joi, 22 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Adrian Wiener: „Avem nevoie de dezbatere, de participare”

  de Special Arad | 29 septembrie 2022, 1:36 PM | Comunicate contra cost

  1

  Adrian Wiener, deputat USR Arad:Libertatea de expresie este o componentă organică a libertății individuale. Este codificată în toate Cartele și Declarațiile. Și, în esență, independența presei și pluralismul media sunt mijloacele de a garanta accesul liber la informație imparțială și la libertatea de a ne forma propriile opinii.

  Astăzi, în România, democrația se dezagregă; controlat, programatic, palpabil, la un ritm de 1.000 de euro „știrea”. Majoritatea televiziunilor au devenit instrumente de propagandă politică. Unele au abdicat complet de la menirea esențială a jurnalismului – aceea de a responsabiliza exercițiul puterii, de a denunța abuzul, arbitrariul, discreționarul, de a servi interesul public.

  Realitatea este decupată, colată. Subiecte esențiale de pe agenda publică sunt marginalizate trivial – o formă de autocenzură dincolo de orice deontologie jurnalistică. Alte subiecte sunt umflate artificial pentru a contura realitatea alternativă. Accesul opoziției este limitat, liniile editoriale sunt decise prin debaralele de partid. De multe ori “analiștii” care segmentează realitatea în maximă audiență sunt selectați astfel încât dezbaterea este monocoloră, cu concluzii servite de la început; imparțialitatea este mimată penibil.

  Coaliția de guvernare și-a cumpărat protecția: zeci de milioane de euro din bani publici ajung, prin intermediul partidelor de sistem, la marile trusturi de presă. Mentalul colectiv este modelat ca o plastilină, condiționat pavlovian prin cuvinte-cheie consacrate: burtierele abundă de “Soros”, „neomarxiști”, „reziști”. Mecanismele firești ale democrației sunt malformate cu bocancii. Suntem în plin proces de inginerie socială.

  Astăzi, în România, democrația se sufocă. Prea mulți am abdicat, prea mulți ne-am retras în spațiul privat – înfrânți, scârbiți, dezarmați. Societatea se fărâmițează și puterea deciziei colective este deturnată spre un oligopol politic care nu mai poate fi responsabilizat.

  România are nevoie de Agoră; mai mult ca oricând avem nevoie de dezbaterea colectivă, de participare. Scârba față de politică nu poate fi o opțiune, pentru că înseamnă abdicare. Avem, mai mult ca niciodată, datoria de folosi filtrele proprii și de a manifesta exigența firească vis à vis de acțiunile celor care ne conduc local și național.”


  Comunicatul de față a fost publicat contra cost. Conținutul acestuia reprezintă în mod exclusiv punctul de vedere al partidului / organizației mai sus amintit/e, pentru care Redacția Special Arad nu-și asumă nicio responsabilitate.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  9 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.