vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Astăzi este Ziua Mondială a Donatorilor de Sânge

    de Special Arad | 14 iunie 2015, 1:12 PM | Naţional

    0

    În fiecare an la data de 14 iunie se celebrează în întreaga lume Ziua Mondială a Donatorului de Sânge.

    Această zi a fost înfiinţată în urma succesului de care s-a bucurat Ziua Mondială a Sănătăţii din anul 2000, ce a avut ca temă importanţa donării de sânge şi s-a desfăşurat sub sloganul “Sângele salvează vieţi”. Evenimentul din 14 iunie nu are ca scop înlocuirea altor evenimente precum zilele naţionale de donare de sânge.

    Această zi a fost aleasă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru a recompensa activitatea imunologului austriac Karl Landsteiner, laureat al premiului Nobel pentru medicină în anul 1930 pentru descoperirea grupelor de sânge ABO. Născut acum 140 de ani, pe 14 iunie, datorită lui, transfuziile de sânge au devenit astăzi proceduri de rutină medicală.

    Cu toate că scopul acestei zile este de a creşte gradul de conştientizare asupra importanţei donării de sânge şi de a încuraja cât mai mulţi oameni să doneze, obiectivul zilei este nu neapărat de a atrage un număr mare de donatori în acea zi, cât de a-i sărbători pe cei care donează sânge în mod voluntar, fără vreo recompensă, decât aceea că au ajutat la salvarea a milioane de vieţi.

     OMS oferă în această zi o ocazie unică de a reaminti lumii despre milioanele de oameni care îşi donează sângele pentru a ajuta bolnavii să supravieţuiască. În acelaşi timp, aduce în atenţia noastră necesitatea de a dispune de sânge şi produse de sânge sigure pentru transfuzii şi atrage atenţia asupra contribuţiei esenţiale a donatorilor benevoli pe care o aduc sistemelor naţionale de sănătate.

    Pentru anul 2010, O.M.S. a decis ca tema Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge să pună accentul pe donatorii tineri, sloganul campaniei de marcare a acestei zile mondiale fiind « LUMEA ARE NEVOIE DE SÂNGE NOU » sau « SÂNGE NOU PENTRU OMENIRE ». Recrutarea şi păstrarea donatorilor tineri nu doar îmbunătăţeşte siguranţa pe termen lung şi suficienţa alimentării cu sânge a unei ţări, dar şi promovează de asemenea un stil de viaţă sănătos şi sigur. Tinerii aflaţi în imposibilitatea de a dona sânge pentru orice motiv, pot fi voluntari prin convingerea celor sănătoşi să doneze sânge, contribuind astfel la o aprovizionare sigură şi permanentă cu sânge şi derivate de sânge. Se dedică această campanie în special tinerilor, dat fiind faptul că masa donatorilor fideli la ora actuală depăşeşte media de vârstă de 40 de ani. În curând, aceştia vor ieşi din masa de donatori fidelizaţi şi vom avea nevoie de alţii, altfel, nu vom reuşi niciodată să acoperim necesarul de sânge.

    Peste tot în lume este din ce în ce mai multă nevoie de sânge, transfuzia fiind o componentă vitală în asistenţa medicală, de aceea este esenţial să responsabilizăm populaţia pe tema donării de sânge. În orice moment, cel puţin o persoană are nevoie de sânge pentru a putea supravieţui. Această persoană poţi fi tu, copilul tău, partenerul tău, părinţii tăi, prietenul tău sau un necunoscut. Viaţa fiecăruia dintre noi poate depinde la un moment dat de generozitatea semenilor. Milioane de oameni de pe cuprinsul globului donează sânge în scop altruist pentru a ajuta la salvarea vieţilor sau pentru a îmbunătăţi sănătatea altor oameni. Această zi încurajează cât mai mulţi oameni pentru a deveni donatori de sânge voluntari şi subliniază importanţa donării regulate pentru a preveni eventualele crize în stocarea de sânge. Este nevoie de o donare regulată de sânge deoarece acesta poate fi stocat doar pentru o perioadă de timp limitată. Diferitele componente ale sângelui pot fi folosite în perioade cuprinse între 5 zile şi câţiva ani (trombocitele pot fi folosite în maxim 5 zile de la donare, plasma poate fi utilizată pe parcursul unui an, globulele roşii pot fi păstrate la rece pentru maxim 42 de zile). Din cauză că sângele este perisabil, este nevoie de donări în fiecare zi pentru a dispune de sânge oricând şi oriunde este nevoie.

    Această zi sensibilizează opinia publică despre necesitatea donării regulate de sânge pentru evitarea lipsei lui în spitale, în special în ţările în curs de dezvoltare în care cantitatea de sânge disponibilă este foarte limitată. În acelaşi timp subliniază şi eforturile depuse de sistemele de sănătate şi de către decidenţii acestora, peste tot în lume, pentru ca populaţia să poată beneficia de transfuzii de sânge sigure.

    În prezent, , în 57 de state din lume donarea de sânge este în totalitate benevolă, faţă de anul 2002 când erau numai 39 de state. Cu toate acestea, majoritatea populaţiei de pe glob nu are acces la sânge. În fiecare an se donează peste 80 de milioane de unităţi de sânge, însă doar 38% dintre acestea se colectează în ţările în curs de dezvoltare, precum România, ţări în care trăieşte 82% din populaţia lumii. Mai mult, în multe ţări pacientul depinde de sângele donat de familie sau prieteni.

    În fiecare an, partenerii implicaţi în organizarea unor manifestări internaţionale ( O.M.S, Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, Federaţia Internatională a Organizaţiilor Donatorilor de Sânge şi Societatea Internaţională de Transfuzii de Sânge) aleg o ţară care se află în centrul campanei de promovare a donării de sânge. Acest eveniment este menit a ajuta, serviciile naţionale de transfuzii sanguine, organizaţiile donatorilor, a dinamiza şi a dezvolta programele de colectare benevolă de sânge de la nivel local şi naţional. În anul 2010 acest eveniment se va desfăşura în Barcelona, Spania.

    Din păcate, în România, există un număr mic de donatori raportat la cei din celelalte ţări ale U.E. numai 1,7% dintre români donează sânge, sub jumătate din cât este necesar. Totuşi, în ultimii ani s-a observat o uşoară creştere a numărului donărilor de sânge, fapt explicat, poate, prin mai buna informare şi mediatizare care s-a realizat cu ocazia campaniilor desfăşurate de-a lungul anilor. Chiar dacă mai persistă anumite mituri şi prejudecăţi legate de donarea de sânge, să ne gândim că atunci când avem nevoie de sânge pentru a ne continua viaţa, acestea nu mai contează.

    De ce este necesară donarea de sânge ?

    Sângele este un produs care nu poate fi înlocuit de nici o altă substanţă, nu poate fi cumpărat, nu poate fi produs şi nu poate fi obţinut decât prin bunăvoinţa celui de lângă noi.

    Cine are nevoie de transfuzii de sânge?

    –         femeile cu complicaţii ale sarcinii : avort, sarcină extrauterină, hemoragii declanşate înainte, pe parcursul sau după naştere

    –         copiii cu anemie severă, adesea determinată de malnutriţie sau malarie

    –         persoanele cu traumatisme severe datorate unor accidente

    –         bolnavii de cancer

    –         persoanele care sunt supuse unor intervenţii chirurgicale

    –         bolnavii suferinzi de talasemie (boală hematologică cu transmitere genetică în care organismul produce prea puţină hemoglobină) şi hemofilie (boală hematologică cu transmitere genetică care apare prin moştenirea unor factori de coagulare anormali)

    Poţi dona sânge dacă îndeplineşti următoarele condiţii :

    – vârsta cuprinsă între 18-62 de ani

    – greutatea corporală minimă de 50 de kg

    – tensiunea arterială – să fie peste 110/60 mmHg. Dacă eşti hipertensiv, chiar se recomandă donarea (cu condiţia ca valorile tensiunii arteriale să nu depăşescă 200/100 mmHg), ca mijloc de scădere a tesiunii arteriale şi implicit scăderea riscului de apariţie a complicaţiilor.

    – nu ai consumat alcool sau masă bogată în grăsimi cu 72 de ore înainte de a dona

    – nu ai avut în ultimul timp intervenţii chirurgicale sau pierderi de sânge

    – au trecut minim 60 de zile de la ultima donare

    – nu ai avut boli ca : hepatită, tbc, sifilis, malarie, epilepsie, ulcer, diabet zaharat, boli de piele, boli de inimă sau nu ai afecţiuni acute care să necesite tratament cu antibiotice

    – nu eşti gravidă, nu eşti lehuză (nu poţi dona sânge timp de 18 luni după naştere) sau nu eşti în perioada menstruală

    – nu ai o profesie ce te expune potenţial la anumite afecţiuni specifice (mulgători, îngrijitori de animale, măturători etc.) sau o profesie ce presupune un consum nervos intens (şoferi, piloţi, operatori utilaje grele etc.)

    – nu ai stări emoţionale exagerate, teamă persistentă faţă de actul donării sau stare de oboseală (toate acestea determină o tulburare a circulaţiei sângelui după donare cu posibilitatea apariţiei leşinului)

    Sursa:  aspjbacau.ro

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    9 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.