duminicã, 19 mai, 2024

Special Arad Logo

  Arestări preventive în cazul familiilor din Seleuș și Avram Iancu ce-și trimiteau copiii la cerșit

  de Ioana Costaș | 22 iunie 2023, 7:17 PM | Știri Arad

  0

  foto: Arhivă

  Opt persoane au fost conduse la audieri în urma perchezițiilor ce au avut loc ieri în comuna Seleuș, județul Arad și în comuna Avram Iancu, județul Bihor, iar ulterior au fost reținute pentru 24 de ore într-un dosar în care sunt acuzate de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de minori, exploatarea cerșetoriei și folosirea unui minor în scop de cerșetorie.

  Membrii familiei își trimiteau copiii – este vorba despre 11 minori cu vârste cuprinse între 8 și 17 ani, ce făceau parte din patru familii – la cerșit, banii obținuți de pe urma apelării la mila oamenilor constituiau singura sursă de venit.

  Astăzi, DIICOT Oradea i-a prezentat pe cei opt – cu vârste cuprinse între 31 și 40 de ani – judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Bihor cu propunere de arestare preventivă. Instanța a decis arestarea preventivă a patru dintre ei, pe numele celorlalți patru fiind luată măsura preventivă a arestului la domiciliu.

  În soluția pe scurt a Tribunalului Bihor se arată următoarele: „Admite în parte propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Oradea şi, în consecinţă, dispune arestarea preventivă a inculpaţilor: 1. Lingurar Giurgiu, cercetat pentru comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de minori, exploatarea cerșetoriei; 2. Lingurar Tudor Marcel, cercetat pentru comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de minori, exploatarea cerșetoriei; 3. Lingurar Tarzan, cercetat pentru comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de minori, exploatarea cerșetoriei; 4. Lingurar Răzvan, cercetat pentru comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de minori, exploatarea cerșetoriei – pe o perioadă de 30 zile, începând cu data de 22.06.2023 şi până la data de 21.07.2023 inclusiv. Dispune emiterea mandatelor de arestare preventivă privind pe inculpaţi. Respinge ca neîntemeiate cererile formulate de inculpaţi de luare a măsurii preventive a controlului judiciar”.

  În ceea ce privește celelalte patru persoane prezentate de DIICOT Oradea cu propunere de arestare preventivă, Tribunalul Bihor a decis: „Respinge propunerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Oradea privind arestarea preventivă a inculpatei Lingurar Mirela, cercetată pentru comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de minori, exploatarea cerșetoriei. Dispune luarea măsurii preventive a arestului la domiciliu faţă de inculpată pe o durată de 30 de zile, de la data de 22.06.2023 până la data de 21.07.2023. Respinge propunerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Oradea privind arestarea preventivă a inculpatei Lingurar Răduța, cercetată pentru comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de minori, exploatarea cerșetoriei. Dispune luarea măsurii preventive a arestului la domiciliu faţă de inculpată pe o durată de 30 de zile, de la data de 22.06.2023 până la data de 21.07.2023. Respinge propunerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Oradea privind arestarea preventivă a inculpatei Lingurar Lămîița, cercetată pentru comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de minori, exploatarea cerșetoriei. Dispune luarea măsurii preventive a arestului la domiciliu faţă de inculpată pe o durată de 30 de zile, de la data de 22.06.2023 până la data de 21.07.2023. Respinge propunerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Oradea privind arestarea preventivă a inculpatei Lingurar Rita Simona, cercetată pentru comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de minori, exploatarea cerșetoriei. Dispune luarea măsurii preventive a arestului la domiciliu faţă de inculpată pe o durată de 30 de zile, de la data de 22.06.2023 până la data de 21.07.2023”.

  Instanța a dispus comunicarea dispozitivului încheierii către inculpaţi, către IPJ Bihor – Biroul Supravegheri Judiciare Salonta, IPJ Arad – Biroul Supravegheri Judiciare Arad, Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, Direcţiei Generale de Paşapoarte, Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor Bihor, Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor Arad.

  Hotărârea Tribunalului Bihor nu este definitivă.

  Procurorii spun că membrii familiei s-au organizat în așa fel încât unii aveau rol în „coordonarea și supravegherea, fără expunere, a activității de cerșetorie, precum și pentru identificarea locurilor aglomerate”, în timp ce ceilalți au „supravegheat direct activitatea de cerșetorie practicată de persoanele vătămate minore și au practicat cerșetoria împreună cu acestea. De asemenea, au avut rol în a atenționa și îndemna minorii să fugă și să se ascundă în situația în care organele de ordine se aflau în zonă. Activitatea de cerșetorie a constituit unica sursă de venit, persoanele vătămate minore fiind obligate să se autoîntrețină din această activitate și să întrețină și ceilalți membri ai familiei”.

  Potrivit DIICOT Oradea, gruparea acționa din luna ianuarie 2023, în locurile aglomerate de pe raza municipiilor Arad, Oradea și Timișoara.

   

  Citește și: Percheziții la Seleuș, după ce mai mulți copii au fost puși să cerșească de membrii familiei lor

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.