Asigurarea obligatorie a locuinței vs. asigurarea facultativă. Cât de protejat ești cu fiecare dintre ele?

  de - | 23 ianuarie 2016, 10:43 AM | Naţional

  0

  Proprietarii de locuinte trebuie sa incheie anual polita de asigurare obligatorie, in caz contrar ei riscand o amenda intre 100 si 500 de lei. Desi aceasta asigurare este obligatorie, ea nu acopera decat inundatiile, alunecarile de teren si cutremurele, astfel ca, pentru mai multe riscuri, proprietarii trebuie sa incheie o alta polita, cea facultativa. Avand in vedere ca reglementarile in domeniu au fost modificate substantial in ultimii ani, Avocat.net a pregatit o sinteza utila cu tot ce trebuie stiut despre fiecare dintre cele doua polite, obligatorie si facultativa: ce riscuri acopera, ce avantaje si dezavantaje prezinta fiecare, precum si cum vei fi despagubit in cazul in care detii ambele tipuri de asigurari.

   

  Riscurile care sunt preluate in asigurare de PAID pentru locuinta asigurata, inclusiv pentru elementele de constructie si dependintele, dotarile si utilitatile constructiei, sunt cutremurele de pamant, alunecarile de teren si inundatiile, ca fenomene naturale. “Bineinteles, aceasta polita acopera si daunele directe produse  locuintelor, consecinta indirecta a producerii unuia dintre riscurile enumerate anterior”, a mentionat Marius Lungu.

  In schimb, potrivit avocatului, asigurarea obligatorie nu acopera daunele provocate:

  -de inundatii produse in timpul formarii unor lacuri de acumulare sau in timpul schimbarii artificiale a cursurilor de apa; prin timpul formarii lacului de acumulare se intelege umplerea cu apa a lacului de acumulare pana la nivelul deversorului;

  -in cazurile de amenintare brusca de prabusire sau alunecare de teren, precum si in cazul imposibilitatii folosirii chiar prin repararea sau consolidarea cladirilor, daca aceste fenomene au fost prilejuite, inlesnite ori agravate de sapaturi sau lucrari edilitare de orice fel, lucrari de prospectiuni, explorari ori exploatari miniere sau petroliere, la suprafata ori in profunzime, indiferent de timpul trecut de la terminarea sau abandonarea lor;

  -de tasarea (lasarea) terenului de fundatie fie sub sarcina constructiei, fie datorita altor cauze;

  -de formarea de crapaturi in terenul de fundatie sau in terenul din preajma cladirii, datorita variatiei de volum a terenului, ca urmare a contractiei/dilatarii produse de inghet/dezghet;

  -terenului care imprejmuieste locuinta si care nu este asociat notiunii de locuinta si nu face obiectul asigurarii;

  -la anexele care fac ori nu fac corp comun cu constructia cu destinatia de locuinta asigurata (garaje, magazii, soproane, grajduri, jardiniere, pergole, imprejmuiri etc.), precum si la instalatiile si amenajarile speciale (piscine, saune, rampe auto etc.);

  -la bunurile de orice fel, altele decat constructia cu destinatia de locuinta (bunuri sau obiecte necesare locuirii, hartii de valoare etc.).

  Totodata, PAID nu acorda despagubiri pentru:

  -locuinte construite in zone in care organele in drept au interzis acest lucru prin acte publice sau comunicate asiguratului;

  -prabusirea cladirilor exclusiv ca urmare a defectelor de constructie, chiar daca are legatura cu producerea unui risc asigurat;

  -cheltuielile de cazare provizorie pana la refacerea locuintei care face obiectul asigurarii PAD si care a fost avariata in urma producerii unui risc acoperit.

  Riscuri acoperite de asigurarea facultativa a locuintei

  Dezastrele naturale – cutremure, inundatii, alunecari de teren – sunt doar o parte dintre riscurile care pot ameninta o locuinta. Mai precis, se pot mentiona, la aceste capitol, si incendiile, inundatiile provocate de spargerea conductelor ori furtul bunurilor din locuinta. Astfel, dupa cum a mentionat Ioan Virgil Lates, desi PAD acorda despagubiri doar pentru cutremure, alunecari de teren si inundatii, toate celelalte riscuri pot fi acoperite integral printr-o asigurare facultativa.

  “Pentru a te proteja in astfel de situatii neplacute, a caror frecventa este, din pacate, in crestere, este recomandat sa fii asigurat printr-o polita facultativa. Astfel, iti vei putea recupera pierderile suferite, in eventualitatea in care acestea ar avea loc”, este de parere consultantul.

  Iata ce se poate asigura prin polita facultativa:

  -Riscurile catastrofice pentru cladire (dezastrele naturale) – pentru valori care exced suma asigurata obligatoriu prin PAD (10.000 / 20.000 euro)

  -Riscurile catastrofice pentru bunuri din gospodarie, pentru valorile nominale: cutremur, inundatii si aluviuni, prabusire/alunecare de teren.

  -Riscurile standard: incendiu, trasnet, explozie, caderea aparatelor de zbor.

  -Alte riscuri:

  – Inundarea provocata de apa de conducta
  – Furt si vandalism prin efractie sau acte de talharie
  – Furtuna, uragan, vijelie, tornada
  – Ploaie torentiala – efecte directe
  – Grindina – efecte directe
  – Greutatea zapezii si/sau ghetii, avalansa de zapada
  – Izbirea din exterior de catre autovehicule
  – Cadere accidentala de corpuri pe cladirea asigurata
  – Greve, tulburari civile si actiuni ale unor grupari rauvoitoare
  – Spargerea accidentala a bunurilor casabile, pentru o limita maxima de despagubire (ex. 1.000 EUR).

  In plus, potrivit consultantului contactat de AvocatNet.ro, mai exista posibilitatea de a alege suplimentar pentru o protectie sporita. Astfel, puteti opta pentru asigurare impotriva avariilor accidentale produse la instalatiile interioare de gaze, apa, canal, climatizare sau incalzire centrala, spargerii accidentale a bunurilor casabile, pentru limite mai mari de 1.000 EUR sau cazarii temporara la o alta locatie, pe parcursul reparatiilor.

  Citește mai mult pe Avocat.net

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.