joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    Alexander Weiß – managerul Oechsler Lipova: „Nemții ar trebui să învețe flexibilitate și pragmatism. Românii – să fie mai corecți și să lucreze conștient” (Galerie foto)

    de Alin Olteanu | 8 februarie 2016, 9:17 PM | Interviuri | Recomandările editorilor

    3

    Investițiile, în orice domeniu, mari sau mici, conduc la progresul unei comunități. Capitalul investit, românesc sau străin, are ca rezultate imediate crearea de locuri de muncă, dezvoltarea fiecărui angajat, creșterea nivelului de trai pentru fiecare familie. Pentru o comunitate destul de mică, cum e cea la care o să facem referire astăzi, o investiție străină este „mană cerească”… Și dacă spunem că e vorba de Lipova, cu atât mai mult realizați cât de important este locul de muncă indiferent în ce domeniu. Asta pentru că Lipova pare lovită de soartă de la Revoluție încoace. Dar nu acesta e subiectul nostru de azi….

    … în 2007, nemții de la Oechsler (cu sediul în apropierea Nurnberg), cu 151 de ani de tradiție în spate, au intrat pe piața românească, deschizând o afacere la Lipova, Arad. Este a doua investiție a Oechsler făcută în străinătate, după cea din China. Urmează altele… în Mexic și probabil SUA. Principala activitate a Oechsler este în domeniul Automotive – soluții tehnice (majoritatea noi) cu mase plastice, în acest sens firma deținând și o secție de cercetare în Germania.

    Din 2011, Oechsler – divizia Lipova are un manager tânăr, chiar foarte tânăr… Alexander Weiß (34 de ani) este, de la prima vedere și prima vorbă spusă, neamțul tipic. Serios, atent, la obiect. pentru noi a fost surprinzător să constatăm că știe să se poarte cu presa…să spună când să închidem reportofonul și când să notăm… Ca o concluzie: managerul Weiß  vorbește doar atât cât trebuie, nici mai mult, nici mai puțin. Este economist, un semestru din facultate l-a făcut în China, a lucrat pentru Bosch în China și, în urmă cu cinci ani – susține chiar el – a avut șansa să preia afacerea din România  a Oeschler.

    Dialogul cu tânărul manager a fost unul plăcut, beneficiind totuși de un interpret (îi mulțumim lui Waldemar Steimer – membru în Colegiul Director al Clubului Economic German-Român DRW), limba română pe care a învățat-o cât de cât în cinci ani, nepermițându-i deocamdată să-și spună ideile cu precizie:

    Am venit în România în 2011. Când am preluat eu nu se prea întâmpla nimic. Erau vreo zece oameni în firmă. Astăzi, în 2016, angajații sunt în număr de 180 și, în câțiva ani, și mai mulți – ne-a spus Alexander de la bun început.

    Vă place România? Dar Lipova? Dar românii?

    Îmi place foarte mult România. Și Lipova. Lucrez foarte bine cu oamenii, pot să vorbesc, mult, pozitiv despre România. Într-adevăr sunt diferențe mari de cultură între români și germani. Nemții sunt punctuali și la subiect. Românii sunt emoționali. De multe ori sunt „dresor de lei”… ca să mă exprim metaforic. Românii au inimă foarte mare. Dar trebuie să recunosc că voința românilor de a lucra permanent este flexibilă. În fine, aici la Lipova noi am creat o mare familie, în care fiecare își spune părerea, că e angajat, că e șef. Astfel, am reușit să trecem peste multe…

    Ce produceți în Lipova și cât ați investit până acum, de la venirea dumneavoastră în România?

    Trebuie să vă subliniez că, în mare parte, se produc tehnologii noi. Ca exemple vă dau frâna de mână cu buton, care este „dezvoltată” de o colaborare între Oechsler și TRW; Sistemul Hella Deutch – o legătură între volan și far, adică farul stânga lucrează independent de farul dreapta. E vorba de o „recunoaștere” a fazei lungi și fazei scurte – funcție de trafic.

    Am investit, de la venirea noastră în Lipova, aproximativ 10 milioane de euro. În viitorii trei ani, se vor investi alte 7,5 milioane într-o nouă hală, care va fi mai mare cu 220 la sută față de cea actuală. Și nu ne vom opri.

    Care este cea mai mare problemă cu care se confruntă un investitor în Lipova?

    Nu cred că numai în Lipova… dar dacă e cazul nostru, acum… Lipsa de oameni, de angajați de calitate este o mare problemă a noastră. Noi tot timpul aducem tehnologii noi, foarte complexe. Nu sunt oameni disponibili, în calificările de care avem nevoie. Tot timpul trebuie să ne apropiem piața de muncă din Arad și chiar Timișoara. Și și așa e greu. Încercăm să pregătim oamenii (pe care-i avem) din punct de vedere profesional. Pregătirea profesională merge pe mai multe căi pentru că trimitem angajații și la sediul central din Germania. Totuși, pentru noi, ideea promovată de Clubul Economic German-Român DRW, de „pregătire profesională în sistem dual” (prin care o să susținem financiar tinerii să urmeze o școală de meserii), este perfectă. Chiar suntem nerăbdători să participăm activ la aceasta (care există de mult în Germania) și cred că astfel o să rezolvăm cât de cât  problema pregătirii profesionale în domeniu.

    Dar controalele la care sunt supuse societățile în România sunt o problemă?

    Nu sunt o problemă , dar sunt multe… Se controlează foarte mult, excesiv cred eu, în România. În alte părți nu am avut atâtea controale. Se pare că, în România, cu cât suntem mai mari, ca afacere mă refer, cu atât mai mult cresc controalele. Totuși, subliniez, din tradiția firmei… noi vrem să fim puși la punct, din punct de vedere legal, cu tot. Am avut controale, dar fără amenzi uriașe. De fapt, controalele în România sunt mai puternice decât în Germania. Uneori sunt de neînțeles, dar mai mult nu vreau să spun.

    Oamenii de afaceri trebuie să fie direct implicați în viața comunității. Cum e relația cu administrația din Lipova?

    Destul de bună. Periodic mă întâlnesc cu oameni din administrație. Am primit, în numele Oechsler, premiu de la „Crucea Roșie”. Sponsorizăm oameni tineri să lucreze în domeniu profesional ridicat. Avem multe exemple de oameni care au plecat de la „zero” și care au ajuns sus în cadrul firmei noastre. Inclusiv managerul HR a plecat de jos și acum ne mândrim cu el… (trebuie să recunoaștem că întrebarea noastră a fost driblată finuț – n.red).

    Știm că întrebarea referitoare la salarii este sensibilă. Totuși, cum sunt salariile angajaților Oechsler?

    Pot să vă spun că plătim conform pieței. Dar periodic ridicăm salariile. Chiar în urmă cu câteva zile am introdus o asigurare medicală privată, SIGNAL-IDUNA, gratis pentru fiecare angajat. Și asta datorită Clubului Economic German-Român care a deschis niște uși…

    Alexander, ce ar trebui să învețe românii de la nemți? Și, bineînțeles, nemții de la români?

    Nemții ar trebui să învețe flexibilitate și pragmatism. Românii – să fie mai corecți și să lucreze mai conștient. În România se discută prea mult. Se discută de 1 milion de ori înainte să se dea soluția.

    Credeți că oamenii de afaceri sunt desconsiderați în România?

    Oficialitățile ar trebui să facă mai mult pentru noi. E prea aspru să spunem că nu suntem apreciați noi, investitorii. Dar dacă ne gândim ce fac guvernele străine pentru piața de muncă bine pregătită… atunci putem spune că în România se face foarte puțin….

    DSC08273

     

    P.S. Este primul articol din „seria” pe care Special Arad o lansează astăzi: „Discuții cu oameni care schimbă comunități… ”. Așadar, urmează și altele.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Bună ziua mentionez ca doamna capra gabriela si domnu paul drăgoi mai dat afară pe nedrept faptul că nu-s atentă la lucru de fapt eu sun cea care am lucrat si pe doi stati si doamna isfanescu ibi si alte două persoane habar n-au să lucre pentru faptul că m-am spus ofull colegilor am fost data afara ..mentionez ca joi la schimbu 3 doamna isfanescu a lucrat la stația 3 mecra 2 facut se avans două lăzi de capace iar domnu drăgoi paul ca doamna a rămas singură ia facut in continuare avans mie niciodată la stația aia n-am avut nevoie de ajutor rusine astăzi o să vin cu televiziunea pentru ami face dreptate

      0 voturi
      +1
      -1
    2. Cum sa nu le faca placere sa investească într-o fabrică în românia. Salarii mizere, esti condus de oameni care au 8 clase cu gândire de comunism, hei_rup pe banda rulantă, esti considerat sclav pe plantatie desi ca angajat productiv esti cel care le face salariul si la cei neproductivi. Ii aud pe unii ca ar vrea sa acorde salarii angajaților ca in germania, nici unul nu și-a pus ideea in practica. De ce nu ??? Probabil diferenta le intră cota parte în alte chesti minore pentru muritorii de rand.

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    6 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.