Adulții cu probleme mintale vor fi ajutați să se angajeze printr-un proiect european, din care face parte și UAV Arad





Știri Arad: Cinci țări din Uniunea Europeană au demarat un proiect prin care se dorește integrarea socială a adulților cu probleme de sănătate mintală.
Proiectul numit „Angajabilitatea în Europa – Sănătate publică și sănătate mintală: nevoi urgente de formare, integrare socială, angajabilitate”, o are ca director de proiect pe Laurence Fond-Harmant (din Luxemburg, CRP Santé) și are ca țări partenere Elveția, Belgia, Luxemburg, Franța și România. Țara noastră este reprezentată de către Facultatea de Științe ale Educației, Psihologie și Asistență Socială, din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” Arad, avându-le drept coordonatoare pe prof.univ.dr. Gabriela Kelemen și prof.univ.dr. Lizica Mihuț, care au participat la Geneva, săptămâna trecută, la o reuniune transnațională, pentru a discuta pașii care trebuie urmați pentru punerea în aplicare a proiectului (vezi galerie foto).
Conform celor spuse de prof.univ.dr. Lizica Mihuț, România stă foarte prost în ceea ce privește integrarea persoanelor cu probleme psihice, iar din cele peste 40.000 de ONG-uri existente la ora actuală, la noi în țară, aproape niciuna nu este specializată pe așa ceva.
La Geneva, s-au dat exemple de companii care angajează cu jumătate de normă persoane de acest fel, ele lucrând în jur de 4-6 ore pe zi, sub supraveghere specializată, iar companiile în care ele își desfășoară activitatea primesc sprijin financiar din partea statului. De exemplu, într-un fast food, 12 persoane cu probleme de acest gen sunt supravegheate de 4 specialiști. Alte companii care au astfel de angajați sunt spălătoriile de haine sau fermele.
Aceasta va fi strategia proiectului pentru România. El va oferi recunoașterea competențelor profesionale a persoanelor care vor fi înscrise în program și totodată va obliga statul român să finanțeze firmele angajatoare. Primii pași sunt însă alegerea a 10 specialiști din cadrul UAV, care vor elabora chestionare prin care vor identifica mai întâi persoanele cu probleme mintale și potențialii antreprenori dispuși să se implice în angajarea lor.
Comentariile portalului
Totuși, când o sa desfințeźe această politie locala și sa direcționeze banii în scopuri utile cetățenilor???
E vorba de acest sezon...
Cât de repede ați uitat de "Cine nu sare, ia cu condamnare"-ul useristilor.Oare de ce?