joi, 22 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Alegeri prezidențiale în Serbia. Sunt în joc relația cu Rusia și aderarea la UE

  de - | 3 aprilie 2022, 10:50 AM | Internaţional | Recomandările editorilor

  0

  (foto: Aleksandar Vučić / Facebook)

  Președintele Aleksandar Vučić (cel mai popular politician din Serbia, potrivit sondajelor) încearcă să obțină un nou mandat în alegerile prezidențiale care au loc duminică. În timp ce Vučić le promite sârbilor „pace și stabilitate”, Occidentul pune presiune pe administrația sa pentru a alege între legăturile strânse cu Rusia și visul Serbiei de a adera la Uniunea Europeană, scrie Reuters, citat de Digi24.

  Când a izbucnit războiul, Serbia s-a văzut într-o poziție delicată. Pe de-o parte, desfășoară o politică de lungă durată de a se alătura Uniunii Europene în timp ce încearcă să își păstreze relațiile bune cu Rusia și China. Mulți au început să pună la îndoială politica de neutralitate a Serbiei.

  Guverul sârb a sprijinit declarația ONU prin care a fost condamnată agresiunea Rusiei asupra Ucrainei și a spus că respectă suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, dar nu a adoptat niciun fel de sancțiuni împotriva Rusiei, potrivit Digi24.

  Președintele actual, Aleksandar Vučić, este figura dominantă a lumii politice din Serbia de când partidul său, Partidul Progresist Sârb, a reușit să formeze un guvern după alegerile prezidențiale și parlamentare din 2012.

  Cu toate că s-a distanțat de trecutul său politic, a adoptat o orientare pro-europeană, criticii lui Vučić nu pot să uite că acesta a ocupat poziția de ministru al informației în guvernul lui Slobodan Milosevic, acuzat de genocid și crime de război, și că a fost vicepreședinte al Partidului Radical Sârb, cunoscut pentru retorica ultranaționalistă din timpul războaielor din fosta Yugoslavie.

  În afară de Vučić, mai sunt încă șapte candidați care încearcă să devină următorul președinte al Serbiei. Patru dintre ei provin din grupul de naționaliști ai spectrului politic sârbesc.

  Candidatul cu cele mai mari șanse de a-i lua locul lui Vučić este Zdravko Ponoș, un fost general al armatei sârbe, care reprezintă o coaliție de partide care se consideră urmașul platformei civice și pro-europene care a contribuit la căderea lui Milosevic din anul 2000.

  Citește continuarea pe Digi24.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.