joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Ascultați cum sună cel mai vechi cântec al lumii și cel mai vechi instrument muzical!

    de Special Arad | 13 septembrie 2014, 6:12 PM | Muzică

    0

    În anii 1950, o echipă de arheologi a scos la iveală, între ruinele străvechiului oraș sirian Ugarit, o serie de tablete de lut conținând însemne cuneiforme. S-a dovedit că erau cuneiforme din limbajul hurrian, limbă străveche vorbită în anumite zone din Mesopotamia și Siria dar, mai important, ele s-au dovedit a fi un imn dedicat unei zeități locale, vechi de 3.400 de ani.

    Anna Draffkorn Kilmer, profesor de asiriologie la Universitatea din California, a realizat o traducere a tablițelor în anul 1972, tot ea fiind cea care a realizat că se află în fața unei notații muzicale. Ulterior, Richard Fink, un alt specialist american în asiriologie, a confirmat ipoteza Annei Kilmer, demonstrând că o scală muzicală cu 7 note exista cu mult înainte de cea grecească.

    „Este o descoperire care revoluționează întregul concept al originii muzicii occidentale, cu atât mai mult cu cât specialiștii în domeniu erau convinși că o scală muzicală era virtual inexistentă înainte de apariția culturii elenistice”, declară Richard Crocker, coleg al Annei Kilmer.

    Recent, aceștia au reușit să refacă notele misterioasei compoziții vechi de aproape trei milenii și jumătate deși, recunosc chiar ei, ritmul imnului este doar o presupunere.

    Originile muzicii se pierd însă în negura timpului. Cel mai vechi instrument muzical cunoscut este un fluier realizat dintr-un femur de urs de peșteră, vechi de circa 60.000 de ani, descoperit în peștera Divje Babe din Slovenia. Este cu certitudine o creație neanderthaliană, niciun reprezentant al speciei noastre neajungând în Europa acelor vremuri. Și, deși nu vom ști probabil niciodată cum anume sunau cântecele neanderthalienilor, ne putem totuși delecta cu sunetul instrumentului muzical creat de ei.

    Sursa: stiintasitehnica.com

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    2 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.