joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Arădeanul Victor Vulpe a creat cel de al doilea cel mai frumos pantof din lume!

    de Adriana Barbu | 17 mai 2023, 1:40 PM | Povești despre oameni | Știri Arad

    7

    România a ajuns, pentru prima dată în istorie, pe podiumul Campionatului Mondial de Construcția Pantofului. Rezultatul este meritul artistului Victor Vulpe, născut la Arad, absolvent al Facultății de Arte din Timișoara. Victor Vulpe a doborât, cu ocazia campionatului mondial de la Londra, și un record.

    Şi-a adjudecat, aici, la Londra, zilele trecute, medalia de argint la World Championship of Shoemaking 2023 și a doborât recordul mondial pentru densitatea cusăturii ce prinde talpa. Vorbim, în fapt, de a doua participare a României la competiția care poate fi comparată  ca importanță cu Jocurile Olimpice, în lumea designului de lux în materie de încălțăminte. În ambele momente, țara noastră a fost reprezentată de arădeanul Victor Vulpe.

    În 2019, Victor Vulpe a participat pentru prima dată la celebra competiție internațională care adună cei mai mari creatori de pantofi de lux din lume. Nu a ajuns pe podium, dar a pus România pe harta acestui domeniu fabulos. Celebritatea artistului este în creștere în ultimii ani, nișa încălțămintei de lux câștigând tot mai mult teren, chiar și în lumea în care consumerismul este la ordinea zilei, Victor Vulpe bucurându-se de comenzi din partea unor oameni importanți.

    Victor Vulpe la campionatul mondial
    (Campionatul Mondial de Construcţia Pantofului de la Londra)

    Campionatul Mondial de Construcția Pantofului

    World Championship of Shoemaking este o competiție aparte. Cu câteva luni înainte de jurizare se anunță tema pantofului care trebuie creat. Se creează un singur pantof, nu o pereche, mai exact pantoful stâng. Tema din acest an s-a numit Black Balmoral boot. Iar creația lui Victor Vulpe o vedeți în imagini, se detaliază în comunicatul remis pe temă.

    Tot aici a fost inclusă și o declarație a artistului, vicecampionul mondial în Construcția Pantofului: „Gheata prezentată la Londra e închisă în partea de sus cu limba, care e mult mai lungă. Se pare că nu toți membrii juriului de la Londra au înțeles dificultatea metodei, ba chiar nici nu au observat că ar fi ceva ciudat la gheata mea. Cu toate astea, a impresionat ansamblul și forma echilibrată a calapodului. Plus un record mondial pentru densitatea cusăturii ce prinde talpa: 30 de pași pe inch. Recordul doborât era de 25. Mă așteptam să fie greu de gheata, de aceea am încercat să creez un ansamblu irezistibil în primul rând”.

    Victor Vulpe si pantoful sau
    (Pantoful lui Victor Vulpe a obţinut medalia de argint)

    Pantoful Cenuşăresei

    Arădeanul Victor Vulpe este artist licențiat în pedagogia artei și creează ceea ce acum numim pantofi „bespoke”. Ce înseamnă un pantof „bespoke”? Un pantof făcut 100% manual. Mai întâi apare ideea în mintea clientului, apoi informația e transmisă creatorului. Înainte de pantof trebuie făcut un calapod pe măsurile clientului și abia după acesta se construiește piesa propriu-zisă. Un pantof de lux, explică Victor Vulpe, se naște în minimum șase luni.

    „Mai întâi se discută, detaliat. Apoi se desenează. Clientul merge la probe ca la croitor, de minimum trei ori pe durata procesului. Prima dată pentru măsuri, apoi pentru a verifica cât de bine e făcut calapodul, apoi la proba finală. Fiecare detaliu e stabilit cu clientul, iar asta înseamnă un calapod – adică un model – o altă pereche de pantofi. Niciun alt client nu va putea încălța respectiva pereche. Nu o să i se potrivească, în mod sigur. Ea e făcută pentru o unică persoană. E ca în povestea Cenușăresei”, mai spune Victor Vulpe.

    Victor Vulpe a început să lucreze cu piele de la 25 de ani, iar de peste 20 de ani creează încălțăminte de lux. Acum, la 49 de ani, a ajuns să încalțe, cu pantofi unici, personalități și clienți celebri: de la artiști plastici cu cotă internațională, la oameni de afaceri milionari, manageri expați sau oameni pasionați.

    “În mod aproape mecanic ne petrecem cea mai bună parte a vieţii mergând, iar pantofii reprezintă în acest context un indicator clar al treptei noastre de evoluţie”, afirma în trecut Victor Vulpe, absolventul secţiei de Pedagogie a Artei, în cadrul Facultăţii de Arte şi Design din Timişoara.

    Victor Vulpe si premiul 2
    (Medalia câştigată de arădeanul Victor Vulpe)

    Cu pantoful în jurul lumii

    Medalia de argint pe care românul a obținut-o la Londra este însoțită de un premiu în bani și de un turneu pe care gheata sa o va face în jurul lumii, timp de un an, în cele mai mari capitale, pe toate continentele. Juriul World Championship of Shoemaking 2023, care a decis că pantoful lui Victor Vulpe este al doilea cel mai frumos pantof din lume, este format din pantofari ce lucrează la John Lobb, Berlutti, independenți și alți specialiști cu renume mondial în breaslă.

    Victor Vulpe si pantoful sau 2
    (Pantoful lui Victor Vulpe va face înconjurul lumii)

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. E mai putin relevantă locația precisă de domiciliu.
      Hai să nu ne pierdem în detalii derizorii în loc să apreciem și să aplaudăm O REUȘITĂ CU TOTUL REMARCABILĂ, mai ales într-un domeniu destul de exclusivist…
      Bravo! 👍
      Felicitări! 👏
      „Le chapeau…!” 😀

      +13 voturi
      +1
      -1
    2. Nu e chiar complet irelevanta locatia. In functie de locatie, ai mai usor acces la furnizori de materiale si de scule, meseriasi cu care sa colaborezi, o piata care sa-ti permita sa te ocupi de un anumit domeniu la un nivel inalt, educatie si consultanta de specialitate.

      In acelasi timp insa, nu vad de ce-ar fi justificat sa se simta mandru fiecare roman care citeste stirea de realizarile domnului care-a facut pantoful. Meritul e strict al lui. E poate motiv de mandrie pentru cei ce i-au fost dascal, sau cei cu care-a colaborat la realizarea pantofului, sau in activitatea de zi cu zi care-i permite sa realizeze asemenea pantofi – cei ce-au avut o cat de mica contributie, directa sau indirecta, la realizarea pantofului. Cineva care n-a fost implicat in nici un fel are zero motive se faleasca, ca sa folosesc graiul locului. Eventual poate simti bucurie pentru realizarea lui, sau respect pentru realizare, aia insa nu-i acelasi lucru cu falosenia. Si distinctia, cred io, e importanta.

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    8 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.