duminicã, 14 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Alegerile PNL Arad: „Un mare rahat”! Scrutinul de la municipiu este contestat, iar cel de la județ e pe un „butoi cu pulbere”. Bucureștiul intervine să-l pună pe Falcă la punct

  de Andrei Fuliaș | 13 aprilie 2017, 2:13 PM | Politikos

  4

  Probabil că cel mai important subiect al politicii arădene din ultimele zile este cel legat de alegerile interne din PNL Arad. Ei bine, situația din interiorul filialei arădene este una de-a dreptul explozivă, iar odată cu apropierea alegerilor de la nivel județean crește și tensiunea printre liberali.

  Miza este, desigur, preluarea frâielor organizației și, odată cu acestea, puterea de a decide tot ce mișcă prin filială și chiar în ceea ce privește adiminstrarea județului, până la următoarele alegeri.

  Ei bine, ieri, la sediul PNL Arad a avut loc o ședință în care, spun sursele noastre din interiorul filialei, Gheorghe Falcă a convocat Comitetul Județean Executiv și alți câțiva primari pentru a valida „criteriile pentru alegerile la nivelul organizației județene, data alegerilor, numărul delegaților cu drept de vot și candidaturile pentru funcțiile de președinte, prim-vicepreședinți și vicepreședinți”. Mai multe voci din interiorul partidului spun că „a fost o ședință strategică în care Falcă a încercat să dea de pământ cu Pistru și cu Neluțu Cristina, lucru pe care în mare măsură l-a și reușit, iar primarilor prezenți le-a fost frică să vorbească fiindcă de față era și Cionca, ori dacă vorbeau se puteau trezi că nu mai primesc bani de la Consiliul Județean”. Aceleași voci spun că singurul care l-a înfruntat pe Falcă a fost același Călin Abrudan, care l-ar fi acuzat pe actualul președinte al PNL Arad că vrea să câștige alegerile prin metode nu tocmai ortodoxe.

  În condițiile date, decizia lui Călin Abrudan de a renunța la candidatura pentru șefia partidului și de a-l sprijini pe Eusebiu Pistru în această cursă pare bizară.

  Într-o primă fază, această decizie părea una destul de bine calculată, Pistru fiind cotat cu șanse mai mari de reușită decât Aburdan, deoarece Geanina Pistru controlează foarte bine Organizația Municipală. Dacă vă întrebați de ce am spus că Geanina Pistru controlează Organizația Municipală și nu Sergiu Bîlcea, noul președinte, să nu vă imaginați că odată cu trecerea doamnei Pistru în funcția de prim-vicepreședinte se schimbă cu ceva situația. Ei bine, dacă la început Pistru părea că are cele mai mari șanse să-l bată pe Falcă, beneficiind de sprijinul soției, lucrurile nu stau tocami așa fiindcă, cum am aflat, doamna Pistru a spus, până azi, când scriem aceste rânduri, pas. El îl va susține necondiționat pe Gheorghe Falcă, nu pe soțul ei, în cursa pentru șefia partidului. Încurcate sunt căile Domunului… „Până acum au păstrat aparențele, dar de acum totul e pe față”, ne-a spus un liberal, cu referire la situația menționată mai sus.

  Dar să revenim la ședința pe care liberalii au avut-o ieri. Imediat după ședință, Gheorghe Falcă a ieșit cu un comunicat de presă prin care anunțat că Au fost votate în unanimitate toate candidaturile pentru funcțiile de președinte, prim-vicepreședinți și vicepreședinți. Astfel că mergem înainte cu echipa politică formată din: – 2 prim-vicepreședinți: Iustin Cionca și Sergiu Bîlcea; – 8 vicepreședinți: Florin Farcașiu, Valentin Bot, Ioan Crișan, Gheorghe Feieș, Daniel Tomuța, Geanina Pistru, Corina Crișan, Claudia Boghicevici”.

  Deci, dacă ne luăm după ce spune Falcă, am fi convinși că aceștia sunt candidații. De fapt, aceștia sunt cei pe care el îi consideră ca fiind parte din echipa sa, fiindcă mai există și alți candidați, la rândul lor validați de către Colegiul Director și Comitetul Județean Executiv. În plus, dintre cei numiți mai sus, cel puțin cinci dintre aceștia vor vota cu oricine îl contracandidează pe Falcă. „Face un joc de rahat”, ne-a explicat imediat după ședință, una dintre persoanele prezente.

  Totodată, tabăra Pistru-Abrudan a contestat, la București, mai multe nereguli cu privire la modul în care sunt organizate alegerile internet de la Arad. Iar aceasta a și primit un răspuns din partea secretarului general interimar, Cristian Bușoi. Documentul a fost transmis publicității de către Eusebiu Pistru.

  Precizările Bucureștiului arată că Falcă a stabilit în mod abuziv numărul delegaților pentru algerile interne și că norma de reprezentare trebuie stabilită de către Biroul Politic Județean, în funcție de rezultatele obținute la ultimele două scrutinuri electorale.

  doc00635320170413071516-1

  Ei bine, în cel mai scurt timp, tabăra Pistru (Eusebiu, nu Geanina) va încerca să reducă numărul delegaților stabiliți pentru Organizația Municipală de la 166 la 75, această organizație fiind, e o părere unanimă, cheia scrutinului județean.

  Pe de altă parte, știindu-l pe Gheorghe Falcă, acesta va merge mai departe și nu va tine cont de recomandările venite de la nivel național, dar acest lucru ar putea duce chiar la invalidarea alegerilor.

  Tot despre invalidarea alegerilor se vorbește și în cazul „simulacrului” de pe 7 aprilie, atunci când conducerea liberalilor susține că au avut loc alegeri municipal în PNL. Și, într-adevăr, ceea ce s-a întâmplat la Expo Arad vinerea trecută a fost departe de a se putea numi „alegeri”. Vorbim despre prezența a câtorva sute de persoane aduse (chipurile) să „voteze” noul Birou Municipal, dar de fapt cei prezenți au ridicat mâinile în unanimitate pentru a valida numirile în funcție a lui Sergiu Bîlcea – președinte, respectiv Geanina Pistru și Călin Bibarț – prim-vicepreședinți.

  În concluzie, Organizația Municipală a PNL Arad nu are un birou, nici măcar vicepreședinți, deși au avut loc „alegeri”. „Au chemat oamenii la Expo, i-au pus să-i valideze pe cei trei în funcții, după care i-au trimis acasă”, susțin mai multe voci liberale. Este la fel de posibil ca și aceste alegeri să fie contestate și, eventual, invalidate.

  O altă nemulțumire a celor care îl contestă pe Gheorghe Falcă este și devansarea alegerilor. Data inițială a fost stabilită pe 21 aprilie, adică într-o după-masă de vineri, dar Falcă a decis mutarea alegerilor pe 20 aprilie, lucru care ar putea fi un impediment pentru tabăra lui Eusebiu Pistru, având în vedere faptul că „grosul” voturilor acestuia se bazează pe organizațiile din județ, mai ales cele din Colegiul 5. Anumiți susținători ai lui Pistru spun că va conta foarte mult ziua în care vor avea loc alegerile, fiindcă este puțin probabil ca delegații din localitățile îndepărtate, cum ar fi Hălmagiu, Brazii, Pleșcuța și altele, să rămână în Arad până la ore foarte târzii.

  Așadar, apele din interiorul PNL Arad sunt departe de a se limpezi și, pe zi ce trece, odată cu apropierea alegerilor, tensiunea crește. Rămâne de văzut cine va ieși câștigător din această luptă la baionetă ce se duce între Falcă și Pistru, deși, vocile mai cârcotașe, spun că de fapt războiul ar fi o simplă simulare și că nu ar fi o competiție în adevăratul sens al cuvântului.

  Ideea e că așa cum nu prea îl mai interesează de Arad, lui Falcă nu-i pasă nici ce spun colegii săi, nici să respecte regulile de partid, totul după „principiul”: „Partidul sunt eu, cel mai bun sunt eu, doar eu exist”.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  5 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.