vineri, 14 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Asculți muzică la volum maxim acasă? Dacă depășești limita de decibeli, riști o amendă de până la 1500 de lei!

  de Special Arad | 8 martie 2018, 1:03 PM | Naţional | Recomandările editorilor | Știri Arad

  10

  Amenda crește în cazul repetării contravenţiilor

  Zgomotele din locuinţă nu mai pot depăşi 35 de dB, anunță ULAL Arad. Senatul a adoptat miercuri o propunere legislativă de modificare a Legii 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice. Prin această modificare se stabilesc limite de zgomot maxim admisibile în locuinţe şi în instituţii publice şi amenzi pentru depăşirea acestora.

  Legea mai prevede, de asemenea, introducerea în sarcina agentului constatator a obligaţiei de a măsura nivelul zgomotului cu ajutorul unui sonometru omologat şi verificat metrologic.

  Potrivit actului normativ, amendat în Comisia juridică şi adoptat de plen, constituie contravenţie „tulburarea fără drept a liniştii persoanelor din locuinţe sau din alte imobile cu funcţiuni echivalente locuirii, între orele 7:00 – 14:00 şi 16:00 – 23:00 de către orice persoană, prin depăşirea nivelului de presiune acustică de 35 dB, măsurat în interiorul locuinţei sau al imobilului persoanei vătămate, în camera indicată de aceasta, cu ferestrele închise, ca urmare a producerii de zgomote, larmă, strigăte, ţipete ori alte manifestări similare sau a folosirii oricărui aparat, obiect ori instrument muzical”.

  Tot contravenţie constituie depăşirea nivelului de presiune acustică de 30 dB în locuinţe între orele 14:00 – 16:00 şi 23:00 – 7:00, măsurat în condiţii similare.

  Propunerea legislativă amendată încadrează tot la contravenţii „tulburarea fără drept a activităţilor desfăşurate în clădirile în care funcţionează instituţii de învăţământ, spitale sau alte centre de îngrijire medicală, instanţe de judecată, alte autorităţi publice centrale sau locale, instituţii publice, regii autonome, societăţi reglementate de Legea societăţilor 31/1990, lăcaşe de cult, partide sau alte formaţiuni politice, organizaţii guvernamentale ori neguvernamentale, ambasade sau reprezentanţe ale altor state ori ale organizaţiilor internaţionale de pe teritoriul României, în timpul de funcţionare, dacă acesta se încadrează între 7:00 – 23:00, de către orice persoană, prin depăşirea nivelului de presiune acustică de 45 dB”.

  Pentru intervalul orar 23:00 – 7:00, nivelul stabilit este de 35 dB.

  Un alt amendament stabileşte că, atunci când măsurarea zgomotului nu se poate realiza din cauze ce ţin de caracteristicile mijlocului tehnic, ale procedurii de măsurare sau de natura zgomotului produs, constatarea contravenţiilor se va face pe baza propriilor simţuri ale agentului constatator.

  Contravenţiile referitoare la tulburarea prin zgomot a liniştii publice pot fi constatate nu doar de către ofiţerii sau agenţii de poliţie, ci şi de către primar, împuterniciţii acestuia, ofiţerii, maiştrii militari şi subofiţerii din Jandarmerie, poliţiştii de frontieră.

  Actul normativ stabileşte amenzi de până la 1.500 de lei şi prevede majorarea cu jumătate a limitelor amenzilor în cazul repetării contravenţiilor.

  Propunerea legislativă, care a fost adoptată de Senat cu 80 de voturi „pentru”, unul „împotrivă” şi o abţinere, va fi dezbătută de Camera Deputaţilor în calitate de for decizional în acest caz.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. …in spatele blocului unde locuiam inainte era un hodorog care taia cu „circularu’ ” lemne si lemnute la toata strada, zgomotu’ fiind infernal…sunara o gramada de vecini cu mine impreuna cand la un „organ” can’ la altu’…avand in vedere ca batranu’ era „rupt in cur” si continua si dupa reclamatiile noastre va cam dati seama ce amenzi ii dadura. :)) Il „coplesira” nu alta :))

   …zicea la radio ca lu’ Adi Minune tot de la 1500 de lei in sus ii dai si la dedicatii…deci daca dai maneaua la maxim macar esti familiarizat cu suma!:)

   Lasand gluma e super buna initiativa si acu sa vedem ce o fi…:))

   +1 voturi
   +1
   -1
  2. Si ce facem? Aparatura omologată nu avem. Personal calificat si autorizat sa foloseasca asa ceva…nu avem. Zgomotul străzii, măsurat în locuința , este de aprox 75 db. Vor comenta f multi, negativ, dar legea nu se va putea aplica, corect, în condițiile date. Iar vor creste spagile la constatare

   +3 voturi
   +1
   -1
  3. Iar se dau cocosi…luati legile din germania referitor la zgomote si la cresterea animalelor la bloc sau la case si s a terminat balciul!!cineva doreste ca legile sa fie cat mai ambiguee sa se piata interpreta!!!e foarte aiurea aceasta lege !!!daca trece o masina pe strada in casa langa un geam termopan se inregistreaza aprox 30 de decibeli!!!e simplu interzici zgomotul sau orice larma in zonele rezidentiale si nu dai amenzi pui inchisoare 1-3ani si ai rezolcat linistea!!!

   +2 voturi
   +1
   -1
   • Asa de usor vorbiti de pedeapsa cu inchisoarea…dupa voi daca scapi o lingura pe scari noaptea GATA…puscarie…eu nu stiu romanu’ nu-si mai revine vreodata?

    …asta astepta romanu’ care si asa e nascut hater…sa latre catelu’ babei de deasupra…acum se poate razbuna! Asa sunt de fericit ca m-am mutat la casa…nu poti convietui la bloc in Romania! N-ai cu cine!

    0 voturi
    +1
    -1
  4. Sunt de acord ca nu trebuie cazut in patima urii, nu trebuie sa exageram si trebuie gasita calea de mijloc insa nu e normal nici ceea se intampla in prezent cand vecinul de la II se pune si asculta Tinu la 1 noaptea pentru ca asa vrea p#l@ de ciumeg.
   Nu e nicio o solutie sa intru peste el in casa cu toporul ca nu traim in jungla sa ne facem propriile reguli dar un lucru e clar, civilizatia se invata cu metode pecuniare pentru ca n-o are nimeni impregnata in ADN.

   +3 voturi
   +1
   -1
  5. Aceat lucru depinde de gradul de izolare al incaperi unde se face masuratoarea!
   O mica informare:
   Nivelul aproximativ de decibeli al unor sunete obişnuite

   • Respiraţia — 10 dB
   • Şoapta — 20 dB
   • Conversaţia — 60 dB
   • Traficul la orele de vârf — 80 dB
   • Mixerul de alimente — 90 dB
   • Un tren în mişcare — 100 dB
   • Ferăstrăul cu lanţ — 110 dB
   • Un avion în mişcare — 120 dB
   • Zgomotul produs de o puşcă — 140 dB

   In alta ordine se idei daca la sosirea agentului care face masuratoarea nu se aude nimic nu sunteti pasibil de amenda!
   Numai bine!
   Ps: atentie cei care bat carnea de duminica, poate va treziti cu amenda!

   Totul depinde de bunul simt si nu de niste legi interpretabile!

   0 voturi
   +1
   -1
  6. „[…] atunci când măsurarea zgomotului nu se poate realiza din cauze ce ţin de caracteristicile mijlocului tehnic, ale procedurii de măsurare sau de natura zgomotului produs, constatarea contravenţiilor se va face pe baza propriilor simţuri ale agentului constatator.”

   Prostia asta ar trebui eliminata – introduce un subiectivism neavenit. In rest…poti civiliza o natie prin legi dure. Daca se aplica asa cum trebuie.

   0 voturi
   +1
   -1
   • Care din legile României ți se pare că se aplică, așa cum a fost intenționată de legiuitor?

    În România se încalcă CONSTITUȚIA la greu, de cei puși să o apere, … deci să nu mai vorbim de legi.
    Nu mai multe legi este nevoie, ci Respectul pentru Lege!

    Dar ai auzit și tu proverbul românesc „Legea este pentru Proști!” 🙂

    0 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  4 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.