luni, 9 decembrie, 2024

Special Arad Logo

    „Școala de mâine”, la Andrei Șaguna. Peste 200 elevi învață, de acum, într-un mod atractiv, prin realitate virtuală (Galerie foto)

    de Raluca Medeleanu | 24 octombrie 2024, 1:41 PM | Educaţie | Reportaj | Știri Arad | Topic special

    1

    Școala Gimnazială „Andrei Șaguna” din satul cu același nume, aparținător comunei Zimandu Nou, poate fi un exemplu pentru ceea ce ar trebui să însemne învățământul în secolul al XXI-lea. Trecută recent printr-un proces amplu de modernizare, ea oferă de acum elevilor o experiență captivantă pentru învățare, îmbinând orele tradiționale cu învățarea nonformală, prin intermediul unor aparate moderne, precum ochelarii pentru realitate virtuală, ori table interactive.

    „Copiii văd magia din lucruri pentru că o caută” – C. Moore

    Din prima clipă când am pătruns în curtea școlii, am avut o imagine cât o mie de cuvinte: deși afară erau parcate trei microbuze școlare, într-un colț am văzut o sumedenie de biciclete. Iar lângă ele, un panou informativ cu fonduri nerambursabile.

    Apoi am pășit înăuntru. Sălile de clasă, coridoarele, sala de sport, totul arată ca din reviste. În fiecare hol, elevii sunt întâmpinați de citate motivaționale care-i îndeamnă la studiu, dar și la a deveni cea mai bună variantă a lor. Sunt și plante, flori, mobilier nou în fiecare clasă, elemente de joacă în curte, ba chiar și de fitness, însă ce e cu adevărat impresionant pentru elevi e, fără doar și poate, experiența realității virtuale la ore.

    „Combinăm tehnicile tradiționale cu cele moderne. Acum folosim tehnologie cu manualele digitale, avem ochelarii 3D care ne permit să studiem mai ușor structuri complexe, cum e alcătuit corpul uman, sistemele de organe. Sunt metode care aduc un plus de flexibilitate și de motivație pentru copii, iar în felul acesta lecțiile devin și mai interactive pentru copii și aduce un echilibru”, a explicat doamna profesoară de biologie Mariana Alda.

    Aceste tehnologii nu se rezumă însă doar pentru lecțiile de biologie, ci ele pot fi folosite pentru orice materie, fiind la dispoziția tuturor profesorilor și elevilor.

    „Am încercat și îmi pare foarte frumos totul. Acum e prima oară când încerc. Mi se pare foarte frumos cum se văd și lecțiile de pe manuale, cum se vede și pe cameră, cum pot să văd și colegii”, ne-a spus un elev din clasa a VIII-a.

    „Mi se pare unic, foarte interesant. Ceva nou pentru elevii din școală. E un mod foarte interesant de a învăța și de a vedea locuri pe care în mod normal n-ai putea să le vezi”, ne-a spus o elevă care privea prin realitatea virtuală o junglă.

    La școală a avut loc astăzi și inaugurarea sălii de sport, a cărei panglică a fost tăiată în prezența reprezentanților Consiliului Județean, a Inspectoratului Școlar Județean, a profesorilor școlii și, bineînțeles, a elevilor. Ei au asistat și la o slujbă de sfințire.

    Record de elevi, după 20 de ani, la Școala Gimnazială Andrei Șaguna

    scoala gimnaziala andrei saguna 4

    Școala are în total 220 elevi, anul acesta fiind pentru prima oară după 20 de ani când există câte două clase paralele în fiecare an, A și B, de la clasa pregătitoare până la clasa a VIII-a.

    Sala de sport a fost realizată din fonduri atât ale Consiliului Județean cât și cel local, valoarea totală fiind de 2,5 milioane de lei. Pe de altă parte, reabilitarea școlii a fost din fonduri europene, în care a fost inclusă eficientizarea energetică (anvelopare, renovare interioară și exterioară, panouri fotovoltaice etc.), ridicându-se la 3 milioane de lei, iar dotările cu mobilierul și toate aparatele electronice, precum tablele inteligente, tabletele, laptopurile și ochelarii 3D, au fost realizate printr-un proiect european câștigat de Primăria Zimandu Nou, ridicându-se în total la 2 milioane de lei.

    Vorbim astfel de un total de 7,5 milioane de lei (aprox. 1,5 milioane euro) care au schimbat la față întreaga școală.

    „Alături de oamenii care s-au implicat aici, avem și pe cei care se vor bucura de astăzi înainte de această sală de sport. Odată cu construcția acestei săli a avut loc și reabilitarea școlii, iar copiii noștri beneficiază de condiții moderne de învățare, de studiu, și avem parte de ceea ce este mai important într-o școală: de dascăli foarte bine pregătiți. Mă gândeam ce a fost această școală în urmă cu aproape o sută de ani: o clădire formată din două camere, în care oamenii învățau. Pe această construcție s-a extins ca să fie ceea ce este astăzi. Avem onoarea să avem aici alături de noi și pe doamna profesor director Florica Pătăran, a cărei muncă noi am continuat-o. Și asemeni Sfântului Mitropolit Andrei Șaguna, a cărui mentor spiritual este școala noastră, noi continuăm învățarea și adaptarea la nou, dar nu uitând de tradițional, de înaintașii noștri, de strămoșii noștri”, a spus directoarea Daniela Goldiș, care este în conducerea școlii de mai bine de 10 ani.

    tabla interactivă andrei șaguna

    „Vreau să mulțumesc tuturor acelora care s-au implicat: domnului primar, celorlalți membri care au participat, domnului inspector general care a fost întotdeauna alături de școala din Andrei Șaguna și nu ne-a fost rău pentru că noi nu l-am făcut niciodată de rușine. De asemenea, sunt bucuroasă pentru că eu am fost director 24 de ani. Sunt mândră de asta și nu am putut să fac singură, tot ce am făcut am făcut-o împreună cu colegii care și atunci au fost bine pregătiți ca și acum. S-au obținut diplome, premii la toate fazele naționale ale olimpiadelor școlare și de aceea vreau să mulțumesc tuturor! În primul rând și doamnei director că a continuat ceea ce am început. Pe parcurs, am clădit fiecare câte ceva, dar acum s-a ajuns la apogeu! S-a făcut cel mai mult în această perioadă”, a spus doamna Florica Pătăran.

    Meseria e brățară de aur

    Doamna directoare Daniela Goldiș ne-a povestit, după eveniment, și despre planurile de viitor. Planifică să-i facă pe elevii școlii să știe tot ce este util pentru a intra în viață, fiind conștientă că generațiile actuale, fiind mereu preocupate de telefoane și social media, vor ajunge adulți care nu vor ști anumite lucruri elementare, precum gătitul, cusutul, reparatul unui obiect. Pentru a evita asta, ea dorește să le însufle de pe băncile școlii că meseria e brățară de aur.

    În acest sens, deja a început să pregătească un proiect, prin PNRR, prin care va construi o sală multifuncțională care să aibă acest rol de ateliere, workshop-uri menite să-i facă pe elevi să deprindă diferite îndeletniciri.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    4 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.