marþi, 23 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Agenția pentru Protecția Mediului Arad: „Nu am autorizat excavările pe terenul de lângă Balastiera de la Horia”

  de Special Arad | 7 aprilie 2023, 12:23 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  4

  Având în vedere că în ziarul lui Ovidiu Palcu, acesta face anumite clarificări (preluate și de Special Arad) despre activitatea balastierei de la Horia, intitulate Clarificări în privința activității din zona Balastierei de la Horia, în care acesta susține că ar avea autorizație de Mediu, cât și permis de exploatare, ne-am adresat Agenției pentru protecția Mediului Arad.

  În baza Legii 544 din 2001, Agenția pentru Protecția Mediului Arad, prin directorul executiv Dana Dănoiu, ne-a transmis următoarele:

  „Referitor la BALASTIERA HORIA, afirmația că „din acte reiese însă cât se poate de clar că terenul de lângă Balastiera de la Horia dispune atât de autorizație de Mediu, cât și de permis de exploatare – este una incorectă, menită să ducă în eroare cititorul.

  Astfel, prin Autorizația de mediu nr. 163 din 19.10.2020 având ca titular de activitate SC BALASTIERA HORIA SRL a fost impus foarte clar un perimetrul de exploatare, limitele în care se pot face excavații, acestea fiind trecute în coordonate STEREO 70 în autorizația de mediu. Tot ce s-a excavat în afara acestor limite a fost nereglementat, deci ilegal”.

  Citește și: Percheziții la domiciliul omului de afaceri Ovidiu Palcu, la firma acestuia, Inteco Holding, în Arad, la Sebiș și în alte 3 locații. Ce spun procurorii

  APM Arad: „Autorizația de Mediu și-a pierdut valabilitatea în 2022”

  „Agenția pentru Protecția Mediului Arad nu a autorizat excavările care s-au executat pe „terenul de lângă Balastierea de la Horia”Mai mult decât atât, se poate vedea foarte clar în Autorizația de mediu nr. 163 din 19.10.2020 pusă în atașamentul articolului, că există mențiunea Prezenta autorizaţie de mediu îşi păstrează valabilitatea pe toată perioada în care beneficiarul acesteia obţine viză anuală – conform Legii 219/2019 – Art. I, pct. 2,  alin. (2) de modificare şi completare a OUG 195/2005 privind protecţia mediului, aprobată prin Legea 265/2006 cu modificările şi completările ulterioare.”

  Pentru această autorizație titularul de activitate nu a solicitat și prin urmare nu a obținut viză anuală în anul 2022. Deci, Autorizația de mediu nr. 163 din 19.10.2020 și-a pierdut valabilitatea la data de 20.10.2022.

  Conform prevederilor OUG 195/2005 privind protecția mediului aprobată prin Legea 265/2006, Art. 14, alin. (2) „Funcţionarea fără autorizaţie de mediu este interzisă pentru activităţile care fac obiectul procedurii de autorizare din punct de vedere al protecţiei mediului.”

  Agenția pentru Protecția Mediului Arad: „Inteco Holding era autorizat pentru fabricarea betonului”

  Referitor la SC INTECO HOLDING SRL – pentru această societate s-a emis Autorizația de mediu Nr. 193 din 06.10.2022, având adresa sediu – comuna Vladimirescu, str. Londra, nr. 14, județul Arad și adresa punct de lucru comuna Vladimirescu, sat Horia, FN – De 123/3, Km 0+089 (incintă SC BALASTIERA HORIA SRL), județul Arad. Activitatea autorizată este cea de fabricarea betonului.

  Prin urmare aceasta este singura activitate permisă pe amplasamentul respectiv”.

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Cum se face ca o agenție de mediu autorizează pe bandă rulantă asemenea exploatări? Ei lucrează în interesul mediului? Atunci cum a ajuns acest județ ciuruit cu asemenea cratere?
   Vor nisip să decolmateze râurile, nu să caute zonele din preajma satelor și a drumurilor pt a scoate bani din piatră seacă fără nici o investiție.
   Cine va plăti pt ecologizarea zonelor afectate de aceste exploatări?

   +13 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  2 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.