vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Arădenii vor avea unde să arunce molozul, saltelele și alte deșeuri care la ora actuală îi pun în dificultate, după ce Primăria va amplasa patru centre CAV, prin PNRR

    de Raluca Medeleanu | 21 septembrie 2022, 6:28 PM | Administraţie | Recomandările editorilor

    0

    ședinta CLM / ilustrație cu un centru CAV (sursa: Ecoteca)

    Anunțam la începutul acestei săptămâni că la ședința de Consiliu Local Municipal consilierii vor supune la vot un proiect prin care Primăria Arad va putea solicita prin Planul de Redresare și Reziliență patru centre de colectare a gunoiului de tip CAV, a căror cheltuieli de amplasare vor fi suportate de Ministerul Mediului.

    Ședința s-a desfășurat astăzi, 21 septembrie, în Sala Ferdinand, iar proiectul pentru „Centrele de colectare cu aport voluntar (CAV)” a primit unanimitate de voturi, nu înainte însă ca Elena Portaru, director executiv a Direcției Tehnice din cadrul Primăriei, să le răspundă anumitor nelămuriri consilierilor. Astfel, aceasta a explicat că este vorba de patru centre care vor fi amplasate pe terenuri aflate în proprietatea Municipiului Arad, după cum urmează: un centru pe șoseaua de centură FN, în spatele stației de sortare existentă, unul pe strada Tarafului, adiacent cu strada Brândușei, la o distanță de cel puțin 10 metri de zona caselor, după cum prevede legea, unul pe 6 Vânători, în zona fostei rampe de deșeuri și unul în Zona Industrială Sud.

    Mai exact, în cele 4 centre, arădenii vor putea să se debaraseze de acele tipuri de gunoaie pentru care la ora actuală nu prea există servicii disponibile și nu există nici permisiunea de a le arunca la pubelele destinate colectării selective. Astfel, cetățenii vor duce molozul, mobilierul vechi, deșeurile textile, cadavre de animale etc. la aceste patru centre din municipiu, unde va exista și un cântar unde în funcție de cantitate se va achita o taxă de colectare, iar apoi – pe categorii – vor fi deversate în containăre specifice. Pe lângă containerele de preluare a gunoiului, centrele vor avea și panouri fotovoltaice, iar în jurul lor ar urma să fie plantați copaci, cu rol de „perdea verde” împotriva noxelor.

    Proiectului i-a fost adus și un amendament citit de către consilierul Florin Mariș, referitor la calculul anumitor sume, care a fost și acesta votat în unanimitate. Astfel, acum sumele sunt după cum urmează: cheltuieli cu investiția de bază: cca. 16,3 milioane de lei, din care 13,4 milioane sunt eligibile (acoperite din fondurile PNRR), iar 2,8 mil.lei sunt neeligibile; respectiv cheltuieli suport pentru realizarea investiției: cca. 1,5 mil. lei, din care cca. 70 mii lei sunt neeligibile, iar restul sunt eligibile. Totalul general al cheltuielilor ar urma să fie astfel de aprox. 17,8 milioane lei, iar cu tot cu TVA aprox. 21,2 milioane lei. Achiziția bunurilor necesare dotării centrelor se va face în mod centralizat, pentru toate orașele incluse în astfel de proiecte, de către Ministerul Mediului, Primăria Arad urmând apoi să găsească o firmă care să opereze centrele, fie prin licitație, fie prin atribuire directă.

    Problema adusă de consilierii locali în ședința de astăzi a fost însă ce se va întâmpla mai departe cu aceste gunoaie care se adună în centre, unde vor fi duse? – o întrebare la care nu au primit răspuns, iar acest lucru i-a lăsat cu impresia că avem de a face cu un proiect care va fi nefuncțional odată implementat. Doamna Portaru le-a explicat că momentan nu există acest lucuru specificat în ghidurile de finanțare PNRR și că Ministerul Mediului, coordonatorul proiectului la nivel național, va veni cel mai probabil cu lămuriri suplimentare, iar cei doi viceprimari Lazăr Faur și Ilie Cheșa au ținut să sublinieze că în orice caz este un proiect care va rezolva o problemă care există la ora actual în municipiu, aceea de a avea o soluție pentru debarasarea în condițiile legii a anumitor tipuri de deșeuri. Mai mult, Lazăr Faur a explicat că Primăria nu va suporta costurile pentru funcționarea centrelor, întrucât ele vor fi date în administrarea unei firme la momentul respectiv, iar firma va fi cea care se va ocupa și cu angajații fiecărui centru, așa cum se întâmplă în astfel de cazuri de delegare a unui serviciu.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    2 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.