sâmbãtã, 20 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Aplicație mobilă pentru detectarea bolilor cardiace, dezvoltată în Coreea de Sud

    de Special Arad | 10 iulie 2018, 6:42 PM | IT | Sănătate

    0

    Spitalul Universitar Național Bundang din Seul și Korea Advanced Institute of Science & Technology (KAIST) din Daejeon, au dezvoltat o aplicație mobilă pentru detectarea bolilor de inimă. Această aplicație urmărește cinci puncte de pe piept, potrivite pentru înregistrarea sunetului inimii pe baza unui microfon, împreună cu undele sonore care indică dacă înregistrarea merge bine.

    Această aplicație smartphone, bazată pe inteligența artificială (AI), pentru detectarea bolilor cardiace este de așteptat să debuteze în curând. Venind și din patria gigantului high-tech Samsung ne așteptăm ca în primul rând să o regăsim pe telefoanele Samsung, dar ea va fi implementată, probabil, pe toate telefoanele high-tech.

    O echipă de cercetare condusă de renumiți cardiologi din Coreea de Sud cum ar fi: dr. Kang Shi-hyuk și dr. Seo Jung de la Spitalul Universitar Național Bundang din Seul și profesorul Shin In-shik, de la spitalui KAIST au dezvoltat și testat recent o aplicație mobilă CPstethoscope care detectează automat o boală de inimă, cum ar fi stenoza aortică, pe baza înregistrării sunetului. Aplicația folosește învățarea profundă și un algoritm special conceput pentru a distinge un sunet normal al bătăilor inimii, față de sunetul unui pacient cu boală de inimă.

    Conform ziarului BusinessKorea, în testele recent încheiate, echipa de cercetare a înregistrat sunetele inimii a 46 de pacienți cu o vârstă medie de 65,5 ani timp de 10 secunde, folosind un stetoscop electronic și microfoanele a trei telefoane diferite de la Samsung Electronics și LG Electronics, apoi au comparat sunetele. Aplicația AI a eliminat zgomotul și a obținut sunete de bună calitate la pacienții testați. Pe baza rezultatelor, aplicația a detectat o boală de inimă la 30 de pacienți, cu o precizie de 87% până la 90%.

    Aplicația distinge un sunet normal de cel al unui pacient cu stenoză aortică. Cu toate acestea, nu a reușit detectarea fibrilației atriale și a zgomotului cardiac în timpul extinderii ventriculare. A fost afectată de zgomotul de fundal și de o amplitudine de frecvență joasă a sunetului înregistrat de inima.

    Pe baza cercetărilor, am confirmat utilitatea practică și ce ar trebui adăugat la aplicația AI pentru detectarea unei boli de inimă, fără un cardiolog, înainte de tratament sau spitalizare„, a explicat profesorul Kang Shi-hyuk, adăugând: „În prezent îmbunătățim aplicația pentru a sorta sunetele interpretabile ale inimii și pentru distinge fibrilația atrială și zgomotul cardiac în timpul extinderii ventriculare” el a continuat:”Cardiologii și asistenții medicali cu mai puțină experiență vor putea diagnostica starea pacientului mai exact cu algoritmul nostru aplicat stetoscoapelor electronice“.

    Detaliile cercetării au fost publicate în JMIR mHealth și uHealth, cunoscute jurnale medicale cu circulație internațională, care publică frecvent informații de ultimă oră despre noutăți medicale.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    3 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.