joi, 22 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Andrei Baciu, președintele demisionar al CNAS, suspect în dosarul DNA privind achiziția de vaccinuri

  de - | 11 decembrie 2023, 5:50 PM | Naţional

  1

  DNA anunță că l-a pus sub urmărire penală pe Andrei Baciu, președintele PNL Sector 3, cel care luni a anunțat că demisionează din funcția de președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Baciu era secretar de stat la Ministerul Sănătății în perioada în care s-au achiziționat vaccinurile anti-COVID, având delegate atribuțiile de ministru.

  Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combaterea corupției au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspectul Baciu Romică Andrei, la data faptelor având funcția de secretar de stat cu atribuții delegate de ministru al Sănătății, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave.

  În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, la această etapă procesuală, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

  „La data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziția unor opțiuni viabile de vaccinuri și care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre.

  Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcție de numărul populației, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populație revenea statelor membre.

  De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de <<opt-out>>, astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.

  În contextul menționat mai sus, suspectul Baciu Romică Andrei, la data faptelor având funcția de secretar de stat cu atribuții delegate de ministru al Sănătății, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi susținut un memorandum aprobat la data de 19 aprilie 2021 de către suspectul Cîțu Florin Vasile, în calitate de prim – ministru al Guvernului României, care ar fi avut ca urmare tranzacționarea și ordonanțarea la plată a achiziției, în plus, a unei cantități de 4.260.269 doze de vaccin Pfizer.

  Suspectul Baciu Romică Andrei ar fi întreprins demersurile menționate mai sus în condițiile în care ar fi cunoscut faptul că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane și că dozele de vaccin contractate anterior datei de 1 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane”.

  sursa: Știri pe surse

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Apostoli ai plandemiei,vaccinisti fanatici,patroni și directori de instituții de stat ( care ați avut plan de intepare și raportări procentele de intepare ale subalternilor) care ne-ați terorizat și amenințat pe noi care am refuzat acest elixir,puteți merge să vi-l administrati săptămânal până le terminați.Doar e eficient și sigur!Și sa nu-i uităm pe o mare parte a politrucii,care miraculos deși s-au vaccinat nu au avut nici o reacție adversă. Se poate presupune că a fost o variantă premium care a fost super ,super eficientă. Acum puteți ajuta la consumarea stocului deloc neglijabil.Ce rămâne s-ar putea folosi la dezinsecție și deratizare contra gindacului romanesc de bucătărie,contra plosnitelor,a gindacului de San Jose,a marelui guzgan adică intru-un cuvint :e bun la toate! Și asa scăpăm și noi de micul stoc de elixir.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  5 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.