duminicã, 16 iunie, 2024

Special Arad Logo

  „Aradul, în spate!” sau cum i-a întors-o Orban lui Falcă după umilința suferită în urmă cu mai bine de un an

  de Andrei Fuliaș | 19 iunie 2017, 1:52 PM | Culise | Recomandările editorilor

  1

  „Fie roata și pătrată, tot se-ntoarce ea odată” – spune un vechi proverb românesc. Și despre asta vrem să vă povestim și noi.

  Era ianuarie 2016 atunci când filialele liberale din toată țara își lansau candidații de primari pentru bătălia ce avea să se ducă în vara aceluiași an în fiecare cătun al țării. Rândul liberalilor arădeni să-și prezinte candidații venise într-o sâmbătă, pe 30, într-un eveniment cu sute de persoane, ținut într-una din sălile de la Expo Arad Internațional. Printre invitați erau nume sonore ale PNL, venite special pentru a da un suflu de încredere candidaților arădeni. Aici îi putem enumera pe Vasile Blaga – co-președinte la acel moment, Ilie Bolojan – primarul de la Oradea, Nicolae Robu – primarul Timișoarei, Marcel Vela – primarul Caransebeșului, și nu în ultimul rând (cel puțin teoretic) Ludovic Orban – noul președinte al PNL, pe atunci trimisul Alinei Gorghiu să o reprezinte la eveniment, aceasta fiind plecată în Statele Unite.

  Mai erau câteva minute până să înceapă evenimentul de lansare a candidaților de primari din județul Arad când, dintr-o dată, a apărut un soi de panică în rândul organizatorilor. „Unde stă Ludovic?” era o întrebare care zbura din gură în gură. O greșeală de organizare îl lăsase pe Orban fără loc pe scena din fața sutelor de liberali adunați în sala de la Expo. Rapid, a fost luat un scaun de pe primul rând și pus între Robu și Vela, care erau așezați undeva în dreapta scenei.

  Și Orban negru se făcu…

  Negru de supărare că n-a fost pus „mai în mijloc”, lângă Blaga și Bolojan, ci a fost aruncat undeva „mai la margine”. Și atunci, în doi timpi și trei mișcări, Ludovic Orban a dispărut din sală și s-a dus în mașină, vizibil nemulțumit și bolborosind, spunând-ule celor din jur că „în viața mea n-am fost tratat în asemenea hal”. Astfel, în momentul prezentării liderilor prezenți, surpriză, Ludovic Orban era absent, deși cu doar câteva minute înainte era acolo, dând mâna cu absolut toți cei prezenți pe scenă. Tot atunci, dar înainte de eveniment, la sediul PNL Arad avusese loc o ședință operativă la care Ludovic Orban n-a participat, acesta preferând să stea la țigară (de fapt la mai multe țigări), chiar în fața sediului.

  Mutarea de la RomExpo, o răzbunare?

  La un an și jumătate de la respectiva întâmplare, lucrurile stăteau total diferit în interiorul PNL. Ludovic Orban nu mai era acel vechi liberal pe care toată lumea îl știa ca un fel de „perdantul de serviciu”, ci era tocmai candidat, alături de Cristian Bușoi, la funcția de președinte al celui de-al doilea partid ca mărime din România. Ludovic nu mai era acel Ludovic pe care Falcă îl așeza pe un scaun pus în grabă la marginea unei scene montată la Expo Arad, ci era Ludovic care ocupa un loc exact pe mijlocul unei scene imense la RomExpo din Capitală. Fiecare dintre cei doi candidați, Orban și Bușoi, aveau lângă ei, în prezidiu, câte cinci oameni. Ei bine, Gheorghe Falcă, deși se laudă că a „câștigat” funcția de vicepreședinte al PNL, nu era printre cei cinci principali oameni ai lui Orban, ci era undeva în sală, alături de restul echipei.

  Dar întâmplător sau nu, întreaga delegație arădeană a avut de „suferit”.

  Conform planului de organizare, cei aproximativ 160 de delegați de la Arad ar fi trebuit să stea undeva aproape de scenă, pe primul inel al pavilionului central al RomExpo. Ei bine, deși în fișele de organizare lucrurile erau trecute în felul acesta, în realitate arădenilor, gălăgioși și înarmați cu o grămadă de pancarte, li s-a spus că ei vor sta de fapt „mai în spate”. În locul acestora au fost așezați, susțin sursele noastre, delegații de la Tulcea, organizația controlată de către Crin Antonescu. Și de parcă n-ar fi fost suficient că au fost azvârliți efectiv în fundul sălii, n-au avut nici scaune suficiente, fiindcă delegația arădeană era mai numeroasă decât cea de la Tulcea. Și-atunci fuga-fuguța după scaune.

  Dată fiind situația, nu putem să nu ne întrebăm dacă toată mișcarea asta n-a fost cumva felul lui Ludovic Orban de a-i „plăti” lui Falcă ceea ce noul președinte al PNL numea în ianuarie 2016 ca fiind „una dintre cele mai mari umilințe”(?).

  19113778_1309552105824271_7581508667649699198_n 19146140_1309552285824253_2295674845608463496_n

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  5 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.