Ambasadorul Chinei, în vizită la Arad: „generația mea a crescut cu filme românești”

  de Raluca Medeleanu | 8 noiembrie 2016, 6:51 PM | Educaţie

  1

  Excelența sa, Xu Feihong, Ambasadorul Republicii Chineze în România, a vizitat Aradul în această după-masă, discutând cu tinerii orașului în sala Cicio-Pop a Universității de Vest „Vasile Goldiș”. Reprezentanții universității i-au înmânat acestuia o Diplomă de Onoare ca semn de recunoștință pentru buna colaborare cu instituția arădeană.

  Înainte de începerea propriu-zisă a evenimentului, în sală s-au difuzat imnurile celor două țări, după care prof.dr. Coralia Cotoraci i-a înmânat ambasadorului Diploma de Onoare, îndemnându-l să spună câteva cuvinte.

  Xu Feihnong a luat cuvântul, cerându-și scuze că nu a reușit încă să învețe limba română (deși a îmvățat, împreună cu soția sa, imnul României), astfel apelâng la un translator pentru a se adresa publicului. Ambasadorul a ținut să amintească faptul că încă de demult cunoaște cultura românească pe care o apreciază, enumerând câteva filme de care își amintește cu drag.

  „Sunt foarte încântat să văd că așa de mulți tineri sunt interesați de limba și cultura chineză și sunt interesați de China în general. În China, persoanele din generația mea au crescut din copilărie cu filme românești și am ascultat și melodii românești. Foarte multe filme românești sunt cunoscute în China, de exemplu Valurile Dunării, Ștefan cel Mare. Aceste filme sunt foarte cunoscute… Ne putem imagina că în acea perioadă, relațiile de schimb de vizite între cele două state erau foarte frecvente, strânse. Acum, lumea și situația celor două state a avut schimbări uriașe, însă există foarte mulți studenți tineri care se interesează de limba chineză și despre China și de aceea sunt foarte emoționat. Între China și România există relații diplomatice de 67 de ani, iar în această perioadă nu a fost nicio problemă între relațiile celor două state și asta demonstrează că întotdeauna există înțelegere reciprocă. Continuarea acestei prietenii tradiționale depinde de voi, tinerii, de generația tânără. Sper cu sinceritate că cineva dintre voi o să devină în viitor ambasadorul României în China și atunci o să vorbiți și voi în fața noii generații din China pentru interese în România. Sperăm totodată ca voi, generația tânără, să deveniți oamenii care dezvoltă o relație chinezo-română. Sunt ambasador aici în România pe domeniu politic, dar voi, profesori, studenți, sunteți ambasadori culturali care promovează realmente cultură în relațiile chinezo-române. Și vreau să mulțumesc pentru această diplomă de onoare. Sunt foarte surprins astăzi. Este, în ultimii 29 de ani, prima diplomă academică pe care am primit-o după absolvire! Este unica diplomă de onoare pe care am primit-o în viața mea. Mă simt foarte onorat, iar mai important aceasta însumează responsabilitatea mea și asta spune că eu am responsabilitate să promovez în continuare, cu toată strădania, relația de colaborare chinezo-română!”, a spus Xu Feihnong, Ambasadorul Chinei în România.

  Finalul evenimentului s-a lăsat cu o sesiune de „întrebări și răspunsuri”. Xia Junsuo, directorul Institutului Confucius de la Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, a luat cuvântul, discutând deschis cu elevii și studenții. Printre curiozitățile pe care tinerii le-au avut, amintim următoarele: „după ce se finalizează studiile liceale, se poate aplica la o universitate chineză doar pe baza diplomei de bacalaureat?”, „se pot iniția schimburi interculturale între un liceu din Arad și unul din China?”, „se poate realiza un club de dezbateri între cel existent la «Moise Nicoară» și unul dintr-o școală din China?”. Întrebările au avut răspunsuri pozitive, iar pe alocuri, unde Xia Junsuo considera că nu este în măsură să comenteze, acesta a promis că se va interesa și va reveni cu informația completă ulterior.

  Sala plină de elevi și studenți a arătat clar că tinerii arădeni sunt, într-adevăr, interesați de cultura și civilizația chineză. Pe această cale, reamintim faptul că fiecare dintre universitățile arădene oferă cursuri de limba chineză gratuită pentru cei interesați.

  Citește și:
  Cursuri gratuite de limba chineză, în cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș”
  Cursuri gratuite de limba chineză, la Universitatea „Aurel Vlaicu”

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  3 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.