sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Aradul și cele două focare de infecție COVID-19 existente – subiectul unei conferințe de presă susținute de autorități

    de Mihai Todoca | 14 iulie 2020, 4:10 PM | Știri Arad

    0

    Sala de conferință a Consiliului Județean Arad a găzduit o conferință de presă, transmisă și live pe facebook, tema acesteia fiind „Situația COVID-19 în Arad”. La conferință au fost prezenți președintele CJ Iustin Cionca, directorul DSP Horea Timiș, managerul Spitalului Județean Arad Florina Ionescu și Gheorghe Domșa, coordonator al Grupului de Suport pentru Spitalul Județean, dar și președinte al Casei de Asigurări de Sănătate Arad.

    Președintele CJ Iustin Cionca ne-a readus aminte de la bun început că se pune în discuție, de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, prelungirea stării de alertă, dar că (vestea bună) evoluția epidemiologică nu recomandă reinstaurarea stării de urgență.

    De la zero cazuri la două focare de infecție

    Dacă județul Arad a reușit să rămână „curat” de COVID-19 timp de peste o săptămână, nerespectarea măsurilor de prevenire a dus la crearea a două focare de infecție cu coronavirus, fiind 20 de cazuri active de infectare în ultimele zile. Aproape jumătate din acest număr provine din localitatea Sâmbăteni. Pe surse aflăm că o asistentă care lucrează la clinica Regina Maria din Arad a fost infectată cu coronavirus, iar participarea acesteia la o ceremonie religioasă a dus la testarea întregii comunități religioase din Sâmbăteni.

    Al doilea focar de infecție se află în localitățile Sântana și Covăsânț, iar focarul depistat ar fi datorat unei asistente de la Policlinica AS.

    Opt pacienți arădeni refuză internarea

    Dintre cei opt pacienți infectați cu coronavirus care au refuzat internarea pe proprie răspundere în spital, șapte dintre aceștia sunt din Sâmbăteni. Iustin Cionca spune că acest lucru este îngrijorător, dat fiind faptul că a avut rapoarte că aceștia nu se autoizolează la domiciliu, transmițând boala mai departe.

    La nivelul județului Arad sunt pregătite astăzi secțiile suport pentru primirea pacienților la Spitalul TBC din Grădiște, la Sitalul de Boli Profesionale la Spitalul Municipal, avem secții tampon în continuare, secția de Fizioterapie a Spitalului Municipal și Spitalul Promagistica ( fostul Laser). De obicei aceste două unități sunt pentru a ține pacienții suspecți până la primirea rezultatului, iar apoi în funcție de rezultat, dacă sunt teste negative, se duc la Județean unde am păstrat toate secțiile non-COVID, iar dacă se vor identifica cazuri pozitive se vor duce în saloane tampon”, a declarat Iustin Cionca pentru a explica care sunt pașii viitori pentru „întâmpinarea” bolii.

    Câți pacienți sunt acum la Spitalul Județean

    „La ora actuală, la nivelul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad avem 12 pacienți diagnosticați cu virusul SARS-COV-2, dintre care trei sunt pe secția de Terapie Intensivă”, a punctat managerul Florina Ionescu. Pentru a continua lupta împotriva răspândirii coronavirusului, managerul Spitalului Județean spune că fiecare persoană care ajunge la Unitatea de Primiri Urgențe este testată, doar în ultimele două zile efectuându-se 130 de teste la pacienții care au ajuns în UPU. Managerul SCJU declară că în ceea ce privește necesarul de personal medical, acesta este suficient, pe secția de Terapie Intensivă fiind nu mai puțin de 19 medici și 83 de asistenți medicali.

    „Pe lângă drepturi avem și obligații”- directorul DSP Horea Timiș

    Horea Timiș, directorul DSP Arad, apreciază măsura testării personalului medical aparținând SCJU în momentul revenirii din concedii și asta pentru că  este vorba „de interesul comunitar și nu de interesul propriu.”

    Horea Timiș face și el un apel persoanelor care sunt depistate pozitiv și se află la domiciliu, să-și contacteze medicul de familie și să solicite internarea în spital, pentru a preveni răspândirea infectării, deoarece ei „Se află într-o stare de siguranță falsă. Atât timp cât ești pozitiv, te poți decompensa și ai nevoie de ajutor medical de specialitate foarte rapid, și chiar dacă ești asimptomatic situația ți se poate agrava foarte repede .” Mai departe, directorul DSP a reluat apelul celor doi antevorbitori de a respecta măsurile de prevenire împotriva răspândirii cu noul coronavirus” a subliniat șeful DSP.

    Apeluri peste apeluri, și avantajul lui Cionca

    În asentiment cu ceilalți, și Gheorghe Domșa atrage atenția asupra a ceea ce se cere de la cetățeni privind măsurile de prevenire, dar și că avem o problemă la nivel național, tocmai din cauza nerespectării acestora.

    Întrebat dacă Aradul mai poate reveni pe locurile fruntașe în ceea ce privește numărul de cazuri infectate, în cazul izbucnirii celui de-al doilea val al pandemiei, acesta a răspuns: „Nu! Spitalul este foarte bine pregătit, cadrele medicale știu despre ce este vorba. Eu cred că și populația locală participă mult mai conștient la această reușită”.

    La întrebarea reporterului Special Arad: Cu ce se luptă autoritățile locale mai mult? Cu virusul sau cu nerespectarea măsurilor de prevenire?

    Iustin Cionca a spus: „Ne luptăm cu nerespectarea măsurilor în sine. Dacă oamenii aceștia ar sta în spital, eu m-aș simți mai în siguranță. Stând acasă nu mă simt deloc, mai ales când primesc informări de la autoritățile competente că acești oameni ies în mulțime. Evident că dacă fiecare cetățean și-ar lua măsurile de prevenire ei n-ar putea să ne îmbolnăvească, dar umblu și eu pe stradă și văd… oamenii s-a relaxat. Chiar nu înțeleg.”

    Coronavirus sau nu, măsuri de prevenire sau de relaxare, oamenii politici nu pot uita, și nici nu ar fi în regulă, de apropierea alegerilor.

    Sunt multe speculații cu privire la instaurarea unei noi stări de urgență, unii motivând că aceasta nu va mai fi instaurată de guvernul Orban, din teama de a pierde alegerile.

    O eventuală amânare a alegerilor este o altă discuție și l-am întrebat pe Iustin Cionca, din poziția de președinte al CJ, dacă o asemenea amânare l-ar avantaja. „Într-un fel m-ar avantaja pentru că pot să duc mai departe proiectele. Practic fiecare zi în care muncim pe atâtea șantiere în Arad, aș putea să arat că am mai multe rezultate. În alt fel, m-ar dezavantaja, pentru că nu ar da bine o evoluție a bolii în județul al cărui președinte de Consiliu Județean sunt ” – ne-a răspuns președintele CJ Arad.

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    0 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.