În sfârșit, Poliția Arad nu va mai sta la rând după cea din Timișoara. Județul nostru va avea aparat de testare a șoferilor pentru substanțe psihoactive





Dacă până acum procedura pentru a determina dacă o persoană a condus sub influența substanțelor psihoactive era una complicată pentru Arad, timpii de așteptare fiind mari din cauză că Timișoara era singurul centru din regiune care avea aparat special pentru prelevarea probelor de sânge și urină, toate acestea ar urma să se schimbe întrucât Consiliul Județean intenționează să achiziționeze un astfel de aparat de testare special, pentru a fi utilizat de personalul calificat de la Medicină Legală.
Aparatul este estimat să coste 1.264.000 lei, urmând să fie alocate fonduri în bugetul CJ pe 2025, care va fi supus la vot la sfârșitul lunii februarie.
O astfel de solicitare a mai fost făcută de Medicina Legală și anul trecut, însă abia acum s-au pus în mișcare lucrurile. Toate documentele au fost înaintate, există deja redactat și caietul de sarcini, astfel că odată cu aprobarea bugetului se va putea începe procedura de achiziție.
(imagine cu rol ilustrativ)
Odată cumpărat și montat, sistemul integrat pentru determinarea substanțelor psihoactive din sânge și urină ar putea începe testarea în aproximativ două săptămâni, perioadă cât durează cursurile de perfecționare necesare pe care va trebui să le urmeze, în vederea utilizării lui, personalul de la Serviciul de Medicină Legală.
Probele biologice judiciare astfel prelevate vor folosi Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Arad, diminuând considerabil timpii de așteptare, nemaifiind necesară deplasarea cu probele la Timișoara.
Se evită rezultatele fals pozitive
Testele din sânge și urină efectuate cu aparatele de la medicina legală sunt extrem de importante, întrucât evită riscul ca o persoană care nu a consumat să fie fals considerată un consumator, având o rată de rezultate fals negative extrem de scăzută, spre 0%, spre deosebire de drug testele care se fac în primă instanță șoferilor, pe moment, când sunt suspectați de oamenii legii.
Centrul de la Timișoara prelucrează probele din Timiș și alte patru județe: Hunedoara, Caraș Severin, Bihor și Arad.
Județul Arad: de 10 ori mai multe solicitări față de acum 5 ani
Potrivit datelor oficiale, în anul 2024 au fost înregistrate aproximativ 380 solicitări pentru determinarea în probe biologice a prezenței substanțelor psihoactive. Aceste solicitări sunt în mare creștere, față de anul 2019, de exemplu, când erau doar 30 de solicitări. În 2022, au fost emise 110 solicitări, iar în 2023, au fost 122 solicitări.
Nu toate aceste teste au ieșit însă și pozitive. Din cele care au fost însă confirmate ca fiind pozitive, în ultimii ani la Timișoara, din toate cele 5 județe, cele mai frecvent depistate substanțe interzise au fost canabioizii, metadona, opiaceele, metaamfetamina și amfetamina.
Noul aparat care va fi achiziționat de Consiliul Județean Arad va determina 116 substanțe chimice, atât medicamente, cât și pesticide ori substanțe psihoactive, astfel că va veni și în sprijinul celor care au avut intoxicații acute, voluntare sau involuntare.
Comentariile portalului
Nu am negat acceleraționismul și nici nu.mi-am propus să "lupt" cu el. Pur și simplu, deocamdată nu m-a convins. Da, bine ziceți, să mai așteptăm
Da, este o întrebare cu sens. Dar în toate direcțiile. Una este istoria și cu totul alta modul în care propaganda și ideologia se folosesc ulterior de ea. Și (...)
D-le Marginean. Ar trebui sa asteptam macar un an sa vedem cum e cu accelerationismul asta care de fapt este tendinta specifica globalistilor schwabisti de la WEF si nici Musk (...)