Alertă în spitale! Bacterie periculoasă, descoperită în soluţia dezinfectantă
O bacterie periculoasă a fost descoperită de medici chiar în soluţiile dezinfectante. Doi pacienţi, printre care şi un bebeluş, au fost infectaţi.
Medicii de la spitalul Elias din Bucureşti au descoperit că soluţiile dezinfectante sunt contaminate cu Clostridium difficile, un germen patogen extrem de periculos. Suspiciunea de infecţie cu bacteria Serratia a fost identificată la 30 iulie, la un copil născut prematur şi la un bolnav de cancer, ambii având imunitate scăzută, relatează Romaniatv.net
Soluţia dezinfectantă era folosită de personalul medical, inclusiv de cel din sălile de operaţie – chirurgi, asistente de sală, medici anestezişti, aceştia trebuind, conform indicaţiilor de folosire a săpunului, să îl aplice de două ori pe mâini, înainte să îşi pună mănuşile din latex.
Imediat după apariţia suspiciunii, au fost recoltate probe din toate flacoanele aflate în uz, precum şi din unele care erau sigilate. Acestea au fost trimise la Institutul Cantacuzino şi s-a confirmat existenţa aceloraşi tulpini în toate probele.
Produsul a fost retras imediat. Mai mult, în urma sesizărilor, în 29 septembrie, Ministerul Sănătăţii a transmis o notă către toate spitalele din ţară prin care a cerut retragerea din uz a săpunului Maxil.
Încă de la începutul anului, tot mai mulţi români care urmează tratamente cu antibiotice s-au trezit infectaţi cu Clostridium difficile (microb care, iniţial, provoacă disfuncţionalitatea organelor interne, iar, în final, poate duce la moartea pacientului).
Bacteria Clostridium difficile, rezistentă la antibiotice şi care poate provoca bolnavilor febră, vărsături, deshidratare sau chiar decesul, a apărut în spitalele din România în urmă cu câţiva ani. Evoluţia ei a fost una rapidă, iar acest lucru este confirmat şi de datele furnizate de institutele medicale.
De exemplu, la Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală, în 2010, s-au înregistrat 20 de cazuri de infecţii cu această bacterie. În 2013, numărul acestora a ajuns la 500 de cazuri. De asemenea, s-au înregistrat şi opt decese.
La Spitalul de Urgenţă din Bârlad, în numai două săptămâni, numărul bolnavilor care au luat bacteria Clostridium difficile din spital s-a dublat şi a ajuns la 17.
Datele furnizate, în 2013, de Ministerul Sănătăţii arată că 8.500 de persoane au avut de suferit de pe urma acestei bacterii.
Comentariile portalului
Westfield ca și Westfield, dar te deranjează vecinul, care are centrala fără autorizație, o centrală pe lemne, toată vara taie cu drujba, apoi sparge lemne cu toporul, le (...)
Palcu - la detectorul de minciuni.
@Enola Gay - 15 septembrie 2024 la ora 17:09 A scoate un text din context înseamnă a lua un fragment, adică se face abstacție de conjunctură. Numele bombardierului de tipul Boeing B-29 (...)