joi, 20 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Alertă de tsunami în Chile! Cinci persoane au murit, un milion au fost evacuate

  de Special Arad | 17 septembrie 2015, 9:22 AM | Internaţional

  0

  Cel puţin cinci persoane au murit în urma cutremurului puternic produs miercuri în largul statului Chile, iar un milion de locuitori au fost evacuaţi din zonele de coastă, după ce a fost emisă o alertă de tsunami şi valuri de până la 4,5 metri au atins litoralul, relatează BBC News Online.

  Un cutremur puternic cu magnitudinea de 8,3 s-a produs miercuri seara, la ora 19.54 (joi, 1.54, ora României), în largul statului Chile. Potrivit evaluării preliminare a Institutului american de geofizică (USGS), epicentrul seismului a fost localizat la aproximativ 54 de kilometri vest de Illapel şi la 232 de kilometri nord-vest de capitala Santiago, la o adâncime de 33 de kilometri.

  Agenţia naţională pentru situaţii de urgenţă din Chile a emis o alertă de tsunami, ordonând evacuarea oamenilor de zonele de coastă din Arica până la Puerto Aysen. Valuri seismice mari au fost deja observate de-a lungul coastelor chiliene, în apropierea epicentrului seismului. La Coquimbo a fost măsurat un val de 4,5 metri.

  Într-un discurs la televiziune, preşedintele ţării, Michelle Bachelet, a anunţat că două femei au fost ucise de dărâmături, iar un bărbat a murit în urma unui atac de cord.

  Ulterior, autorităţile au anunţat că bilanţul morţilor a ajuns la cinci, iar o altă persoană este dată dispărută. În plus, mai multe case au fost avariate în oraşul Illapel.

  În urma cutremurului, au fost emise alerte de tsunami pentru Chile, Peru, Hawaii, părţi din California, precum şi Noua Zeelandă.

  Valuri seismice mari au fost deja observate de-a lungul coastelor chiliene, în apropierea epicentrului seismului. La Coquimbo a fost măsurat un val de 4,5 metri, a informat Centrul naţional american de avertizare pentru tsunami.

  Primarul din Coquimbo, Cristian Galleguillos, a declarat că deja se înregistrează inundaţii, iar 95 la sută din oraş a rămas fără electricitate. Locuitorii au fost evacuaţi înainte ca valurile să atingă litoralul, a adăugat el.

  Începând din 1973, Chile a înregistrat peste 12 cutremure cu magnitudinea peste 7. În februarie 2010, un cutremur cu magnitudinea 8,8 s-a produs în largul statului Chile, provocând moartea a peste 500 de persoane.

  De asemenea, potrivit AP, cel mai puternic cutremur măsurat vreodată s-a înregistrat tot în Chile, în 1960, şi a avut magnitudinea 9,5, provocând moartea a peste 5.000 de persoane.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.