vineri, 14 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Arh. Gheorghe Seculici: „Școala trebuie sa pregătească tinerii să înțeleagă ce înseamnă să fii angajat”

  de Special Arad | 16 februarie 2023, 3:45 PM | Administraţie

  2

  Comunicat CCIA. Școala trebuie să îi pregătească pe tineri să înțeleagă rolul lor într-o organizație, valoarea banilor și ce presupune cultura organizațională, este de părere arh. Gheorghe Seculici, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Arad.

  Una din problemele mari ale generației tinere este că nu se raportează corespunzător la balanța drepturi-obligații și nu își ajustează așteptările în funcție de aptitudini și experiență, este de părere Gheorghe Seculici. Un exemplu îl reprezintă și rezultatele celui mai recent sondaj eJobs, care relevă faptul că, un absolvent de liceu sau de facultate, fără niciun fel de experiență, își dorește, de la început, un salariu similar cu al unui specialist.

  Aproape jumătate dintre subiecți spun că ideal ar fi pentru ei să lucreze de acasă, deci să nici nu calce pe la locul de muncă, iar pentru 86,2% cel mai important lucru la momentul angajării este salariul. Or, dezvoltarea personală, cultura organizațională, capacitatea de acumulare a experienței profesionale ar trebui, la rândul lor, să fie argumente importante pentru un începător, este de părere arh. Gheorghe Seculici. Faptul că există un astfel de dezechilibru la nivelul așteptărilor se datorează lipsei culturii specifice.

   

  „Eu chiar înțeleg că nivelul ridicat al conștiinței de sine este cel mai puternic indicator de succes. Tinerii  de astăzi sunt extrem de inteligenți, dar nu își ajustează așteptările la realitate. Ei se compară cu experții și principalul lor argument este vârsta, nu competențele. Cred că școala ar trebui să insiste pe fixarea corectă a nivelului de așteptări, altfel generațiile actuale și cele care vor urma vor fi tot mai nemulțumite și le va fi tot mai greu să accepte un loc de muncă unde să se integreze fără asperități.

  Din păcate, această componentă de autoevaluare și pregătire pentru viața profesională trebuie reevaluata. Voi solicita Inspectoratului Școlar al Județului Arad să le recomande diriginților să se aplece asupra acestei teme, iar în cadrul programului „Școala Altfel” să fie angrenați reprezentanți ai companiilor locale și multinaționale, care să explice ce înseamnă un loc de muncă, experiența profesională, cultura organizațională.

  Același lucru ar trebui să se întâmple și la nivel de universități și am discutat deja cu cadre didactice de la universitatea de stat din Arad, Universitatea „Aurel Vlaicu”, să implementeze un astfel de program-pilot la cursurile de comunicare de la Facultatea de Inginerie și la Facultatea de Științe Umaniste și Sociale. Îi mulțumesc doamnei rector Ramona Lile pentru receptivitate”, a declarat arh. Gheorghe Seculici, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Arad.

   

  Rectorul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, prof. univ. dr. Ramona Lile a precizat că acest program-pilot se va derula în baza protocolului de colaborare dintre Universitate și Camera de Comerț, Industrie și Agricultură, prin Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră.

  De asemenea, în virtutea aceluiași parteneriat, cele două instituții colaborează în cadrul Consorțiului pentru Învățământ Dual Arădean (alături de Inspectoratul Școlar, agenți economici și școli din învățământul preuniversitar), care își propune să furnizeze forță de muncă bine calificată companiilor arădene.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Calitatea învățământului românesc este destul de scăzută, ca dovadă avem rezultate din ce în ce mai proaste obținute de elevi
   Nonvaloarea este la loc de cinste la noi!! Nimic nu nu-i la întâmplare. Aparatul de stat la nivel local și central este sufocat de „umbre” cocoțate în posturi cheie prin propășirea unui sistem corupt bazat pe spolierea resurselor publice.
   Acest supradimensionat aparat statal funcționează în mod total defectuos, după cum poate depune mărturie aproape orice cetățean, din cauza parazitării de către interese nelegitime care nu au nimic în comun cu scopul servirii cetățenilor plătitori de taxe.
   Nu ne putem aștepta la performanță de la inși care nu au nimic în comun cu ea.
   Inși care au promovat pe posturile curente nu prin muncă susținuta și dedicație, ci printr-o încrengătură necrotică de interese. Meritocrația, un deziderat al oricărei organizații care se dorește funcțională și eficientă, a fost înlocuită în cazul aparatului de stat românesc cu dictatura mediocrității.
   Apropo, ce ne-ar costa să desființăm fabricile acestea de diplome ?

   +3 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  1 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.