duminicã, 23 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Update Ai mașină și nu ai garaj? Vei scoate 214 lei pe an din buzunar pentru închirierea unui loc de parcare în Arad

  de Raluca Medeleanu | 20 decembrie 2017, 12:21 PM | Administraţie | Topic special

  5

  Update, 21 decembrie: Proiectul Regulametului de închiriere a locurilor de parcare în zonele rezidențiale a fost respins în Consiliul Local Municipal (Detalii AICI).


  Consilierii municipali locali vor supune la vot, în cadrul ședinței de joi, 21 decembrie, proiectul de hotărâre ce privește „Reglamentul de organizare și funcționare a parcărilor de reședință din municipiul Arad”. Astfel că, dacă acesta trece de vot, toți locatarii care au mașini, dar nu au garaj, se vor vedea nevoiți să plătească un abonament pe lună pentru locul de parcare din fața casei sau din curtea blocului, iar dacă se vor abate de la cele stipulate în Regulament, vor plăti amendă între 300 și 400 lei.

  Proiectul de hotărâre prevede o chirie de bază de 15 lei (asta fără TVA) pe lună pentru un loc de parcare. Adăugând TVA-ul de 19%, înseamnă că arădenii vor fi nevoiți să scoată în buzunar pentru fiecare mașină pe care o dețin câte 17,85 lei, adică cam 214 lei pe an.
  Termenul de plată va fi 31 ianuarie a anului în curs. Chiria se achită integral pentru anul în curs. După data de 31 ianuarie se vor percepe penalităţi de întârziere de 0,1% pe zi. Neplata până la 31 martie va duce la rezilierea contractului, respectiv la pierderea locului de parcare.

  Pentru contractele aflate în vigoare la data aprobării prezentului regulament, chiria pentru locurile de parcare, adjudecate sau atribuite, va rămâne neschimbată până la sfârşitul anului în curs, urmând să se modifice, pentru anul următor, cu diferenţa de creştere a chiriei de bază, respectiv se adaugă 5 lei pe lună pentru loc + TVA la valoarea contractului existent.

  Contractul se încheie de la data atribuirii/adjudecării la licitaţie a locului de parcare până la sfârşitul anului și se prelungeşte, de drept, prin achitare până la 31 ianuarie a fiecărui an, cu intervale consecutive a câte 12 luni (1 an). Locatarul are dreptul de a folosi locul de parcare 24 ore/zi.

  Persoanele care au obținut un loc de parcare şi nu au semnat contractul în 30 de zile de la data atribuirii sau au semnat contractul de închiriere, dar nu au achitat, în termen de 30 de zile, chiria stipulată în contract, vor pierde locul de parcare și contractul va fi reziliat.

   

  Numărul de locuri de parcare rezidențială în municipiul Arad:

  La ora actuală, în Arad există un total de 5144 locuri de parcare, asta la o populație de 159.074 locuitori (cel puțin potrivit recensământului din 2011). Numărul locurilor de pacare defalcat pe zone îl puteți afla în tabelul de mai jos:

  numar parcari rezidentiae arad

  Sancțiuni

  Ocuparea unui loc în parcarea de reşedinţă fără contract de închiriere se va sancţiona cu amendă de la 300 de lei la 400 de lei. Montarea ilegală a unor însemne/plăcuţe pentru rezervarea locului de parcare sau a unor dispozitive de blocare altele decât cele amplasate (puse la dispoziţie) de către operatorul parcărilor de reşedinţă, se sancţionează cu amendă de la 400 de lei la 500 de lei. Deteriorarea platformei de parcare, precum şi a indicatoarelor, marcajelor, însemnelor/plăcuţelor sau a dispozitivelor de blocare amplasate de către operator pentru rezervarea locurilor de parcare atribuite se sancţionează cu amendă de la 400 de lei la 500 de lei precum şi cu repararea prejudiciului produs, calculat conform devizului de lucrări. Neeliberarea locurilor de parcare la solicitarea operatorului sau a unităţilor care execută lucrări pentru municipalitate, în vederea efectuării diverselor lucrări de marcare, modernizare, lucrări de reţele edilitare etc., se sancţionează cu amendă de la 300 la 400 lei. Împiedicarea, obstrucţionarea sub orice formă a folosirii corespunzătoare a parcărilor de reşedinţă se sancţionează cu amendă de la 300 la 400 lei.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Stimate editor!

   Titlul dat de dvs. duce in eroare ori ce cetatean.
   „Ai mașină și nu ai garaj? Vei scoate 214 lei pe an din buzunar pentru chiria pe locul de parcare în Arad”

   In primul rand ce a-ti scris in articol face referire la majorarea tarifului pe locurile de parcare amenajate din zona de resedinta!

   Pt. cei ce nu detin locuri de parcare in zonele de resedinta nu sunt obligati la plata nici unei sume!!!

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  3 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.