Update Primăria Arad ar urma să-și exercite dreptul de preemțiune pentru achiziționarea Casei lui Cicio Pop

  de Raluca Medeleanu | 29 December 2021, 8:39 PM | Politikos | Recomandările editorilor | Știri Arad

  0

  Casa lui Ștefan Cicio Pop iluminată în 2018

  Deputatul arădean Adrian Wiener (USR PLUS) a postat un mesaj pe pagina sa oficială de Facebook prin care anunță că va trimite o interpelare Ministerului Culturii pentru achiziționarea imobilului în care a locuit Ștefan Cicio Pop la Arad, clădire care va fi scoasă la licitație de Primăria Arad din cauza datoriilor acumulate de actualii proprietari.

  „O societate se află la intersecția unor repere comune; ba chiar există ca atare datorită acestor repere: valori împărtășite, cultură vie sau patrimoniu.
  Un astfel de reper este scos la licitație acum de către Primărie în urma unei decizii de executare silită – imobilul unde a fost sediul Guvernului Transilvaniei și al Consiliului Național Român Central în 1918 – casa lui Ștefan Cicio Pop. Aici s-au întâlnit Ioan Suciu, Iuliu Maniu, Vasile Goldiș și corifeii din epicentrul Marii Uniri. De aici s-a convocat și s-a coordonat organizarea Adunării de la Alba Iulia. Între zidurile acestea istorice s-a gândit românește, s-a simțit cu adevărat pulsul și geniul politic al acestei nații.
  Ca și în cazul Teatrului Hirschl, Primăria nu are niciun interes legat de preluarea imobilului și crearea patrimoniului material al acestui oraș. O administrație opacă, inertă, complet ruptă de istoria Aradului; o administrație pentru care istoria și cultura în general sunt lucruri de neînțeles, așa cum au dovedit în repetate rânduri.
  Voi depune o interpelare către Ministerul Culturii pentru a solicita achiziționarea imobilului-reper al Marii Uniri, cu speranța că salvarea și valorificarea patrimoniului fac parte din prioritățile celor aflați la guvernare”, transmite Adrian Wiener.

  Amintim că în anul 2018, Asociația Culturală pentru Educație prin Artă a organizat un eveniment-manifest („Mă vezi? 1918 într-o altă lumină”) prin care a proiectat culori țipătoare pe fațada acestei clădiri, cu scopul de a atrage atenția asupra valorii istorice pe care îl are imobilul. La eveniment a luat parte atunci și văduva Jeanine Badohu-Birtolon, soția nepotului lui Ştefan Cicio Pop, Aurel Birtolon, doamna oferind pe atunci un tur al casei și afirmând că și-ar dori să fie deschisă mereu pentru toți românii.

  • Citește și: Casa lui Ștefan Cicio Pop, în culori țipătoare, ca să se vadă semnele indiferenței… și că ne pasă! | Foto

  UPDATE – Punct de vedere din partea Primăriei Arad

  Ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public cu privire la scoaterea la licitație a imobilului care a aparținut lui Ștefan Cicio Pop și a interesului deosebit manifestat de opinia publică  față de acest subiect, Primăria Municipiului Arad, prin vocea edilului Călin Bibarț, face următoarele precizări: 

  Primăria Arad își va exprima dreptul de preemțiune pentru achiziționarea imobilului de pe strada Cicio Pop nr. 3. Până la data licitației se vor verifica toate documentele imobilului, deoarece pe lângă datoriile pe care actualii proprietari le înregistrează la bugetul local, sunt restanțe și față de alte entități. Vrem să avem o situație clară, astfel încât imobilul să poată trece în patrimoniul municipalității arădene cu o situație juridică clară.”, a explicat primarul municipiului Arad, Călin Bibarț. 

   

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.