Angajaţii TVR intră în grevă japoneză

  de Special Arad | 27 May 2014, 8:59 AM | Naţional

  0

  Angajaţii TVR vor intra, începând de marţi, în grevă japoneză, pentru a protesta, printre altele, faţă de decizia de reducere a timpului de lucru de la 8 la 6 ore, relatează Mediafax.

  „Oamenii vor purta o banderolă albă în semn de protest. Este singurul mod în care, potrivit legii, putem să ne manifestăm în momentul de faţă nemulţumirea faţă de intenţiile administraţiei”, a declarat, luni, Dragoş Bocanaciu, preşedintele Sindicatului pentru Unitatea Salariaţilor TV din TVR (SPUSTV).

  „Nu vrem să se apeleze la acea decizie avizată favorabil de Comitetul Director, adică de reducere a timpului de lucru şi automat a câştigurilor salariale. Este o măsură care probabil că urmează să fie discută şi, să sperăm noi, respinsă în Consiliul de Administraţie care este programat miercuri. Aceasta este principala solicitare, pentru că o astfel de decizie nu poate fi luată decât după nişte consultări cu sindicatul, potrivit legii. Aceste consultări încă nu au fost făcute”, a spus acesta.

  Pe de altă parte, Bocanaciu a precizat că angajaţii TVR solicită renunţarea „total, fără nicio excepţie” la contractele de colaborare, drepturi de autor, convenţii civile şi PFA-uri. „Pentru că noi nu suntem ca alte instituţii media ca să apelăm la aceste contracte de muncă «mascate», cum le numesc eu, care sunt foarte des folosite în alte instituţii de presă”, a mai precizat acesta.

  În acest context, preşedintele SPUSTV a spus că TVR are „atâţia angajaţi de valoare”, subliniind că nu înţelege de ce mai este nevoie de a păstra colaboratori. „Eu cred că avem suficienţi de mulţi oameni şi capabili să facă emisiuni, şi să meargă pe teren şi să facă reportaje, iar, dacă tot discutăm despre instituţie în dificultate, întâi şi întâi, ca manager, mă gândesc eu, în momentul în care ai de luat nişte măsuri, primele măsuri pe care le iei este să opreşti hemoragia banilor în exterior şi de-abia după aceea te îndrepţi în interior, spre reducerea cheltuielilor”, a spus Dragoş Bocanaciu.

  El a precizat că invitaţia de a participa la greva japoneză este adresată tuturor angajaţilor din TVR, indiferent de sindicatul din care fac parte. „A venit un moment destul de complicat în istoria TVR în care cred eu că oamenii trebuie să lupte (…), să reacţioneze, pentru că, până la urmă, discutăm despre locurile lor de muncă, discutăm despre salariul lor şi câştigurile lor salariale. Cred că trebuie să ne trezim un pic. Nu avem cum să nu reacţionăm”, a completat acesta.

  Totodată, Dragoş Bocanaciu a spus că nu a fost stabilit un „deadline” pentru această grevă, acesta precizând că vor fi discutate şi alte forme de protest, în funcţie de ceea ce permite legea. Întrebat despre ce forme de protest este vorba, Bocanaciu a spus că „ar putea ieşi chiar şi în stradă”. „Să încercăm pichetarea Guvernului şi a Parlamentului, adică a instituţiilor care ar fi trebuit să aibă grijă ca TVR să nu ajungă în situaţia asta”, a spus acesta.

  Conducerea Societăţii Române de Televiziune (SRTv) vrea să reducă timpul de lucru al angajaţilor instituţiei de la 8 la 6 ore pe zi şi câştigurile salariale ale acestora cu 25%.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.