Adrian Wiener, USR Arad: Azbestul, o urgență pentru arădeni

  de - | 3 august 2018, 11:56 AM | Comunicate contra cost

  0

  În urma lipsei de reacție a autorităților locale față de problema deșeurilor de azbest, cu potențial cancerigen, produse prin demolarea garajelor din municipiu, USR Arad solicită prefectului să convoace Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

  Desființare unui număr semnificativ de garaje vechi din oraș, multe dintre ele acoperite cu plăci de azbociment, generează un risc ridicat de îmbolnăvire pentru locuitorii Aradului, în special pentru copii. Deoarece primăria municipiului nu s-a implicat în procesul de demolare a construcțiilor respective, pentru a se asigura că se face în acord cu normele de protecție a mediului, cantități semnificative de azbest sunt acum abandonate în diverse zone din oraș.

  Lipsa de reacție a autorităților, a soluțiilor care să elimine deșeurile cancerigene din oraș, impune convocarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Deoarece primăria, care cunoștea că vor fi demolate aceste garaje, nu a anticipat problema și nu a prevăzut de la bun început o soluție, se impune intervenția acestui mecanism de apărare. Orice întârziere va conduce la acumularea de noi cantități de azbest, la fragmentarea plăcilor de către căutătorii de fier vechi sau chiar la transportul și abandonarea lor în zone ilegale de depozitare. Astfel, menținerea lor în proximitatea zonelor locuite va continua să pună în pericol sănătatea arădenilor.

  Adrian Wiener, senator USR Arad: ”Este bine cunoscut efectul cancerigen al fibrelor de azbest, ceea ce face ca utilizarea acestui material să fie interzisă în întreaga Uniune Europeană. Inhalarea unor cantități, fie ele reduse de azbest, poate crește riscul apariției de cancer. Mai trebuie remarcat faptul că pentru bolile cauzate de azbest nu există medicație. Este evident că se impun măsuri imediate pentru eliminarea sa din oraș, adoptate în urma convocării Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.
  O soluție ar fi ca transportul și neutralizarea acestor deșeuri să se facă pe banii primăriei, pentru că vorbim deja de o situație care pune în pericol sănătatea publică, a întregii comunități. Acum nu mai avem timp să stabilim ale cui sunt deșeurile și cine este responsabil pentru ele și pentru neutralizarea lor, este nevoie de o intervenție de urgență, pentru a le elimina din zonele populate ale orașului. Probabil că ar fi și singura soluție prin care să ne asigurăm că aceste deșeuri nu ajung în zone ilegale de depozitare, de unde să pună în continuare sănătatea oamenilor în pericol.”


  Comunicatul de față a fost publicat contra cost. Conținutul acestuia reprezintă în mod exclusiv punctul de vedere al partidului / organizației mai sus amintit/e, pentru care Redacția Special Arad nu-și asumă nicio responsabilitate.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.