Afacere de familie: Pepenii de Dăbuleni, exportați în Estonia și Germania

  de Special Arad | 13 august 2014, 8:34 AM | Business

  0

  O familie de agricultori din Dăbuleni exportă pepeni în Estonia și Germania.  Cu banii câștigați din vânzarea pepenilor , familia Iancu a înființat și o fermă pomicolă și o pepinieră cu plante ornamentale. 

  Afacerea a demarat în 2005,  când soții Maria și Stan Iancu, ambii ingineri cu o vechime de zeci de ani în horticultură, au înființat, împreună cu fiul lor, Alexandru, propria livadă.

  Au plantat meri, peri, piersici, nectarini și caiși, mai mult din pasiune decât pentru a transforma livada într-o afacere. Azi, ferma a devenit o sursă sigură de venit.

  “Părinții mei, fiind pomicultori, și-au dorit să aibă o fermă pomicolă, dar într-o astfel de fermă trebuie să investești 3-4 ani fără a avea un profit, așa că am cultivat pepeni verzi și tomate, care, fiind culturi anuale, aduc un profit rapid. În același timp, am continuat să achiziționăm teren pe care am cultivat specii silvice, folosite la împăduririle masive din zona Dăbuleniului, cunoscută și ca ‘Deșertul Europei’.Ulterior, am început să producem și arbori și arbuști ornamentali, în prezent având o suprafață de 5 hectare cultivată cu plante ornamentale, aproximativ 150 de specii diferite”, a explicat Alexandru Iancu, citat deziare.com.

  Anul trecut, toată producția de pepeni verzi, piersici și caise a fost exportată în Estonia.

  Anul acesta însă, un lanț de supermarket-uri din România a cumpărat 100 de tone de pepeni verzi, astfel că atât recolta de lubenițe, cât și cea de caise și piersici au fost vândute pe piața din țara noastră.

  “Am ținut legătura și cu partenerii din Estonia, rămânând deschisă opțiunea unei colaborări viitoare. De asemenea, am avut și un partener nou din Germania, care a cumpărat aproximativ 20 de tone de pepeni de Dăbuleni, pentru a testa piața de acolo, declarandu-se foarte mulțumit de rezultat”, a mai spus agricultorul.

  Sursa: Yahoo News

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.