Angelina Jolie a deschis summit-ul pe tema violenţelor sexuale în războaie

  de Special Arad | 10 June 2014, 9:09 PM | Internaţional

  1

  Angelina Jolie şi şeful diplomaţiei britanice, William Hague, au deschis marţi, la Londra, un summit „fără precedent” pe tema violenţelor sexuale comise în timpul conflictelor şi recurgerii la viol ca „armă de război”, o iniţiativă salutată de către Papa Francisc, scrie Mediafax.

  Starul hollywoodian, o ambasadoare a bunăvoinţei din partea Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), şi William Hague prezidează până vineri cel mai mare eveniment consacrat, până în prezent, acestui subiect. La summit iau parte delgaţii din peste 100 de ţări, reprezentanţi guvernamentali, ONG-uri, prelaţi, experţi militari şi juridici, asociaţii umanitare şi membri ai societăţii civile.

  „Va fi cel mai mare efort, vor fi cele mai importante dezbateri şi decizii din istoria luptei împotriva violenţelor sexuale în timpul conflictelor”, a subliniat Hague la sosire, însoţit de Jolie, îmbrăcată în alb.

  britain-sexual-violence-summit

  Papa Francisc a îndemnat, într-un mesaj postat pe contul de Twitter, la care sunt abonate peste 12 milioane de persoane „să ne rugăm pentru toate victimele violenţelor sexuale în situaţii de conflict şi pentru cei care luptă împotriva acestei crime”.

  La Londra vor fi prezenţi 48 de miniştri de Externe, dar şi cei care s-au aflat şi se află în continuare în prima linie, şi anume victime, martori şi actori implicaţi pe teren.

  În afară de dezbateri, summitul propune publicului un program cu ateliere, conferinţe, expoziţii şi filme mute, cu scopul de a sensibiliza asupra unui rău adesea disimulat sub oroarea războiului.

  Obiectivul este „trezirea conştiinţelor”, „combaterea impunităţii” şi „crearea unui impuls ireversibil” care să conducă la „acţiuni concrete pe teren”.

  Datele sunt copleşitoare. Potrivit ONU, 36 de femei şi fete sunt violate zilnic în Republica Democratică Congo (RDC), unde numărul femeilor supuse unor violenţe sexuale începând din 1998 încoace este estimat la peste 200.000. Între 250.000 şi 500.000 de femei au fost violate în timpul genocidului din Rwanda, în 1994. Peste 60.000 au fost violate în cursul conflictului din Sierra Leone. Iar cel puţin 20.000 în conflictul din Bosnia, la începutul anilor ’90.

  Angelina Jolie şi William Hague vor primi vineri susţinerea secretarului de Stat american John Kerry, care a transformat acest subiect într-o „luptă personală”. Cei doi miniştri au scris împreună, în februarie, un articol în care afirmau: „Am văzut oroarea. Acum problema este dacă putem uni acţiunile şi energiile pentru a o împiedica”.

  3b43f798c32dad18ffa716677d9179f15faddffd

  În opinia secretarului de Stat american, punctul de pornire este considerarea violului comis pe timp de război „o infracţiune internaţională majoră şi nu doar consecinţa inevitabilă a oricărui conflict”. „Apoi este necesar să convingem fiecare Guvern în parte să refuze să servească drept refugiu pentru cei care au comis infamii”. Acest punct „este necesar să fie una dintre principalele moşteniri ale summitului de la Londra”, a insistat Kerry.

  La sosirea la summit, marţi, Hague a evocat un „nou protocol internaţional” în vederea unei mai bune înregistrări şi urmăriri a acestor infracţiuni. Iar, în vederea găsirii modului în care să fie schimbată legislaţia anumitor ţări, el a invocat îmbunătăţirea formării militare şi dezvoltarea susţinerii victimelor.

  Tot la Londra va fi discutată şi situaţia celor peste 200 de eleve răpite de către gruparea Boko Haram în Nigeria. În acest sens, Hague îl va primi joi pe omologul său nigerian, dar şi reprezentanţi ai statelor vecine, Benin, Ciad, Camerun şi Niger.

  Anunţând organizarea summitului, în februarie, la Washington, ministrul britanic a povestit cum l-a inspirat Angelina Jolie şi filmul ei din 2011, „In the Land of Blood and Honey”, despre războiul din Bosnia.

  Jolie şi Hague au efectuat, ulterior, o vizită la faţa locului, în Bosnia, în martie. Ei s-au întâlnit, atunci, cu femei victime ale violurilor comise în timpul războiului intercomunitar.

  „Pe drumul pe care l-am parcurs până am ajuns aici, am vorbit cu femei pe care le-am întâlnit în ultima noastră călătorie”, a declarat actriţa marţi. „În special cu această femeie care încă nu i-a spus copilului său că a fost violată, atât de umilită se simte. Ne-am întrebat ce părere ar avea despre o zi ca asta. Această zi este pentru ea”, a spus Jolie.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Zona centrafricană rămâne în continuare eruptivă. Acolo războiul interetnic este de neoprit și inimaginabil ca suportabilitate. Evident, femeile fără apărare sunt ținte de batjocură brutală a călăilor dezlănțuiți – considerându-se că astfel se pedepsește și înjosește la extrem dușmanul. Până acum, de atâția zeci de ani, nicio organizație mondială, nimeni nu a reușit sau nu a fost interesat să rezolve pașnic aceste probleme democrat-tribale din multietnicul congo. A trebuit să vină o actriță și un film pt ca să iasă la rampă greii decizionali ai lumii, de la papa, înalți prelați, delegații din peste 100 de țări, juriști, experți militari, ong-uri, etc. Ar fi prea multe de spus și totul foarte dureros. Ca și frumoasa actriță peste care a trecut vizibil vălul unei boli dezastruoase.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  7 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.