joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Asistați de „Bulă”, consilierii județeni au votat bugetul județului pe anul acesta… unii dintre ei, fiindcă alții au ales să protesteze, părăsind sala

    de Andrei Fuliaș | 8 aprilie 2019, 6:59 PM | Administraţie | Topic special

    1

    Aleșii din Consiliul Județean Arad s-au reunit luni, începând cu ora 13:00, într-o ședință extraordinară, pentru a-și exprima votul pe ce se întâmplă cu excedentul bugetar din anii precedenți și pentru bugetul general de venituri și cheltuieli pentru anul acesta.

    Ne-am obișnuit ca aproape la fiecare ședință să se lase cu scântei. Însă de această dată n-a fost așa, fiindcă înainte de votul pe cele două proiecte menționate, consilierii opoziției au ales să părăsească sala de ședințe, în semn de protest. Vorbim, desigur, despre consilierii PSD și ALDE, care s-au prezentat în plen cu banderole albe pe brațe și înarmați cu pancarte pe care erau inscripționate diferite mesaje (vedeți câteva dintre mesaje în galeria foto).

    Protestul consilierilor din opoziție se datorează, spun ei, modului în care a fost împărțită „avuția” Consiliului Județean. Aceștia spun că primăriile cu primari PSD nu au primit bani și că doar primăriile cu primari PNL vor beneficia de fonduri substanțiale.

    De partea cealaltă, mai marii CJA și, totodată, ai PNL, se apără și spun, cu documentele în mâini, că banii au fost împărțiți în funcție de proiectele pe care le-a avut fiecare primărie în parte, dar și că sumele, în speță cele provenite din impozitul pe venit, au fost decise de Consiliul Județean doar într-o mică măsură, o mai mare parte fiind decisă mai degrabă de Ministerul Finanțelor, prin ANAF. Mai exact, banii din impozitul pe venit se împart în felul următor: 60% direct către primării, 17,5% îi împarte Consiliul Județean printr-un algoritm stabilit de Finanțe, respectiv 7,5% îi împarte Consiliul Județean – să zicem – „după bunul plac”. Diferența de 15% se duc în bugetul Consiliului Județean.

    Ei bine, ceea ce spun consilierii PSD-ALDE referitor la împărțeala banilor din impozitul pe venit este doar parțial adevărat. Adică într-adevăr, primăriile cu primari PSD au primit mai puțini bani decât cele cu primari PNL, însă nu „zero”, așa cum susține opoziția. Totodată, am putea spune că modul ăsta de a împărți banii nu-i ceva nou și nu se întâmplă doar la Arad. Din păcate este exact modul cum împart și guvernanții banii de la nivel central, unde județele cu conducere PSD-ALDE primesc mai multe fonduri decât județele conduse de PNL. Deci, ce fac unii, fac și alții, dar la alt nivel.

    Bani de campanie electorală?

    În același timp, opoziția acuză majoritatea de la Consiliul Județean că a direcționat mult prea mulți bani către Centrul Cultural Județean, lăsând să se înțeleagă faptul că banii ar putea fi folosiți pentru „paranghelii” cu mici și bere, în loc să fie folosiți în alte domenii.

    Noi nu putem fi împotriva culturii, iar investițiile în acest domeniu nu pot fi decât binevenite, că nevoie de cultură este. Însă, cum nici noi nu ne-am născut tocmai ieri, nu putem băga mâna în foc și să spunem că banii de la Centrul Cultural Județean nu vor fi folosiți pentru diferite evenimente culturale care vor umple scenele cu politicieni care se țin de mână și țin discursuri savuroase într-un an cu două campanii electorale.

    „Bulă” a fost și el la ședință…

    și a ținut să vorbească la microfon. Vorbim despre consilierul județean Florin Remețan, președintele PMP Arad, pe care ne-am permis să-l catalogăm drept „Bulă” al ședinței de astăzi. De obicei sunt alții care joacă acest rol, dar probabil fac cu schimbul.

    Printre problemele ridicate de domnul Remețan în momentul în care s-a instalat la pupitrul vorbitor am reușit să remarcăm una extrem de „importantă” și care ar trebui remediată de îndată. Mai exact, președintele PMP Arad este nemulțumit de faptul că mesele consilierilor nu sunt aranjate corespunzător, că el stă în primul rând și că (ATENȚIE!) nu vede „ochii frumoși ai doamnelor din spate”. Acum noi putem înțelege multe, inclusiv faptul că poate statul în bancă, ca la școală, nu e pe placul anumitor consilieri, dar să-ți motivezi de așa manieră doleanțele…

    O altă chestiune pe care a ridicat-o consilierul Florin Remețan a fost cea legată de faptul că CJA nu dă suficienți bani pentru a ajuta niște raioane din Republica Moldova, cu care instituția este înfrățită. Conștient fiind că banii Consiliului Județean oricum nu sunt destui pentru investițiile din județul nostru, consilierul PMP n-a ezitat să dea și exemple de unde s-ar putea lua acești bani și trimite peste Prut, cum ar fi de la cultele religioase. Deci, nu să fie mutați bani de la cultele religioase la educație, infrastructură sau sănătate, ci să fie trimiși în ajutor peste granițe. Și toate astea fiindcă știe el că vecinii de peste Prut au nevoie de bani, că doar a făcut parte din echipa care a „parafat” înfrățirea.

    Bravo, domnule Remețan, ați identificat și punctat foarte bine problemele cetățenilor din județul Arad, printre care și unii care v-au dat votul!

    Mai multe despre modul în care au fost împărțiți banii din bugetul Consiliului Județean pe anul acesta, respectiv întregul proiect de buget, găsiți pe pagina instituției (www.cjarad.ro) sau cu simplu click aici: Buget CJA 2019.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Imaginati-va cum ar fi daca am avea voie sa ne alegem ”alesii”!?
      Adica sa putem sa alegem din listele de partid pe un candidat sau altul.
      Acuma nu avem voie decat sa alegem o lista, in bloc, adica votam toata lista, cu bune si cu rele si sunt declarati castigatori primii de pe lista. Mentionez ca listele sunt facute de cei aflati la butoane in partid, respectiv ordinea in listele de partid se decide, in sistemul actual, de sefii de partide – in nici un caz de membrii de partid.
      Intrebarea 1 ar fi: intr-un sistem de vot pe liste deschise, in care ai voie sa alegi din lista pe oricare dintre canidati, cati din cei care sunt acuma consilierii vostrii, alesii vostrii, ar mai fi consilieri, cati din ei ar strange nominal suficiente voturi pentru a fi declarati castigatori?
      Intrebarea 2: daca am avea un sistem pe liste deschise, consilierii ar trebui sa fie atenti si la ce vor alegatorii fiindca nu se mai pot ascunde in spatele unei liste. Datoria lor catre sefii de partide – astazi doar sefii de partide decid cine primeste pe lista un loc eligibil si cine nu – ar scadea. Dincolo de seful de partid (si de toata increngatura de interese meschine care transforma partidele in grupuri ilegitime de interese si tara intr-un stat captiv) alesul va stii ca trebuie sa dea socoteala in fata alegatorilor, care, daca nu sunt multumiti, il vor ocoli iar ei nu vor strange un numar suficient de voturi pentru a intra in consiliu. Astfel alesii vor fi mai responsabili fiindcă astfel zboară!
      Întrebarea 3: Dacă alegătorii vor putea să nominalizeze candidații din listele de partid, partidele, pentru a câștiga cât mai multe voturi vor trebui să-și propună să include în liste și candidați de calitate nu doar jegurile cu pe care le vedem astăzi.
      Intrebarea 4: pe sistemul electoral pe liste deschise un individ ca Remețean ar mai fi consilieri, ar mai fi suficienți alegători care să-i dea lui personal, lui Remeșean, voturile pentru ca el să fie declarat câștigător? NU, cu siguranță ar dispărea până și amintirea unor astfel de specimene.
      Intrebarea 5: dacă schimbarea sistemului electoral prin trecerea de la votul proporțional pe liste blocate (actual) la votul proporțional pe liste deschise ar însemna mai multe avantaje pentru alegători și mai multe responsabilități pentru candidați/aleși, de ce nimeni nu susține această schimbare?
      Intrebarea 6: este cumva incultura civică cauza pentru care schimbările în bine sunt sabotate de politruci? Nu au ziariștii nici o responsabilitate pe partea de informare, conștientizare și de ce nu, educare? Și dacă da, de ce se comportă ca și cum ar fi complicii politrucilor sau doar slab pregătiți?

      +1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    8 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.