marþi, 25 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Aroganța lui Nole măcar are valoare, a aleșilor noștri este nulă

  de Valer Mărginean | 18 ianuarie 2022, 8:11 AM | Opinii | Recomandările editorilor

  8

  Aroganța aleșilor are leac (foto: promptmedia.ro)

  Primul sezon al telenovelei Novak Djokovic s-a încheiat, după nu mai știu câte episoade, cam ca-n filmele în care eroul principal – frumos, rebel, neînfricat –, interpretat de Alain Delon, este ucis. Nici nu are importanță dacă de mafioți sau de polițiști, după cum, nici caracterul personajului nu are vreo relevanță. Mafiot, criminal, hoț, ce contează? Emoțiile, suspinele și chiar lacrimile de la final sunt ingrediente suficiente pentru un dish reușit.

  Evident, Djokovic nu este nici Alain Delon, dar nici mafiot, criminal sau hoț, dar cu siguranță este un personaj complex, capabil să lanseze și să susțină idei pasionale, să facă gesturi controversate în baza unor principii proprii, dacă nu altfel, măcar ferme. Nu mă voi aventura într-o „analiză” a cauzei care a împărțit planeta, nu voi „diseca” decizia instanței australiene, nu voi „înfiera” vinovații, pentru că nici nu îi voi căuta. La urma urmei, nu mă interesează dacă Djokovic se va vaccina, dacă va mai participa la marile turnee de tenis și nici dacă va mai fi primit în Australia. Este strict treaba lui ce va face și unde va mai călători prin lume. Nu mă interesează nici dacă vor fi înăsprite sau relaxate condițiile de călătorie sau de intrare în Australia sau aiurea. Dacă vor fi anunțate din timp și dacă va fi cazul, fie le voi respecta, fie voi sta acasă.

  De ce l-am mai pomenit pe cel alintat Nole? Pentru că, dincolo de părerile lui despre vaccin sau de declarațiile halucinante ale tatălui său și chiar dincolo de valoarea lui sportivă, am observat că marele tenismen a fost victima propriei sale aroganțe și a unor tare foarte bine cunoscute în întreg spațiul balcanic. Îi înțeleg teama de vaccinare, chiar dacă nu i-o împărtășesc. Mai mult, îi înțeleg și dorința de a juca la Openul Australiei. Nu înțeleg însă cum un sportiv atât de mare a renunțat atât de ușor la fair-play? Evident, în accepțiunea mai largă a conceptului care depășește nivelul jocului de tenis. Fair-play înseamnă onestitate, respect față de reguli (în general, pentru că există viață și dincolo de tenis) și față de cei din jur, înseamnă, nu în cele din urmă, demnitate. Să nu-i fi spus nimeni lui Nole despre toate astea? Nu cred. Cu siguranță i s-a spus, cu siguranță știa toate astea, doar că… De aici, de la acest „doar că” au pornit, de fapt, necazurile lui.

  Născut, crescut și educat la poale de Balcani, are în genă convingerea că nicio ușă nu scârțâie dacă e unsă cum trebuie și unde trebuie. Apoi, ajuns mare a început să creadă despre el că doar anumite reguli sunt obligatorii și pentru el (serviciu, retur, aut și altele din tenis) și, mai grav, a ajuns să creadă că lui i se permite orice. Aroganță alimentată, în acest caz ce a generat telenovela australiană, și de organizatorii turneului, care i-au facilitat jocul de-a scutirea medicală (poate chiar i l-au propus!) și cred că va trebui să așteptăm doar sfârșitul concursului pentru a mai auzi vești dinspre autoritățile penale australiene.

  Până atunci, tare mi-e teamă că vom mai auzi despre alte necazuri abătute pe capul lui Nole, mult mai mici decât neparticiparea la alte turnee de grand slam (între care, un posibil dosar penal în Spania, idee care justifică și brusca schimbare de destinație după deportare, chiar dacă familia îl aștepta la Marbella).

  Mult mai târziu decât ar fi trebuit, sper să auzim și de puneri la punct a „nolilor” noștri. Din păcate, noi nu avem niciun sportiv de valoarea lui Nole, în schimb avem o mulțime de „noli”, infectați cu lipsa de respect față de orice regulă, fie ea transpusă în lege sau în orice alt act normativ, dar și cu aroganța de a crede că li se cuvine orice. Ne lovim de ei zilnic, le simțim prezența nocivă în viața noastră de zi cu zi, trăim în minciunile pe care ni le servesc dar și în incapacitatea lor de a face ceva folositor și altora decât lor sau, măcar, de a-și respecta promisiunile. Da, politicienii sunt cei pe care i-am numit „noli”, dar numai pentru amintitele asemănări comportamentale cu Nole. Altfel, până și aroganța lui Nole are valoare, a lor este nulă iar ei sunt „nuli”, nu „noli”. Aroganți și îngâmfați fără calități, fără valoare, dar cu aere, țâfne și ifose, incapabili să poarte un dialog, să-și susțină cu argumente opțiunile (de cele mai multe ori, contrare promisiunilor proprii), limitați în gândire și tributari unui limbaj de lemn, atunci când nu sunt vecini cu analfabetismul. Și, evident, supărăcioși nevoie mare! Să te ferească Dumnezeu să-l critici pe stimabilul ales, că fie te amenință, fie abia îți mai răspunde la salut – asta, în cazul în care nu îți întoarce pur și simplu spatele. Cu cât e mai primar sau președinte, cu atât mai mare este aroganța și convingerea că știe tot.

  bibart racit arad360 ro
  Când n-ai țâța cunoașterii pe-aproape, merge și din sticlă

  Chiar nu înțeleg de unde au luat, toți, acest „virus” al cunoașterii (or fi supt la țâța cunoașterii plenare), dar „boala” se manifestă la fel și este vizibilă de îndată ce s-au instalat în fotolii. Mocofani notorii prin localitățile lor de baștină, te trezești cu ei, după alegeri, prin cancelarii, rostogolind „sfaturi și învățături” agramate către profesori sau dictând „strategii” polițienești, născute din cât au reușit să priceapă din serialele polițiste de mâna a doua, sau fotografiindu-se în timp ce dau „indicații prețioase” drumarilor. Sigur, niciunul nu-și asumă tâmpeniile pe care le „dispun”, dar dacă fotografia a ieșit bine și consilierul personal îi face un text bun, primește aprecieri pe facebook. Și cu asta s-a terminat actul de management al alesului. Or fi și excepții, că nu-i cunosc pe toți, dar dacă sunt, cu siguranță știu să se ascundă foarte bine. Da, comuna Petriș a avut în frunte o persoană competentă, care însă a fost nevoită să renunțe la o nouă candidatură datorită amenințărilor cuiva mare și tare, despre care vom mai vorbi când vom lua în vizor manoperele politico-electorale ale unor politicieni arădeni.

  antal si cionca
  Cum să nu crezi în jurămintele lui după ce-ți dă un buchet de flori așa frumos? (sursa: arad24.net)

  Din păcate, la fel de jalnici sunt și ceilalți aleși, din care se aleg și miniștrii. E drept, unii măcar știu să articuleze frumos cuvintele astfel încât goliciunea fondului să se observe mai greu. Dar apare câte-un Bode care echilibrează situația cu limba lui de lemn noduros. Deschid o mică paranteză și întreb: din toată liota de liberali cu facultăți de siguranță națională și cu doctorate luate cât de cât pe bune, dintre toți liberalii cu mintea și limba română la purtător – sigur or fi fiind prin alte județe, nu neapărat la noi -, cum l-au găsit tocmai pe Bode în fruntea Ministerului de Interne, urmaș al unui alt îngălat, Vela? Închid paranteza cu precizarea că în materie de aroganță, minciună și nefăcut ceva folositor, sunt egali.

  Știu că mulți sunt convinși că nu mai există speranță să scăpăm de toți neisprăviții ăștia. Totuși, pățania lui Nole ne învață că putem spera. Nu să meargă toți în Australia, nici să vină australienii să facă ordine la noi în țară, deși nu ne-ar strica câteva mii de polițiști, procurori, judecători și ce-o mai fi pe lângă ei. Ne învață să sperăm într-o implozie a aroganței și siguranței de sine, așa cum a pățit Nole când s-a decis să mergă șmecherește în Australia.

  Sau, cine știe?, poate se întâmplă minunea de a ne sătura pur și simplu de ei și să-i alungăm din toate fotoliile în care s-au afundat. Dar de data asta pe bune, nu ca în decembrie ’89. Cine știe?, poate vor fi atât de fierbinți facturile la energie încât vom sări ca arși…

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Desi banuiesc ca stia regulile, ca se discuta despre ideea daca va putea sau nu participa la AO de anul trecut de cand se stia ca nu e vaccinat, intrebarea ramane totusi, Federatia de tenis din Australia cum de a acceptat sa plece de acasa? Banuiesc ca nu are oameni chiar asa prosti in staff de nu s-au informat care sunt conditiile de intrare in tara aia… a fost chemat intentionat?? A fost chemat pentru scandal? Asta ca sa lasam la o parte ideea ca el e atat de balcanic de nu se prinde nicio regula de el! Chiar asa, sa nu fi stiut nimeni de langa el ca fara vaccin nu intra in Australia si ca “scutirea” lui medicala nu va tine??? Nu ma refer la ce a gresit sau mintit in formulare, aia e altceva, insa, chiar asa prost sfatuiti sa fie avocatii lui?? Mie personal, mi se pare nu mare scandal provocat pentru a atrage atentia asupra ceva si a dovedi ceva, mai exact ca poti fi oricine, nu conteaza statut sau opinie publica, ca daca o tara decide ca esti persona non grata, nu ai dreptul sa stai acolo! Practic, atat timp cand nici macar in Australia nu e obligatoriu vaccinul si oamenii nu sunt expulzati din tara pentru ca nu sunt vaccinati, care este explicatia deciziei de a da afara un om dintr-o tara?? E terorist cumva? Oficial, lasand la o parte orice alte comentarii, Australia tocmai a sters pe jos cu drepturile omului si practic, ni se transmite mesajul clar ca, indiferent ca o tara are rata de vaccinare 90 sau 100% si oricum le cresc cazurile de infectare fara a primi straini nevaccinati, oficial, tu, nevaccinat dar sanatos si cu teste facute si rasfacute, nu ai dreptul de a intra acolo ca nu cumva sa alimentezi ideea ca oamenii pot decide pentru ei. Deja, oricum o dam, devine un “clown show” aceasta situatie si e mai “balcanica” decat am vrea sa credem, pentru ca noi toti trebuie sa respectam regulile impuse fara date clare de catre o mana de oameni, alesi tot de noi, pentru a ne apara interesele!

   +2 voturi
   +1
   -1
    • @Aradean – Am și eu aceeași convingere, anume că organizatorii AO sunt cel puțin la fel de vinovați, dacă nu cumva ei cunt principalii vinovați. Nu întâmplător am scris că mă aștept la alte cercetări, dar numai după terminarea turneului. Este și acesta un exament pentru autoritățile australiene. Vom vedea dacă totul a fost doar o lovitură țintă spre ND sau într-adevăr sunt drastici în aplicarea legii.

     0 voturi
     +1
     -1
   • @Dia – Mulțumesc pentru comentariu. Vă respect opinia și n-am s-o „atac” în vreun fel. Aș observa doar că, pe de o parte, am convingerea că încă nu știm totul despre acest caz, iar pe de altă parte, SUA, UK și Franța, organizatoare ale celorlalte Grand Slam-uri, au declarat deja că vor fi aceleași reguli ca la AO. Nu sunt specialist în domeniu, deci nu mă pot pronunța, dar mă întreb dacă toți merg „pe contrasens”…? Și-apoi, nu ne oprește nimeni să adoptăm și noi aceleași măsuri, de exemplu să le cerem viză și vaccin autralienilor, englezilor sau americanilor care vor să intre în România…

    +2 voturi
    +1
    -1
   • @Greierele lui Pinnochio – Dacă bine îmi amintesc, nu am pomenit decât două nume: Novak Djokovic și Bode (ăstuia din urmă nici măcar nu i-am pomenit prenumele, în semn de „respect”), plus, prin ricoșeu, a lui Vela. Prin urmare, nu văd care ar fi problema că nu l-am pomenit pe Falcă? Și, mai ales, unde este lipsa de curaj? – ciudat, totuși, să mă acuzați de lipsă de curaj, din spatele unui pseudonim, Pe de altă parte, nu văd de ce ar trebui să iau de bună opinia dvs. privitoare la Falcă. Sigur că a fost și este arogant, dar așa cum era, vorbea cu oamenii, și nu prin mesaje pe facebook, ci deplasându-se în cartiere, de exemplu. Vi se pare că asta înseamnă că reprezintă „cel mai mare exemplu de aroganță”, având, acum, și exemălul oferit de actualii aleși? Nu cred că sunt deținătorul adevărului absolut, dar nici nu-mi cereți să dvs. ați fi acel deținător. Puteți fi de acord cu opiniile mele sau nu, libertate pe care înțeleg să mi-o exercit în ceea ce vă privește, fără să vă acuz de ceva. Chestoiune de respect.

    0 voturi
    +1
    -1
   • @Gigi – Aveți și dvs. dreptate. Totuși, de dragul demonstrației sau, dacă vreți, pentru a susține demonstrația, se acceptă și licențele jurnalistice așa cum sunt acceptate licențele poetice, fără a fi puși la stâlpul infamiei poeții. Oricât de riguroși am vrea să fim, un material de presă nu este un document științific. Cu atât mai puțin un material de opinie… Sigur, puteți să acceptați această licență sau nu.

    0 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  7 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.