joi, 20 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Arădenii fac „Scut pentru spital”

  de Special Arad | 23 martie 2020, 9:23 AM | Coronavirus | Recomandările editorilor | Știri Arad

  3

  „Scut pentru Spital” este o acțiune de strângere de fonduri pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, prin care se dorește achiziționarea de echipamente medicale pentru medici. Inițiativa aparține unui grup de arădeni sprijinit de asociații civice locale.

  Campania a demarat din conștiința realității diferite între declarațiile oficiale de tip „avem de toate” și situația propriu-zisă din Spitalul județean, dar și din alte puncte fierbinți cum ar fi punctul vamal Nădlac, centrele de izolare sau cabinetele medicale individuale. Ca să ilustrăm această diferență dintre declarații și realitate, vă relatăm pe scurt prima livrare de materiale la corturile de triaj din curtea Spitalului Județean. Am reușit destul de repede să achiziționăm primele 1000 de mănuși, iar persoana care le-a recepționat avea glasul vizibil emoționant și a îndrăznit, timid, să întrebe dacă nu cumva putem aduce măști. Aceeași rugăminte am primit-o și din partea agenților de pază sau a pompierilor. Nu vorbim de produse pentru confort personal, ci de protecție elementară care lipsește cu desăvârșire!

  De ce Scut pentru Spital?

  Chiar și în afara situațiilor de criză, lipsurile sistemului sanitar sunt evidente. Însă acum trecem cu toții printr-o probă de foc care necesită implicare mai mult ca oricând.

  Ați căutat, cu siguranță, la farmacie măști, mănuși sau dezinfectant și ați întâmpinat același răspuns: „Nu avem!”. Imaginați-vă că sunteți medic, examinați zilnic zeci de pacienți în condițiile aceluiași „nu avem”.

  O mască chirurgicală protejează, în medie, timp de două ore. Iar medicii sau personalul auxiliar lucrează zile în șir cu aceeași mască.

  Personalul sanitar arădean se află în prima linie în fața pandemiei COVID-19, iar scutul pentru spital este absolut vital în perioada următoare. Concret, lipsa actuală a măsurilor de protecție crește semnificativ gradul de expunere al personalului medical și implicit al tuturor pacienților din Arad.

  Există deja la nivel național cazuri de medici contaminați, iar de acei medici depind viețile noastre.

  Care sunt liniile proiectului Scut pentru Spital?

  Voluntarii se mobilizează pe mai multe planuri:

  – strângere de fonduri (36 405 lei până acum)

  – căutare de furnizori, studiul ofertelor și achiziționarea produselor (până acum s-au achiziționat mănuși, botoșei, pachete cu apă și produse de igienă personală, termometre contactless și produse de igienă pentru suprafețe in valoare de 11 430 lei)

  – livrarea produselor

  – contact permanent cu personalul medical pentru monitorizarea nevoilor în timp real

  – implicarea producătorilor locali și ghidarea spre producție de materiale acreditate conform cerințelor din sistemul sanitar

  Cum puteți ajuta?

  Asociațiile Dalia și Dania au pus la dispoziție conturile lor pentru o transparență absolută asupra donațiilor și a cheltuielilor, dar și pentru asigurarea unui cadru fiscal pentru donațiile persoanelor juridice. Astfel, prin orice donație în unul din conturile de mai jos, cu mențiunea „pentru materiale sanitare” veți contribui la achiziționarea de măști, viziere, dezinfectanți, halate, mănuși și alte materiale de protecție.
  ASOCIAȚIA DANIA
  CUI 39490455
  IBAN donatii: RO70BTRLRONCRT0446191801
  0757070047

  ASOCIAȚIA DALIA
  CIF: 34385297
  Cont euro: RO02BTRLEURCRT0291536101
  Cont ron: RO52BTRLRONCRT0291536101
  Cod SWIFT: BTRLRO22
  PAYPAL: [email protected]

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Au cumprăt aleșii noștri ventilatoare? Poate că astfel vor salva vieți. S-ar putea redirecționa bani la la chermeze și festivaluri sau de la studii inutile de fezabilitate. Este de sperat că decidenții noștri nu minimalizează gravitatea situației.

   +4 voturi
   +1
   -1
  2. Până la apariția „de unică folosință” cum se făceau operații în Romania? Cum se protejau medicii și asistentele? Sau pe atunci nu se făcea medicină, pe bune, că nu existau materiale de protecție de „unică folosiță”???
   .
   Atenție!!! Apreciez implicarea!!! Nu împotriva inițiativei am pus întrebările de mai sus.
   .
   Dacă vrei să faci treabă, găsești soluții … nu te văicărești ca o curcă beată. Dar asta nu-i exonerează pe cei responsabili ce conduc țara la anaghie, în frunte cu ilustrul președinte. Dar ei ies la vorbitor doar cu MINCIUNI ca de obicei. Acum de pildă se vede la modul concret că o dau în bară. Poate se mai trezesc unii și alții … mai ales cei ce levitează, prin norii de peste 1000m, numiți la grămadă diaspora. Sau și acum tot PSD-ul îi de vină …mxxe,… doar ei și numai ei, că restul sunt tradiționali ortodocși și sunt uși de biserică. No că acum au ce au tot lătrat în ultimii 5 ani „Guvernul Meu” … ȘIIII??? Minciuni! Dar nu contează și nu se pune, că ei sunt de dreapta?! No să-i facă bine pe toți de dreapta și ce-i ce i-au votat, medicii care se protejează cu minciunile lor.

   +3 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  7 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.