Adrian Wiener: circuitul legislativ trebuie deblocat!

  de - | 14 noiembrie 2018, 1:17 PM | Comunicate contra cost

  0

  Senatorul USR Arad, Adrian Wiener, se pronunță în favoarea stabilirii unui termen pentru adoptarea tacită a proiectelor legislative, cu scopul de a combate arbitrariul și discriminarea practicate de putere, atunci când anumite proiecte „incomode” sunt ținute la sertar, uneori ani de zile.

  Actualul regulament al forului legislativ prevede un termen de adoptare tacită a proiectelor numai pentru prima cameră sesizată (Camera Deputaților sau Senatul, după caz). Pentru camera decizională, acest termen lipsește, astfel că adoptarea proiectelor depinde de voința anumitor funcționari, care pot decide să le blocheze pe termen nedefinit.

  Adrian Wiener, senator USR Arad: „Vorbim despre un sistem care permite un control total nedemocratic și netransparent asupra propunerilor legislative. Unele dintre ele nu mai ajung în faza de a fi supuse votului final, nefiind așadar nici adoptate, nici respinse, pentru că așa convine celor care dețin majoritatea. Dau ca exemplu legea anti cianuri, legea privind reducerea acizilor grași trans din alimente, la care se mai pot adăuga și alte proiecte.

  Fluxul actual al legiferării oferă posibilitatea ca anumite propuneri, considerate incomode fie pentru că sunt benefice dar au venit dinspre opoziție, fie pentru că presupun asumarea unor costuri politice, să fie imobilizate. Decizia de a promova sau nu pe circuit aceste proiecte revine unor persoane care pot fi influențate de majoritatea politică sau de grupuri de interese din mediul de afaceri, fără legătură cu binele general al societății.

  Soluția care să corecteze această problemă este stabilirea unui termen pentru adoptare tacită și la camera decizională. Desigur că acest termen trebuie să fie mai lung decât cel pentru prima cameră, pentru a da o marjă de timp, în situația în care circuitul legislativ este aglomerat. Însă el trebuie să existe, pentru a evita situații ca cele de mai sus, când o legislație benefică societății este blocată netransparent, fără asumare politică”.

   


  Comunicatul de față a fost publicat contra cost. Conținutul acestuia reprezintă în mod exclusiv punctul de vedere al partidului / organizației mai sus amintit/e, pentru care Redacția Special Arad nu-și asumă nicio responsabilitate.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.