vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Aradul e singurul oraș din țară partener în XPrize Pandemic Alliance, într-un proiect științific de testare cu ajutorul inteligenței artificiale

    de Raluca Medeleanu | 3 iunie 2020, 2:57 PM | Coronavirus | Sănătate | Topic special

    1

    Mai mulți oameni de știință de pe glob vor lucra împreună pentru a crea un nou program de inteligență artificială (IA), menit să depisteze mult mai repede îmbolnăvirea cu Covid-19 și să crească predicțiile evoluției sau involuției pandemiei. Din România, la acest proiect internațional de cercetare participă doar cercetătorii arădeni, din cadrul DSP Arad și a Universității de Vest „Vasile Goldiș”. Un rol al participării Aradului la proiect l-a avut și recenta colaborare a Direcției de Sănătate Publică Arad cu un cercetător de la Google și cu unul de la Universitatea Stanford din SUA.

    Directorul DSP Arad, Horea Timiș, a explicat că proiectul vizează crearea unui algoritm matematic de testare care are la bază IA, prin care se intenționează eficientizarea testării în masă a populației. Programul computerizat va grăbi procesul și va reduce considerabil numărul de persoane care să realizeze testele, dar și costurile. Astfel, Aradul va fi prezent pe „scena” științifică, alături de cercetători de la Google, Universitatea Mila din Canada sau Global Hand.

    „Până la urmă, toată această nebunie cu Covid înseamnă și cercetare. Trebuie să beneficiem de acest lucru, iar faptul că Aradul a fost un județ din prima linie a făcut să fie în atenția anumitor instituții cu care am colaborat și înainte.

    Totul a început de la un telefon de la Dan Popovici, originar din Arad, care lucrează la Google (ca software engineer, n.red.). El a fost practic primul contact și a spus să facem ceva pentru Arad. Acesta a fost începutul. Apoi ne-am apucat să scriem proiectul. Am scris un proiect de finanțare, iar astfel DSP Arad a devenit partener XPrize Pandemic Alliance. Avem un contract semnat. Am început să colaborăm în cadrul proiectului cu specialiști de la Google, lucrăm cu cei de la Mila Montreal și Hands Global pentru detectarea rapidă a cazurilor de Covid-19”, a spus directorul DSP Arad, Horea Timiș.

    Reducerea costurilor de la 100% până la 20% la testarea populației și creșterea gradul de predictibilitate până la 100%

    Timiș a afirmat că el este „birocratul” în acest proiect și că meritul aparține cel mai mult specialiștilor arădeni care au demonstrat că pot face față implicării într-un astfel de proiect. De asemenea, a notat că aceștia chiar au reușit deja să economisească din timpul necesar testărilor de coronavirus. Printr-un „truc” practic (pooling) au reușit să testeze deodată câte cinci pacienți, în timpul în care, în mod normal, ar fi fost testat doar unul, astfel ridicând numărul de teste de la o sută și ceva pe zi, la 300 sau în unele zile chiar la 400.

    Împreună cu colegii de la Universitatea Vasile Goldiș și de la laboratorul DSP am creat și o parte de cercetare în studierea a ceea ce s-a întâmplat pe Covid-19. Practic, la ora actuală, în cadrul proiectului au fost trimise 2000 de teste, urmând ca în funcție de desfășurarea proiectului să extindem baza noastră materială. Vom analiza și vom face în prima parte a proiectului o eșantionare și o testare pe metoda pooling-ului a peste 7000 de persoane, clasificate după anumite criterii, urmând în funcția evoluției proiectului pe Arad să extindem colaborarea, iar specialiștii implicați în proiect vor determina cu ajutorul unor sisteme de analiză a datelor, bazate pe machine learning, cât de eficiente sau de relevante sunt normele actuale și pe baza inteligenței artificiale, folosind calculatoarele de la Google, prin partenerii noștri, vom încerca să facem niște calcule matematice de predicție.

    Să spun foarte simplu ce facem: dacă avem o mie de persoane posibil pozitive, noi până acum, pe banii Statului Român, am folosit 1000 de teste. Știți că un test e undeva la 20 de dolari, deci se ajungea la o cheltuială. Noi am început la Arad, încă din perioada pandemiei, să facem pooling. Deși nu aveam o metodologie, ne-am creat propria noastră metodologie cu experții de la Vasile Goldiș și de la laboratorul DSP. Practic, am testat capacitatea aparatului de sensibilitate la ARN-ul viral și am luat (testul, n.red.) de la un pacient care era cel mai slab pozitiv și l-am tot diluat până când aparatul l-a văzut negativ. Asta a fost 1 la 10. Apoi am făcut grupuri de 5 pacienți care fiecare dintre ei ar fi necesitat câte un test, adică înseamnă costuri, iar PCR-ul nu duce mai mult de un număr de teste pe zi, foarte greu face teste. Așa în pandemie am făcut să crească capacitatea de testare, am luat 5 probe, le-am contaminat între ele și am făcut un singur test. Asta înseamnă dacă 5 oameni contaminați au dat un singur test, iar unul a ieșit negativ, atunci cu siguranță toți cei 5 au ieșit negativ. Făcând acest mod de lucru,  cu resurse minime, am început să verificăm foarte multe persoane. Și știți că ajungeam la 300, la 400 de teste pe zi, mai ales în vârful pandemiei. Deci a fost o decizie corectă. Din păcate, nu avem legislație, dar noi am acționat într-un spirit de cercetare și am mers înainte.

    Noi am ținut legătura și cu Dr. Bradford Rabin de la Universitatea din Standford, cu care am vorbit constant prin discuții video, prin Zoom, și încercam să găsim acei algoritmi matematici ca să îmbunătățim capacitatea de predicție. Și am ajuns și la Arad la anumite modele matematice. Deja începem să înțelegem cum grupăm acele cinci persoane, pe ce criterii, încât să reducem costurile de la 100% până la 20% la testarea populației și să creștem gradul de predictibilitate până la 100%”, a spus Horea Timiș.

    Acesta a ținut să sublinieze că testarea care se realizează în general la laboratorul DSP se face pe metodologia clasică de 1 la 1, doar testarea pentru cercetare (fiind practic un studiu statistic) e în afara acestor normelor, fiind făcută în acel mod de testare pe grupuri (prin pooling).

    În cadrul proiectului de cercetare pentru crearea algoritmului IE ar urma să fie testați un număr de 7000 de arădeni (firește, cu acordul lor), fiecare din diferite categorii socio-profesionale de risc (de exemplu, șoferii de TIR), iar rezultatul studiului va putea fi folosit ulterior și de Ministerul Sănătății, ca un studiu complementar, pe lângă cel planificat să se realizeze la nivel național. Proiectul câștigat de DSP Arad are o valoare de 100.0000 de dolari.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Super „trucul ” practic – pooling ! „Deși nu aveam o metodologie, ne-am creat propria noastră metodologie cu experții de la Vasile Goldiș și de la laboratorul DSP ” Evident faptul ca vecinii din Bihor , inspirati de israelieni, foloseau de la inceputuri aceasta metoda, nu este relevant… NOI, adica aceeasi noi care am gestionat execrabil situatia din vami, spitale, transporturi persoane etc., avem nevoie de muuulta IA pentru a compensa deficitul de inteligenta umana. Despre competenta, profesionalism sau empatie, compasiune si alte cuvinte grele nu pomenim…

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    2 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.