de festival mai prezintă următoarele spectacole: PUNCT TRIPLU (Teatrul Naţional Târgu – Mureş, Compania „Liviu Rebreanu“ / Colectiv A, ora 21,30, sala Studio), un spectacol de Bogdan Georgescu, realizat după toate regulile teatrului documentar şi care are ca punct de pornire sinuciderea unui clujean, într-o iarnă, în Lacul Tarniţa, împreună cu doi dintre copiii săi.

  De la ora 23,00, Auăleu Teatru din Timişoara susţine, în KF (Piaţa Avram Iancu), CIRCUS MUNDI – un spectacol care copiază tipicul unei reprezentații de circ, doar că nu cu animale, ci cu oameni: e dresură de bărbați, îmblânzire de femei, apar politicieni, milițieni, tot ce vezi la televizor.

  Vezi AICI programul complet!

  Pentru mai multe detalii, vizitați site-ul extrem de atractiv și bine pus la punct al festivalului.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.