sâmbãtã, 24 februarie, 2024

Special Arad Logo

  ExclusivArad still rocks: De vorbă cu trupa B-ton, la moment aniversar

  de Raluca Medeleanu | 7 aprilie 2018, 12:04 PM | Interviuri | Muzică | Topic special

  2

  Deși primul interviu din serie l-am făcut cu o formație destul de nouă, care cântă de doar patru ani, am specificat de la început că am pornit interviurile „Arad still rocks” ca o reacție nostalgică a concertelor nebune care aveau loc în anii ’90, în clubul „Rock Only” de la baza sportivă Constructorul de pe malul Mureșului din Arad. Astfel că acum vă prezentăm o trupă care s-a lansat chiar pe scena de la Constru’ și care se descrie glumeț drept o trupă „funky-punk-power”. Vorbim, desigur, de B-Ton.

  I-am vizitat pe membrii formației B-Ton la sala de repetiții din Aradul Nou, dar am apucat să-i „interogăm” doar pe Fly, Gălbenuș și Radu, căci Dănuț a fost absent. Cu toate astea – fiind colegi de treabă și sufletiști din fire – nu au putut să nu-l includă măcar în pozele de grup (vezi mai sus și în galeria foto), așa că l-au luat de după „gât” direct prin poza de pe smartphone.

  Am stat mult de povești cu „b-toniștii”, care au celebrat „majoratul” formației chiar în luna martie și ne-a fost destul de greu să decidem când să apăsăm butonul „stop” al reportofonului. Atmosfera a fost foarte veselă, iar ei ne-au răspuns cu entuziasm și sinceritate la toate întrebările, fie că era vorba de istoria trupei, fie de evoluția muzicii din Arad și din țară, în general.

  Special Arad: Cum a apărut B-Ton? Componența trupei a fost mereu aceeași?

  Fly: Nu. Povestea e lungă. În 2000 ne-am înființat exact în luna martie. Atunci eram în formație eu, Gălbenuș, Dănuț, iar în locul lui Radu aveam alt basist, pe Călin. De acolo, de la formula asta, după aceea a mai venit un vocal, apoi a plecat Gălbenuș… care a revenit acum, după șaptesprezece ani și, de atunci, am schimbat basistul, l-am mai avut pe Mark înainte de Radu… Formula de aur a fost după ce a plecat și vocalul acela și am rămas numai eu cu bateristul și cu basistul și am făcut niște piese, noi trei, și așa a început să urce treaba cu B-Ton. Până atunci parcă tot ne chinuiam.

  Special Arad: Știm că la un moment dat ați apărut și pe Atomic TV. Asta e perioada respectivă?

  Fly: Exact. Asta a fost perioada aceea în trei când a fost cea mai productivă treaba.

  Special Arad: Spuneți-ne mai multe despre acea perioadă. Atunci ați și înregistrat albumul la București, la Rebel Music, label-ul creat de trupa Paraziții…

  Fly: Prima dată am făcut niște înregistrări la Taboo, aici la Arad. Și mai înainte de Taboo, primele înregistrări le-am făcut la mine în sufragerie, la bloc.

  Gălbenuș: Și mai înainte de aia, direct la sală… (râde).

  Fly: Da, am avut și sală, pe undeva pe malul Mureșului, pe unde avea obiceiul să vină și Adi Despot. Când venea prin vacanță, tot timpul venea pe acolo. După aceea, am avut sală deasupra cafenelei Joy’s, vreo șapte ani.

  Special Arad: Și chiar de la început ați avut doar compoziții proprii?

  Fly: Da.

  Special Arad: Cum v-ați cunoscut, cum s-a închegat totul? Vă știați dinainte, erați prieteni?

  Fly: Ne știam din Constru’.

  Gălbenuș: Eu cu Dănuțu, bateristul, ne știm de când eram mici. Apoi el a fost plecat în Germania, după 1989, imediat după Revoluție, cam vreun an, un an și ceva, iar când a venit înapoi a venit direct baterist. Eu, între timp, mă apucasem de chitară. Și atunci am început noi doi, dar nu am prea reușit să facem mare lucru. Adică, nu aveam vocal… După aceea m-a chemat o formație să cânt la chitară, am cântat vreo doi ani cu ei. Alcatraz se numea trupa, ulterior s-a schimbat în Hades. Iar după aceea, iarăși cu Dănuț înapoi. A venit și Țuțu, după care tot am cântat în Constru’, în stânga, în dreapta…

  Fly: Asta a fost formula Slammer.

  Gălbenuș: Da, formula Slammer, că formația nu a pornit drept B-Ton din start.

  Fly: Da, fiecare de unde a venit. Că și eu inițial eram într-o trupă numită „Nou Neim”, dar așa cum se aude, căci doream să sărim peste chestia aia străină, doream să „romanizăm englezificarea” (râde).

  Special Arad: Și ce stil aveați atunci?

  Gălbenuș: Mă, eram mai turbați. Un trash-power. Pantera, Sepultura, gen. Iar el (Fly, n.red.) era așa mai alternativ, mai „Green Day”…

  Fly: Mai grunge, mai punk, așa, la început… cam de acolo am pornit.

  Gălbenuș: Așa am început. Mai mult am cântat la Constru’ – că acolo era „scena scenelor” și singurul loc în care se cânta în vremea aia – până au venit niște băieți din Germania, din Anglia, niște trupe la care am cântat în deschidere și ei ne-au invitat să mergem să cântăm în Germania. Asta era cam prin 1997. Am zis că ok. Basistul de pe atunci ne-a explicat că nu poate să vină și na… iarăși „frumusețe”. Așa a apărut Fly pe scenă, că el inițial a venit ca basist în trupă, când era în Slammer. Și am plecat în Germania. Am avut un vocal (Norbi), Fly la bas, eu la chitară și Dănuț la tobe. Am cântat acolo în destul de multe locuri, vreo trei săptămâni, compozițiile noastre. Apoi ne-am întors și am frecat menta vreun an, nu a fost nimic și abia după aia am intrat în faza de „B-Ton” ca să zic așa.

  Fly: Nu. A fost cam trei ani. Din 1997 până în 2000.

  Special Arad: Dar ce v-a venit să vă schimbați numele?

  Fly: Păi am făcut mai multe chestii la sală, repetam acolo aproape zi de zi și ne-am dat seama că au trecut vreo trei ani și noi nu am imprimat practic nimic, nu am mai făcut nici concerte… a fost o vreme din aceea din nou în care nu am fost toți, până ne-am reinventat. Și atunci am zis „high să facem ceva…”

  Gălbenuș: A trecut și Fly la chitară, a venit Călin la bas, Charlie la voce. Deci eram o altă formație, am și început să cântăm alt stil, nu mai era acel stil turbat de dinainte, ci a devenit mai „betonesc”, să zic așa…

  Fly: Da, dar măcar acum să se știe de unde sunt fazele alea turbate din B-Ton (râde). Ah, da! Alți membii importanți care merită menționați: Bobo, care acum cântă la clape în Cargo și care la aniversarea de 10 ani de B-Ton făcea niște improvizații demențiale gen Prodigy la clape, și Bogdan Bălan, care acum e baterist la formația Antract din Sibiu.

  Special Arad: Hai să facem și un fel de paralelă: evident că s-a schimbat toată piața muzicală între timp, dar spuneți-ne cum o simțiți voi acum, față de cum era atunci, în acei ani în care ați început să fiți în plină ascensiune?

  Gălbenuș: Să zicem ce mai ținem minte, poate (râde)…

  Fly: La radio cred că au rămas aceleași chestii, denumite „comerciale”. Deci nu prea auzi rock. La radio nu s-a schimbat nimic. Televiziunile pe vremea aceea mai aveau emisiuni rock și mai aveau prezentări de videoclipuri sau trupe noi. Acum nu cred că mai există. De fapt nici nu mai am televizor. Dar pe unde am fost, am văzut că sunt mai multe canale de muzică, dar toate promovează aceleași „țaca-țaca-țaca” chiar dacă nu-s manele, dar cu ritmuri preluate din manele. Îți închizi ochii și-ți imaginezi niște mezeluri. Dar nu știu… lucrurile tot timpul se schimbă, nu cred că rămân la fel. Adică, eu așa zic, totuși, că progresează toată treaba și de aceea au apărut „boom-urile” astea. Lumea se satură de același plastic, vrea ceva mai organic, vrea identitate. Cred că începem și acum să simțim treaba asta. Începem să simțim o sete.

  Special Arad: Cum a fost concertul „de majorat” și cum de ați ales Timișoara?

  Fly: A ieșit foarte bine, iar pentru asta trebuie să le mulțumim și celor de la Sis Solutions care ne-au sprijinit cu tot backline-ul, adică amplificatoarele, microfoanele, mixerele… Iar în legătură cu locația, uite, am făcut un concert anul trecut în Reflektor, unde am cântat în deschidere la Dirty Shirt, iar patronului clubului, Emil Biebel, i-a plăcut foarte mult și ne-a propus, „dacă nu ne supărăm”, având în vedere că el are Viniloteca din Timișoara, să ne facă un vinyl cu noi live. Așa am ajuns să aniversăm acolo, căci el își dorea să facem un concert undeva în februarie, martie. Așa că ne-am zis că ar fi ok să facem treaba asta odată cu aniversarea noastră, că noi oricum facem în fiecare an party aniversar. Așa s-au legat lucrurile. Ăsta e unul dintre motivele pentru care am ales să facem concertul la Timișoara. Al doilea e că în clubul respectiv există o aparatură care din cluburile noastre din Arad lipsește cu desăvârșire. Aici suntem ca acum zece, doisprezece, cincisprezece ani, ca nivel, și chiar dacă anumite formații care vin la noi trec peste asta, nu mai trece lumea. Pentru că oricine ar veni să cânte în cluburile respective, nu le dau nume, nu mai merge lumea. Poate să vină Vița de Vie, poate să vină Ginger, vin șaișpe oameni, în timp ce la Timișoara au avut „sold out”.

  Special Arad: Deci ăsta este motivul? Că noi tot ne minunam că nu merge lumea la concerte în Arad…

  Radu: Da, este și ăsta un motiv…

  Fly: Uite, îmi pare rău că nu ați ajuns la concert, căci pe toți pe care au venit de la Arad i-am întrebat dacă era posibil să facem acest lucru în Arad, iar toți ne-au zis că nu există la ora actuală un loc unde să zici că acolo e ce trebuie.

  Gălbenuș: Bine, dar la Arad sunt cluburile mult prea mici ca să ții așa o chestie…

  Special Arad: Și la festivaluri cum e?

  Fly: Am avut noroc cu Festivalul Vinului din 2017 care a fost exclusiv rock. Parcă așa a fost…

  Radu: Da, au cântat copiii de la Fantazia, On the Edge, B-Ton și Cargo.

  Fly: Da. Cu ăla am avut noroc și a fost destul de central. Dar asta e o raritate. Uite, am avut festivalul „Rock pe Mureș” care se ținea la Port Artur. Nu știu din ce motive, l-au mutat pe ștrand exact într-o perioadă nefastă, când ștrandul era la pământ. Bineînțeles că au venit mai puțini oameni decât veneau la Port Artur și jumătatea distracției s-a înjumătățit. A devenit o apă de ploaie, după care s-a renunțat la idee. Dar așteptăm „boom-ul” acela despre care spuneam, căci întotdeauna după liniște vine furtună.

  Special Arad: Revenind la voi… concertul vostru când va apărea pe vinil?

  Fly: Păi numai ce l-am pregătit. Am adunat toate înregistrările video și audio și acum urmează să facă calculatorul treaba… Acum de partea audio se ocupă Cosmin Lupan. El o să ne remixeze și o să facă în așa fel încât să se audă bine toată treaba și Media B, o firmă care se ocupă cu filmări profesionale, ne-a filmat și avem în plan să facem și un DVD sau cel puțin să-l punem pe net.

  Special Arad: Ați adăugat și piese noi?

  Fly: Nu. Am refăcut propriu-zis albumul „Văduva albă” care deja are vreo 13 ani de la lansare. Dar acum lucrăm la piese noi și o să vedem mai departe…

  Special Arad: Deci aveți în plan și un album nou.

  Fly: Păi e musai, că deja ne-am săturat de pieselea alea… (râde)

  Radu: V-ați săturat voi, că eu încă le învăț!

  Special Arad: Și pentru viitorul album tot cam pe același stil pregătiți piesele sau…?

  Fly: Nu știm… Stilul l-am format noi…

  Special Arad: Cum v-ați defini ca stil?

  Radu: Greu. E greu (râde).

  Fly: „Funky-punk-power”!

  Radu: Influențele sunt din zona punk, foarte puțin funk, cum zice Fly, chiar până la influențe masive din Pantera. Albumul așa a fost făcut atunci. Acum poate o să fie altceva. Adică sigur o să fie. Fiecare vine cu influențele lui.

  Fly: Începem cu câteva note, iar dacă ne place, continuăm ideea. Nu contează că „nu e stilul nostru”. Toți compunem împreună. Cineva „visează” două note, apoi altcineva vine cu altele.

  Radu: Uite, acum lucrăm la trei piese noi, iar ideea de bază a pornit la prima de la Fly, apoi de la Gălbenuș, apoi am adăugat eu ceva, după care le împletim. Iar de versuri se ocupă, în mare parte, Fly.

  Fly: Da, fac ca o schiță. Am pe o foaie trei strofe care se potrivesc, două sunt din alt „film”, după care găsesc un vers care e mai tare decât o strofă întreagă și încep să apară „șpârlele”, cum le zicem noi. Adică niște combinații care nu sunt neapărat așteptate, previzibile. Încercăm să facem lucrurile în așa fel încât să te surprindă, dar să „curgă” plăcut.

  Special Arad: Aveți și o dată planificată pentru a lansa viitorul album?

  Fly: Nu. Nu suntem presați de timp sau de vreo casă de discuri.

  Gălbenuș: Iar când vor fi gata piesele, noi ne propunem să le înregistrăm în regim propriu. Nu ne mai gândim la București…

  Fly: Avem experiența asta cu Bucureștiul din 2000 până în 2004-2005, când în fiecare an mergeam acolo să înregistrăm și față de ce am înregistrat la Arad, tot timpul ieșea mai jos. Deși mergeam în ditamai studiourile… Dar eu cred că pe noi ne afectează și vibe-ul ăla de București. În sensul în care noi aici suntem într-o „stațiune balneoclimaterică”. Da! E foarte fain să stai în Arad, e relax! Dar să stai în București nu mai e la fel. Acolo dacă nu te zoreșe șeful de la lucru, te zorește tanti de la biletele de la metrou sau vecinul care vrea să iasă din scară. E tot timpul: „hai mai repede, mâncați-aș”. Dar ne-am dat seama ulterior că și înregistrările de la Arad ieșeau mai bine. Pe atunci nu aveam cu ce să comparăm piesele. De-abia după niște ani, ne-am dat seama că cele înregistrate la Arad aveau o sclipire, parcă îți dădeau ceva, față de cele înregistrate la București, care păreau estompate, mai molcome.

  Gălbenuș: Plus că la București ești grăbit. Ai de făcut poate chiar și două piese într-o zi, e presiune mare și nu poți să le aranjezi atât. Ești pe grabă… așa că nu iese cum ți-ai dori.

  Special Arad: Și, ca să încheiem cumva interviul, un mesaj pentru cititori?

  Gălbenuș: Să asculte muzică!

  Radu: Să asculte muzică bună!

  Fly: Să caute muzică bună! Pentru că muzica bună nu mai este difuzată și ai spațiul internetului foarte deschis, unde se pate căuta și cine caută, găsește. Na, țineți, fraților, aproape, că mai venim cu ceva!

  Citește și „ Zbor peste timp: 17 ani. Și nu s-a schimbat nimic…

  Citește și „Interviu direct din sala de repetiții cu băieții de la Unity of Opposites

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Trupa B-Ton are un stil muzical pe care nu il auzi la orice colt de strada … Pe Fly si pe Radu ii stiu sunt oameni superi … Pe Fly il stiu din 2012 pe cand lucram in Vlaicu la un lant de supermarket pe Radu il stiu de anul trecut de la ABC Aeroport sunt super si se vede ca pun suflet in ceea ce fac … Spor baieti in noile voastre proiecte 🙂

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  4 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.