sâmbãtã, 20 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Acuzațiile la adresa doctoriței Amelia Uzum – comentate pentru Special Arad de președintele CJ Arad, Iustin Cionca și directoarea Spitalului Județean, Florina Ionescu

  de Mihai Todoca | 9 mai 2023, 8:28 PM | Administraţie | Știri Arad | Topic special

  9

  De Lorena Radu puteam vorbi la timpul trecut dacă nu lua decizia de a pleca din spital și de a se duce la Cluj unde medicii de acolo s-au luat de cap când i-au aflat „istoricul”. Nu mai reiterăm acum întregul caz în care este implicată Lorena și acuzațiile pe care familia acesteia i le aduc doctoriței Amelia Uzum, de la Spitalul Județean Arad, dar întreg articolul îl puteți citi AICI.

  Articolul apărut a generat multe comentarii, cele mai multe critice la adresa medicului, dar și a spitalului. Până acum, Amelia Uzum  nu a dorit să comenteze acuzațiile. Ceea ce știm este că și-a angajat un avocat.

  În altă ordine de idei, noi am dorit să aflăm pozițiile a doi oameni din conducere. Doi oameni care, spunem noi, chiar dacă, spun ei, nu au pârghiile necesare, poate că ar fi trebuit să trateze situația și în mod public, cu tot riscul pierderii de capital politic. În acest sens ne-am îndreptat atenția către Florina Ionescu, managerul Spitalului Județean Arad, și Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, instituție care are subordine unitatea spitalicească.

  Contactată de Special Arad, managerul Florina Ionescu ne-a declarat următoarele: „Comisia de malpraxis și organele de cercetare abilitate sunt în măsura să se pronunțe în acest caz. Trebuie verificate documentele medicale și investigațiile paraclinice efectuate. În calitate de manager al spitalului voi putea emite o decizie abia după finalizarea cercetărilor deoarece , conform legislatiei nationale in vigoare, instituția noastră poate verifica un angajat doar din punct de vedere administrativ.

  Am întrebat-o și dacă i se pare normal ca un medic să lucreze în multe alte locuri și dacă acest lucru poate să aducă prejudicii instituției publice pe care o manageriază, știut fiind faptul că medicul Uzum lucrează în mai multe spitale private, dar și la stat.

  Florina Ionescu, manager spital: „În prezent legislația în vigoare le permite medicilor să desfășoare activitate medicală, atât în instituții publice cât și private”.

  Cionca a solicitat explicații… dar „în doctorița Amelia Uzum am încredere”

  Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, aflase despre caz în momentul în care i-am cerut și acestuia o declarație, el fiind plecat din țară timp de patru zile.

  Întrebat dacă și ce poziție va lua cu privire la cazul menționat, acesta ne-a răspuns că: „Măsurile trebuie luate de conducerea spitalului. Eu am solicitat o explicație Serviciului de Mangement al Spitalelor, din cadrul Consiliului Județean, să înțeleg ce s-a întâmplat. Am primit o informare din care înțeleg că nu există nicio sesizare oficială la spital. Am primit și un punct de vedere al conducerii spitalului, care precizează același lucru. Aici se opresc atribuțiile mele, nu pot impune sancționarea nimănui, pentru că este o instituție distinctă.

  Ca arădean îmi doresc însă ca Spitalul să ofere servicii medicale de calitate, iar lucrul acesta nu se rezumă doar la spații și echipamente, ci și la relațiile umane, la contactul dintre personal și pacienți. Am cerut de mai multe ori exigență din partea conducerii spitalului, pentru că nu este suficient să investim milioane sau zeci de milioane de euro în spital, dacă există angajați care nu reușesc să comunice corect cu pacienții.

  Eu cred că aroganța, superficialitatea, ignoranța, nu au loc în spital, indiferent despre cine discutăm. Nu știu dacă ceea ce a relatat presa în această speță este real, dar o spun ca principiu: cadrele medicale trebuie să fie înțelegătoare, omenoase, pentru că de multe ori un cuvânt bun este la fel de important ca un analgezic.

  Nu aș vrea sub nicio formă să incriminez medicul care a acționat în această speță, nici măcar moral, fără să am toate informațiile. Ce spun, spun la modul general. În principiu, eu în doamna dr. Uzum am încredere și o apreciez, de aceea nu vreau să mă grăbesc cu sentințele”.

  Citește și: „Mi-au spus să-mi pregătesc sufletul pentru înmormântare” – povestea cutremurătoare a unei tinere arădence, Lorena, „paralizată” de un sistem medical putred

   

   

   

   

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Cazul este intr-adevar dramatic,si e bine ca nu s-a ajuns la o tragedie.Insa trebuie stiut ca atunci cand un pacient se externeaza pe propria raspundere,semnand documente in acest sens,in ciuda recomandarilor medicale(daca au existat),isi asuma riscuri,ce din fericire nu au survenit. Aceasta imprejurare este importanta in economia deslusirii cazului,si ea transpare dintr-un interviu din presa.Oricum,aspectul impune o analiza chiar si disciplinara,daca nu medicala de specialitate stricta.

   +7 voturi
   +1
   -1
  2. Si eu am fost la un pas de moarte internat fiind in acest spital acum 2 ani.
   Nu este o simpla problema de comunicare asa cum dl Cionca se pare ca incearca sa insinueze, este vorba de incompetenta si nepasare, de nesimtire si dispret fata de pacient. Nu din partea tuturor cadrelor medicale, dar ce mai conteza procentul, statistica atunci cand persoana X sau persoana Y risca sa moara din cauza unora in halate albe?
   Doamna dr. Florina Ionescu inclusiv in cazul meu a insinuat ca a fost o simpla problema de comunicare atunci cand am fost nevoit sa apelez 112 din interiorul spitalului intrucat in intervalul orar in care era nevoie de interventia unui cadru medical nu a fost nimeni sa vina in salon (in acea noapte pe cand si-au facut intr-un final aparitia medicii, pacientul din salonul in care ma aflam si eu murise deja – este vorba despre fostul director al Filarmonicii Arad, Ioan Vasile Ienega).

   +11 voturi
   +1
   -1
  3. Ce vorbiți? În toată Europa este nevoie de medicii profesioniști, toți tinerii ,,medicii” sunt ,,Varză ” au cunoștințe mai mici decât o infirmieră!
   Toți părinții, cu posibilități, își trimit progeniturile la medicină!
   Este , Vai, de șamar” de tinerii medicii, făcuți pe avere@

   +11 voturi
   +1
   -1
  4. Domnule Marini, ne stim de peste 20 de ani,de cand erai „doar” primar la Pecica. Si chiar imi esti simpatic. Dar si tu (scuze ca te tutuiesc ,dar sunt si mai in varsta si pe bune ca ne cunoastem) ca si doamna director adoptati pozitia strutului. Chiar „trebuie sa moara cineva” ( vorba mutului de la Cotroceni) ca sa se incerce macar pentru a schimba ceva in acest sistem . Este adevarat sistemul sanitar din scumpa romanie este in colaps, dar la Arad este chiar un sistem criminal. Nu degeaba cei care isi permit se duc la Timisoara, Cluj, Szeged etc.La Arad sunt cei mai de jos medici din toate punctele de vedere. Scuze de la cei cativa adevarati slujitori ai lui Hipocrat care isi dedica viata pentru bolnavi!!! Acest lucru am constatat si eu pe pielea mea .Atentie problema are radacini adanci si nu numai de acum. Experienta nefasta l-am avut inca din anii 1980 !!! Naravurile medicilor aradeni sunt vechi.
   Va doresc multa sanatate la toti aradenii si sa nu ajungeti pe mana acestor asa zisi medici.

   +12 voturi
   +1
   -1
  5. Vroiam sa merg la Medlife in Micalaca acum 2 ani sa imi fac un consult gastro. Si desfasuram lista de medici sa aleg unul la care sa fac programare…

   Prietena mea, auzindu-ma parcurgand lista cu voce tare, imi zice la un moment dat: ” nuuuu, la Uzum nu te du ca e o pitzi careia i-a murit un pacient a doua zi dupa ce a fost la consult … Ca i-a zis ca torul e ok, investigatiile sunt bune” .

   Tinand cont ca inca lucreaza la Medlife desi un scandal ca asta i-a sifonat rau imaginea…

   +4 voturi
   +1
   -1
  6. Și eu am pățit cu aceasta doctorița, daca se poate numi așa. Mi-a pus diagnostic greșit, nu o dată, de trei ori. Am stat aproape o lună în spital degeaba. Cheltuieli, medicamente, regimm…Întâmplarea a făcut să nu fie în spital într-o zi și m a consultat alt doctor. Mi-a pus diagnosticul corect în două minute, ceea ce această doctorița nu a văzut după patru ecografii plus endoscopie. Doctorul bun mi-a spus sa o dau in judecată dar n-am vrut să lupt cu morile de vânt.

   --1 voturi
   +1
   -1
  7. == CIONCA – OM CU CAP == SPUNE == NU MA INCRED IN POVESTILE UNUI POLITZAI == SI BINE FACE ==
   == MULTA MINCIUNA IN POVESTEA ASTA == POLITZISTA MINCINOASA A FOST EXTERNATA LA CERERE CA SA SI ANIVERSESZE ZIUA PE 14 MARTIE DESI AVEA RECOMANDARE DE REGIM ALIMENTAR == SA FIM SERIOSI == HARTIA NU MINTE ==
   == VOI CHEFUITZI SI MEDICUL SA VA FACA BINE APOI ==

   0 voturi
   +1
   -1
  8. Medicina în Arad e la pământ. Știu persoane care „au murit cu zile” și două care au supraviețuit numai după mutarea la Cluj, ca urmare a unor diagnostice greșite și a tratamentului inadecvat! E o crimă și e deja de notorietate la nivel național, cel puțin în partea de vest a țării: „NU vă tratați în Arad”! De atitudinea personalului sanitar, cu puține excepții, nici nu mai vorbesc. Cunosc asistente medicale care se laudă că nu răspund la solicitările pacienților și se mai și laudă că amână și medicația, în funcție de severitatea medicului care intră de serviciu. Cine se mai preface că nu știe, administrația locală? Mă faceți să râd, deși e de plâns!

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  4 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.