marþi, 3 decembrie, 2024

Special Arad Logo

    Aradul, „Mica Vienă” din nou, (măcar) de Zilele Culturii Austriece | Foto

    de Tomck@t | 28 octombrie 2022, 1:55 PM | Cultură | Monden

    0

    Rafinament și eleganță – cu astfel de cuvinte putem descrie startul concertistic de joi seară al Zilelor Culturii Austriece la Arad, un spectacol de înaltă ținută în care prin muzică, dans și arta vestimentației s-a încercat oglindirea opulenței, a optimismului și a splendorii caracteristice „Epocii de Aur”, „La Belle Époque”, respectiv a unei perioade demult apuse, în care orașul nostru a fost alintat „Mica Vienă”.

    Zilele culturii Austriece la Arad revin după o pauză de cinci ani, marcând 125 ani de la dispariția marelui compozitor Johannes Brahms, unul dintre „titanii” muzicii clasice, despre care putem spune cu mândrie că a vizitat orașul nostru de dragul unui concert, în data de 14 septembrie 1879 (în sala de concerte a Hotelului „Crucea Albă”), pe vremuri când nu existase încă nici Palatul Cultural și nici Societatea Filarmonică din Arad. Expoziția „Aradul Muzical în a doua jumătate a secolului al XIX-lea: Brahms la Arad” din holul Filarmonicii Arad, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol” și Complexul Muzeal Arad, a stat ca mărturie pentru această filă de istorie frumoasă a Aradului.

    Evenimentul de ieri din sala Palatului Cultural s-a numit „Nu numai Brahms”, astfel că repertoriul muzical a inclus și opere semnate de alți mari compozitori precum Johann Strauss, Hector Berlioz, Piotr Ilici Ceaikovski, Franz Lehár, Julius Fučík și Gerónimo Giménez, în interpretarea Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Arad, sub bagheta dirijorului austriac Christian Pollack și cu participarea excepțională a sopranei Operei de Stat din Viena, Ildikó Raimondi (totodată gazda serii), despre care – dincolo de bogata și extrem de apreciata carieră muzicală – trebuie spus că este arădeancă de origine, a studiat la Liceul de Arte (actualul Colegiu de Arte „Sabin Drăgoi”) și a debutat pe scena Filarmonicii de Stat Arad în urmă cu 40 de ani.

    Momentele muzicale au „prins viață” în sală cu ajutorul balerinilor Operei Naționale Române din Timișoara, Alina Mihai și Alin Radu, și – atingând noi culmi ale somptuozității –, spectacolul a fost completat, de asemenea, de prezentarea colecției vestimentare „Arad à la Belle Époque” a casei de modă Chic by Vali Cioban, în parteneriat cu Lawinne Models.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    1 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.