sâmbãtã, 15 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Arhiepiscopia Aradului şi-a schimbat părul, dar năravul ba!…

  de O. Peniță | 6 aprilie 2014, 4:18 PM | Investigaţii | Topic special

  1

  În ultimele şapte luni am fost pur şi simplu „bombardaţi” de mesaje – telefonic sau pe email – prin intermediul cărora eram rugaţi să continuăm investigaţiile cu privire la activitatea celor nou-numiţi în funcţiile de conducere la Arhiepiscopia Aradului, sugerându-ni-se şi primind multe informaţii legate de faptul că practicile au rămas aceleaşi, adică lipsite de transparenţă şi chiar la granița cu penalul. „Cutremur la Arhiepiscopie! Vicarul Bupte şi ceilalţi conducători ai Bisericii arădene au fost înlocuiţi de Patriarhie” – scriam în 2013, un titlu gen concluzie-rezultat a unor investigaţii de presă, aparținând redacției, la vremea aceea, arq.ro.

  Ca la orice nouă conducere, indiferent de ce instituție ar fi vorba, le-am acordat noilor numiți la Arhiepiscopia Aradului un timp de răgaz, de probă am putea spune, urmârind îndeaproape ce decizii se iau, cum se schimbă sau nu modul de lucru, dacă aceștia s-au „lepădat” de apucăturile foștilor…

  Spunem cu tristețe, având în vedere speranțele pe care le aveam, că la Arhiepiscopie e aceeași Mărie, cu altă pălărie!  Și chiar dacă nu azi, de la intrarea „Special Arad” pe scena presei românești, o să dezvăluim opiniei publice ce ne dezamăgește, la câteva aspecte tot o să ne referim.

  Speram că Teofan Mada, vicarul Teofan Mada, cel care i-a luat locul lui Iacob Bupte, va încerca (măcar) să facă ordine în organizarea instituției. Să fie respectate regulamentele, să fie respectate normele de organizare a concursurilor și destule altele. Nici vorbă! Scandalurile și certurile (ce-i dept, ascunse de ochii publicului larg) continuă. La concursurile pentru ocuparea locurilor rămase vacante ca urmare a pensionărilor unora, se știu dinainte câștigătorii, aceștia fiind desemnați în laboratorele Arhiepsicopiei sau pe te miri unde! Unii spun că părintele Mada nici n-a încercat nimic, fiindu-i parcă frică de umbra lui Bupte. Și, de parcă asta n-ar fi nicio problemă, în timpul în care Mada își ia bine mersi salariul de vicar, alții fac bani adevărați… În numele Bisericii și al Domnului!

  Astfel, consilierul economic Teodor Faur, bazându-se pe legătura de prietenie și de naștere (este din Brad!) cu primarul Falcă, se laudă peste tot că el „este numărul doi în Arhiepiscopia Aradului”. Și, poate de aceea, și-a angajat fiul, Silviu N. Faur, ca secretar eparhial la Arhiepiscopie, iar nevasta, nici nu trebuie să ghiciți!, la fabrica de bani a instituției, sereleul„Basilica Travel”, cel care duce enoriașii, contra cost, în Israel sau alte locuri de pelerinaj. Am putea spune, cu schepsis – și mulți preoți știu de ce – că preotul Faur și-a legat soția și copilul cu un lănțișor și i-a tras după el… întru „binele enoriașilor.”

  Despre toate astea, dar și despre multe altele (și o spunem, chiar dacă repetăm, cu părere de rău), o să citiți pe Special Arad în zilele și săptămânile care urmează. Așa cum o să aveți ocazia să citiți și despre afacerile care se derulează în Arad, afaceri aflate sub oblăduire „penticostală”, cult ținut strâns la piept de către administrația locală arădeană… ca să n-avem vorbe neortodoxe.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  0 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.